Ezekkel az apró változtatásokkal sokat tehetsz a testi és szellemi frissességedért!
  • Szervezetünk állapotát és biológiai korát meghatározza a genetika, fizikai állóképességünk és a minket érő stressz is.
  • Ha nem ügyelünk kellőképpen egészségünkre, felgyorsulhat testünk és elménk öregedése.
  • A következő egyszerű, hétköznapi szokásokkal sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük fiatalságunkat.

Általánosságban elmondható, hogy az alváshiány, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a cukros, ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása, a mozgásszegény életmód és a mértéktelen napozás következtében felgyorsulhat testünk öregedése. Ugyanakkor nem akarunk lemondani minden kényeztetésről! Hisz ki akarna 120 évig, de aszkétaként élni?!

Egy új kutatás bebizonyította, hogy akár még a terhesség és a szülés is annyira megterhelő lehet a szervezetnek, hogy abba jóformán beleöregszik. A kutatócsoport becslése szerint minden egyes baba kihordása körülbelül 4–4,5 hónap biológiai öregedéssel járhat.

oregedes-lassitasa-tippek

Fotó: Getty Images

Ezen kívül azt is jó tudni, hogy a tudomány mai állása szerint a napi 7 óránál több ülés és a heti 150 percnél kevesebb mozgás szintén rendkívüli módon öregíthet minket. Ezek a szokások akár a négyszeresére is növelhetik a korai halálozás esélyét…

Öregedés lassítása: 5 szokás, ami segíthet

Jó hír viszont, hogy néhány apró szokással máris sokkal egészségesebbé válhatunk, így tovább élhetünk. Az öregedés lelassításához nem feltétlenül kell kilépnünk a komfortzónánkból, nem muszáj számunkra idegen ételeket kipróbálnunk vagy maratoni futást terveznünk… Fontos azonban, hogy megtaláljuk azokat az egészséges szokásokat, melyeket fokozatosan be tudunk építeni a mindennapjainkba.

Például az egyik népszerű diétával is fékezhető valamelyest az agy öregedése. Kattints a linkre, ha kíváncsi vagy a részletekre!

Mutatjuk tehát, milyen egyszerű szokások tehetnek téged is fiatalabbá – testben, lélekben és szellemileg egyaránt!

1. Felejtsd el a sorozatmaratonokat!

Amennyiben a filmsorozatok megszállottja vagy, érdemes lehet kialakítanod egy új rendszert magadnak, amiben korlátokat szabsz szenvedélyednek. A mozgásszegény életmód nemcsak az izmaidnak és keringésednek ártalmas, de az agyi öregedést is felgyorsíthatja. Egy 2016-os tanulmányban kutatók bebizonyították, hogy a csekély mozgás az agy zsugorodásához vezethet.

Ha nem tudsz lemondani a sorozatokról és filmekről, vezesd be azt a szabályt, hogy minden rész után (vagy félóránként) felállsz, nyújtózkodsz, csinálsz pár guggolást, elmosogatsz vagy kiteregetsz. Ezen kívül fontos, hogy egy nap ne nézz meg 3 epizódnál többet – helyette inkább sétálj, biciklizz vagy kirándulj!

2. Próbálj meg eleget aludni!

Bár a túl sok alvás sem feltétlenül előnyös, a nem elegendő mennyiségű és minőségű alvásnak még annál is több káros hatása van. Ezek közül az egyik éppen a gyorsabb öregedés, hiszen a test csak egy kiadós, pihentető 7–8 órás alvás során képes alaposan regenerálódni. Ráadásul ennek hiányát leplezni is igen nehéz dolog, a túl kevés alvás nyomai ugyanis a bőrön is meglátszanak. A te bőröd is hamarabb ráncosodhat, gyorsabban megereszkedhet és pigmentfoltosabbá válhat, ha nem pihensz eleget.

3. Aludj az oldaladon!

Ha már az alvásnál tartunk: kutatások szerint már akár az ideális alvási pozíció is segíthet késleltetni az öregedést – pontosabban az olyan neurológiai betegségek kialakulását, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór. Tudósok csoportja megfigyelte, hogy az oldalukon alvó patkányok idegrendszere éjjel jobban tud regenerálódni. A kutatás feltárta, hogy az agyban lévő káros kémiai anyagok (amelyeknek felhalmozódása demenciához vezethet) ebben a pózban könnyebben távoznak onnan.

4. Tartsd fiatalon a lelkedet!

Aki fiatalnak érzi magát, az valóban biológiailag is frissebb lehet. Aki ifjúnak érzi magát, az általában tényleg optimistább, reménytelibb, kihasználja az élet adta lehetőségeket, aktívan él, produktívabb a munkában és jobban odateszi magát sportoláskor is. Hajrá, fel a fejjel!

5. Meditálj!

Az elme elcsendesítése jelentős öregedésgátló hatással bír. A UCLA Agykutató Intézetének szakemberei megállapították, hogy a meditációt gyakorló személyek agya általánosan nagyobb szürkeállománnyal rendelkezik. A terjedelmesebb szürkeállománnyal rendelkező embernek pedig az átlagosnál jobb a memóriája, élesebbek az érzékei, tisztább a gondolkodása. Már napi 20 perc meditáció is elég lehet az agyad fejlesztéséhez – ne hagyd ki hát!

Tudtad? Ez a 4 fűszer szintén lassíthatja az öregedést!

Kiemelt kép: Getty Images