öregedés

Új kutatás: Ezért nő a fiatalok között a rákos betegségek aránya

A biológiai kor sajnos öregebb lehet a valósnál, ha nem figyelünk az egészségünkre.
  • A kutatók arra keresték a választ, hogy miért van egyre több nagyon fiatal rákos beteg.
  • A gyors, korai sejtöregedést gyanítják a tendencia mögött.
  • A szervezetünk állapotát és korát meghatározza a genetikánk, a fizikai állóképességünk és a stresszfaktor. 

Tudtad, hogy a biológiai kor nem ugyanaz, mint a valós, anyakönyvi életkor? Nagyjából 25 éves korunkig még nem nagyon volt különbség a biológiai és a valós korunk között, ám 25 éves kor felett beindulnak az öregedési folyamatok.

Egészségtelen életmód mellett idősebb lesz a biológiai életkorunk, mint a valós. Egy új kutatást arra kereste a választ, hogy miért öregszik gyorsabban a mai fiatalok szervezete, mint a korábbi generációké.

Mitől öregszünk gyorsabban?

A genetikai hajlamon kívül a rossz szokások halmozása, vagyis az egészségtelen életmód lehet a felelős azért, ha túl korán kezd a szervezetünk öregedni. A következőket kellene kiiktatnod az életedből, ha le akarod lassítani az öregedést:

Az egészségtelen táplálkozás: A zsíros, szénhidrátokkal teli, cukros ételek, italok állandó fogyasztása gyakori oka a korai öregedésnek.

Túlzott alkoholfogyasztás: Az alkohol ugyanis természetes vízhajtó, ami azt jelenti, hogy minél többet iszol, annál jobban kiszáradsz tőle, a májadat közben pedig extrán leterheled az alkohol feldolgozásával.

Stresszes életmód: A hosszan tartó stressz képes akár a DNS-t is megváltoztatni. A krónikus stressz pedig megnövekedett vérnyomáshoz, alvászavarokhoz, emésztési zavarokhoz vezet, ami elősegíti az öregedést.

Kevés alvás: Ha nem alszol legalább 7-8 órát naponta, az idegrendszered állapota romlik, az immunrendszered gyengül és a kognitív funkciók is hanyatlani kezdenek.

Dohányzás: Szívbetegséget, a tüdőrákot, a meddőséget, a magas vérnyomást, tüdőtágulást, érszűkületet okoz a cigizés. A rendszeres dohányzás rendkívül felgyorsítja a biológiailag öregedést.

Mozgáshiány: Azoknál, akik nem mozognak rendszeresen, magasabb a szív- és érrendszeri betegségek és más, az életkorral összefüggő betegségek aránya. Ráadásul a mobilitást és az egyensúlyérzéket is javítja a mozgás, így az esésekből, csúszásokból eredő balesetek, törések száma is kisebb lesz.

korai-oregedes-rak

A sok, egészségtelen, magas szénhidrát- és zsírtartalmú étel és a mozgáshiány gyorsan öregít (Fotó: Getty Images)

9 véradat kell a kor kiszámolásához

Ezek a hiányosságok, negatív faktorok hogyan jelennek meg a szervezetünkben? Minden rossz szokásnak van a vérünkben és szerveinkben egy-egy árulkodó lenyomata. Az Amerikai Rákkutató Szövetség éves konferenciáján mutatta be Dr. Yin Cao sebészprofesszor (Washingtoni Egyetem) azt a kutatást, amiben 148 724, 37-54 kor közötti alany orvosi adatait vizsgálták. A kutatáshoz az adatokat a UK Biobank nevű nagy egészségügyi nyilvántartásból kapták.

A kutatók 9 olyan biomarkerre összpontosítottak, amelyekről kimutatták, hogy összefüggésbe hozható a biológiai öregedéssel.

Ilyen például az albumin, ami a máj által termelt fehérje, mennyisége az életkor előrehaladtával csökken. Mérték a kreatinin-szintet, ennek mennyisége az izomműködésre és a veseműködésre utal, a korral csökken a szintje. 

Megfigyelték a glükóz-szintet is: az életkor előrehaladtával a vércukorszint hosszabb ideig marad magasabb az étkezések után. De nézték a nyiroksejtek százalákos arányát, az átlagos sejttérfogatot, a vörösvérsejtek eloszlását és a fehérvérsejt-szintet is, amelyek mind árulkodóak.

Ezt a kilenc értéket az orvosok betáplálták a PhenoAge nevű algoritmusba, amely segítségével kiszámították az egyes személyek biológiai életkorát. A kutatók úgy határozták meg a felgyorsult öregedést, hogy összehasonlították az emberek biológiai életkorát és a valós kort.

Ezután ellenőrizték a rákos betegségek nyilvántartását, hogy a csoportban hányan szenvedtek korai rákos megbetegedésben.  3200 rákos megbetegedést diagnosztizáltak a vizsgált csoportban, és a kutatók azt találták, hogy az 1965-ben vagy később született embereknél 17%-kal nagyobb valószínűséggel mutatkozott gyorsabb öregedés, mint az 1950 és 1954 között születetteknél.

Vagyis a 1965 után születettek hamarabb kezdenek öregedni, mint az idősebb korosztály.

Amikor minden körülményt megvizsgáltak (hogy kizárják a torz eredményeket), arra jutottak, hogy  főleg a tüdő-, a gyomor- és bélrendszeri, valamint a méhrák esetében tapasztaltak korábbi rák kialakulást.

Öregebben többszörös a rizikó

Még egy riasztó adatra hívta fel a figyelmet Dr. Yin Cao csapata. A biobank adatai alapján legjobb eredményt elért emberek (akik a koruknak megfelelő biológiai kort mutattak) és a legrosszabb eredményt elért alanyok (akik öregebbek az igazi koruknál) között hatalmas volt a különbség. 

Kétszer nagyobb volt a korai tüdőrák kockázata, több mint 60%-kal magasabb a gyomor-bélrendszeri daganat és több mint 80%-kal magasabb a méhrák kockázata a gyorsan öregedő csoportnál.

Még nem tudják a ráktípusok gyors kialakulásának okát, de vannak sejthető kiindulópontok. Például a tüdőrák azért gyakori, mert ez a szerv nehezen és lassan képes regenerálódni. A bélrendszeri ráktípusoknál pedig összefüggés van a folyamatos gyulladás és a tumor kialakulása között, de további statisztikai adatokra és kísérletekre lesz szükség, hogy a korai öregedés területén még mélyebbre tudjanak ásni.

Különös tünet figyelmeztethet a vastagbélrákra, ha ezt tapasztalod, akkor mindenképp fordulj orvoshoz!

Kiemelt kép: Getty Images