Sok időt áldozunk és még több pénzt költünk arra, hogy megpróbáljuk fiatalon tartani magunkat, pedig a kevesebb itt is több lenne. Költekezés helyett elég volna néhány igazán káros szokásról lemondani, hogy tovább fiatalosak maradhassunk.

A 20-as és 30-as éveinkben kialakított szokásaink nagy hatással vannak arra, hogy idősebb korunkban hogyan nézünk ki, és hogyan érezzük magunkat. Már csak ezért is nagyon fontos, hogy kellő odafigyeléssel bánjunk a testünkkel.

Íme néhány szokás, amit érdemes kerülni, ha nem szeretnénk a szükségesnél is gyorsabban öregedni. 

Egészségtelen táplálkozás

A zsíros, szénhidrátokkal teli ételek állandó fogyasztása gyakori oka a korai öregedésnek. A feldolgozott élelmiszerek, a vörös húsok és a fehér kenyér ugyanis gyulladást okoznak, sőt állandó gyulladást tartanak fenn a szervezetben. Ezek az ételek emellett egészségtelen mennyiségű nátriumot, koleszterint és zsírt is juttatnak a szervezetedbe, növelve az elhízás valószínűségét. Ha viszont több teljes értékű élelmiszert fogyasztasz, csökkentheted a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát.

Alkohol

Bár egy-egy pohár bor nem a világ, a rendszeres alkoholfogyasztás miatt sokkal idősebbnek tűnhetsz, mint amilyen valójában vagy. Az alkohol ugyanis természetes vízhajtó, ami azt jelenti, hogy minél többet iszol, annál jobban kiszáradsz tőle. A szervezetednek viszont egészséges folyadékra, azaz vízre van szüksége ahhoz, hogy elvégezhesse a normális testi folyamatokat, az elégtelen hidratáltság így a szerveid károsodásához és a bőröd idő előtti öregedéséhez is vezet. Ha napi egy italra korlátozod az alkoholfogyasztást, csökkented a máj méreganyagok és szennyeződések kiürítéséhez szükséges munkáját, ettől pedig az arcbőröd is sokkal pihentebb lesz! Ahogy idősödünk szervezetünknek annál nehezebb megbirkóznia az alkohollal, emiatt van, hogy az életkor előrehaladtával egyre komolyabb tüneteket tapasztalunk másnap. Már csak ezért sem érdemes túlzásba vinni. 

Stressz

Semmi sem öregít olyan gyorsan, mint az állandó aggodalom, szorongás és stressz.

Tanulmányok kimutatták, hogy a hosszan tartó stresszes időszakok akár a DNS-t is megváltoztatják. A krónikus stressz megnövekedett vérnyomáshoz, alvászavarokhoz és pattanások kialakulásához vezet, és számos más területen is negatív hatással van arra, hogyan öregszünk. Tegyél meg ezért mindent, hogy egészséges módokat találj a stressz kezelésére. Ha minden nap szánsz egy kis időt arra, hogy kikapcsolódj, olvass, sportolj, vagy bármi olyasmit tegyél, ami feltölt, máris sokat teszel magadért.

Alváshiány

Széles körben bizonyított, hogy az alváshiány a kognitív képességek romlásához vezet, a hosszan tartó alvászavarok pedig súlyosan befolyásolhatják immunrendszerünket, döntéshozatali folyamatainkat, reakcióidőnket és más kulcsfontosságú agyi funkciókat is. Az alvásmegvonás az öregedési folyamat felgyorsulásával is összefüggésbe hozható: a bőr csökkent rugalmassága, az egyenetlen pigmentáció és a szem alatti puffadás szintén kapcsolatban van a rossz alvásminőséggel. Törekedj ezért a napi legalább 7-8 óra alvásra. 

Dohányzás

Végtelenül hosszú a lista arról, hogy a dohányzás milyen módon befolyásolja negatívan az egészséget és az öregedési folyamatot. A  szívbetegség, a tüdőrák, a meddőség, a magas vérnyomás és a tüdőtágulás csak néhány a dohányzás okozta ártalmak közül, és a cigi, amellett, hogy megrövidíti az élettartamot, a fizikai megjelenésére is hatással van. A dohányzás olyan enzimeket aktivál, amelyek lebontják a bőr rugalmasságáért felelős kollagént, emellett a cigi gátolja a bőr megfelelő oxigénfelvételét is. Sosem késő viszont leszokni: tanulmányok szerint azok a dohányosok, akik 35 éves korukban szoktak le, 8 évvel hosszabbították meg az élettartamukat, azok pedig, akik 65 éves korukban tették le a cigit, 2-4 évvel élhetnek tovább, mint cigivel.

Napozás

A napozás az egyik legrosszabb dolog, amit tehetsz, ha szeretnéd megőrizni fiatalos szépségedet és jó tudni, hogy a szolárium még rosszabb a bőrödnek. Akár 15-ször több veszélyes sugárzásnak tesz ki, mintha a napon ülnél, ami pedig ráncokhoz, barna foltokhoz és akár bőrrákhoz is vezet. Az elmúlt 30 évben több embert diagnosztizáltak bőrrákkal, mint az összes többi rákos megbetegedéssel együttvéve. Szépségedért, fiatalságodért, de legfőképp egészségedért: csak megfontoltan!

A testmozgás hiánya

A kutatások azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik nem mozognak rendszeresen, magasabb a szív- és érrendszeri betegségek és más, az életkorral összefüggő betegségek aránya. Emellett több botlásos, eséses balesetet szenvednek idősebb korukban, mint testmozgást szerető társaik. A testmozgás viszont serkenti a tesztoszterontermelést, csökkenti a kortizolszintet, javítja a hangulatot és szabályozza a vérnyomást is, emellett pedig stabilan tartja a testsúlyt és meghosszabbítja az élettartamot.

Bár lehetetlen teljesen visszaforgatni az idő kerekét, van néhány dolog, amit mindannyian megtehetünk az öregedési folyamat lassítása érdekében. Ha elkötelezed magad az egészséges, produktív élet mellett, az nemcsak ma, hanem az elkövetkező években is előnyödre válik.

Kiemelt kép: Getty Images