másnaposságot

Ezért tűrjük egyre rosszabbul a másnaposságot, ahogy öregszünk

Tudományos magyarázata van, hogy idővel miért lesz egyre rosszabb a macskajaj. De létezik rá csodaszer?

A közösségi média ontja magából a szórakoztató videókat arról a jelenségről, hogy fiatalon milyen gondtalanul készültünk még a péntek estékre, és emeltük a koktélos/boros/söröspoharakat szorgos egymásutánban, mintha nem lenne holnap.

És nem is volt, már ami a másnaposságot és annak tüneteit illeti, hiszen gyakorlatilag nem okozott különösebb problémát egy átmulatott éjszaka ahhoz a tünetegyütteshez képest, melyet az idő előrehaladtával egy-egy hasonló görbe este után tapasztalunk. Ráadásul ahogy öregszünk, a korábban jól bevált módszerek is veszítenek hatékonyságukból. A National Institute kutatói szerint a másnaposság tünetei bár mindenkinél másként jelentkeznek, az életkorral bekövetkező természetes folyamatok miatt idővel ezek is változnak. De miért is? És hogyan előzhetjük meg a másnaposságot?

Ezért jelentkeznek egyre rosszabb tünetek

Nagy mennyiségű alkohol után a legtöbben jellemzően szédülésről, fény- és hangérzékenységről, hányingerről, fejfájásról és levertségről számolnak be. Ilyenkor a fokozott májműködés befolyásolja a hormonszintet (amit egyébként ezek az ételek és italok is felboríthatnak), ami kihat az alvásra és a bélrendszerre is, ezt nézve pedig logikus, hogy az idő előrehaladtával szervezetünknek még nagyobb erőfeszítéseket kell tennie, hogy feldolgozza az alkoholt.

Minél idősebbek vagyunk, annál kevésbé hatékonyan metabolizáljuk az alkoholt, ez áll annak a hátterében is, hogy már egészen kevés szeszes ital megviseli a szervezetünket.

Fokozatosan csökken szervezetünk ellenálló képessége, és a stresszhelyzetek mellett az alkohol hatásától is tovább tart megszabadulnunk. Az életkor tehát nagy szerepet játszik abban, miért érezzük magunkat pocsékul, miután ittunk, hiszen amit elfogyasztunk, azt a májunk gyakorlatilag megszűri, az öregedéssel pedig az alkohol lebontásáért felelős fő enzimek aktivitása is csökken, emiatt tovább marad a szervezetünkben az alkohol, ami fokozza a másnaposság tüneteit. 

Fotó: Canva

Ez a másnaposság egyetlen gyógymódja

A másnaposság megelőzésének egyetlen hatékony módja, ha mérsékeljük a túlzott alkoholfogyasztást, vagy ami még jobb, kerüljük, amennyire csak lehet. Annak ellenére, hogy számtalan csodatévő bájitalról és táplálékkiegészítőről hallunk, amit bevethetünk másnap, nincs tudományosan igazolt varázslatos gyógymód, ami egy csapásra megszünteti a macskajaj kellemetlenségeit. Ezek a tünetek egyébként jellemzően 24 órán belül enyhülnek, ha odafigyelünk a kellő hidratálásra és az elektrolitok pótlására.

Fogyasszunk olyan ételeket és italokat, melyek támogatják a szervezet természetes regenerálódását.

A gyömbér például gyulladáscsökkentő és csillapítja a hányingert, de cukros sportitalok helyett is inkább fogyasszunk természetes elektrolitokat,

zöldség – és gyümölcsturmixokat, fehérje alapú folyadékokat, tejtermékeket. Ne feledjük, teljesen természetes, hogy a szervezetünknek egyre több időbe telik felépülnie, ezért legközelebb figyeljünk a leghatékonyabb módszerekre: felelősségteljes fogyasztás, kevesebb mámoros mulatság és több hidratálás.

Kiemelt kép: Getty Images