A vastagbélrák egyre több embert érint, egyre fiatalabb korban. A tudósok nem teljesek biztosak benne, hogy mindezt mi okozza, de azért ötleteik vannak. Kiderült, hogy egy fura jel is figyelmeztehet arra, hogy gond van. Ritkább tünetnek számít ugyan, de semmiképpen sem szabad elmenni mellette.
  • Egyre több és egyre fiatalabb embert diagnosztizálnak vastagbélrákkal.
  • Az orvosok nem tudják még a pontos okát a rémisztő tendenciának, de elképzeléseik azért vannak.
  • Egy bizonyos fajta széklet ritka esetben ugyan, de figyelmeztető jelként szolgálhat azzal kapcsolatban, hogy potenciálisan vastagbélrákunk van.

Nyugtalanító adat, hogy amíg általában a rákos megbetegedések száma az elmúlt évtizedekben csökkent, addig a vastagbélrák esetében ez fordítva van – az esetek az 1950-es évektől kezdve folyamatos növekedést mutatnak. Egyre többeket érint, ráadásul egyre fiatalabb korban.

Az orvosok egyelőre nem tudják, mi okozhatja ezt, de valószínűleg a modern étrend, amely rengeteg ultrafeldolgozott ételt, ellenben kevés rostot tartalmaz, illetve az antibiotikumok túlzott használata is közrejátszhat ebben.

Mindennél fontosabb tehát, hogy minél korábban felismerjük ha baj van,

illetve azelőtt is járunk szűrővizsgálatokra, mielőtt konkrét panaszt érzékelnénk. 

szekeles megfelelő időpontja

Ha változást észlelünk a székletünkben, jelezzük orvosunknak, hiszen esetlegesen a vastagbélrák tünete is lehet (Fotó: Getty Images)

Figyeljünk a vastagbélrák potenciális jeleire

Már nem az idősek betegsége tehát. A Huffpost egyik friss cikkében arról beszél egy bizonyos Dr. Michael Cecchini, a Yale Rákközpontjának onkológusa, a Gyomor-bélrendszeri Rákok Központjának társigazgatója, hogy bizony a vastagbélrák valós tünete lehet az, amelyről egyre többen számolnak be például a TikTokon is.

Ez a tünet pedig nem más, mint a ceruzavékony széklet.

A közösségi média egyik híressé vált videójában egy 28 éves felhasználó meséli el, hogyan diagnosztizálták 28 évesen 4. stádiumú vastagbélrákkal. A fiatal nő a videóban azt mondja, hogy egyéb tünetek mellett (például fogyás és hasmenés) azt is észrevette, hogy széklete mindig vékonyabb a normálisnál/megszokottnál. Eleinte azt hitte, hogy irritábilis bél szindrómája van, ezért nem is ment el orvoshoz. Amikor pedig ez végre megtörtént, a betegsége már a 4. stádiumban volt.

vastagbelrak jele szeklet Getty

Egy kolonoszkópia ugyan nem kellemes, de életet menthet, hiszen ezzel szűrhető ki idejében a vastagbélrák (Fotó: Getty Images)

Az egészséges széklet – és ami a bajt jelzi

A Huffpost által megkérdezett szakértő szerint a ceruzavékony széklet általában akkor fordul elő, ha a daganat a vastagbél alsó szakaszában van, vagy ha a teljes belső részét kibéleli, ami így beszűkíti a járatot, és mindent, ami áthalad rajta.

A széklettáblázat (Bristol Stool Chart) szerint ideálisnak a „repedéses kolbászszerű”, illetve a „sima, puha kolbász vagy kígyószerű” típusú széklet számít.

A székletürítésben bekövetkező változások az általános egészségi állapotról árulkodhatnak

(így – természetesen nem minden esetben, de – jelezhetik a vastagbélrákot is). Ezért ha például krónikus székrekedéssel vagy hasmenéssel küzdünk, esetleg véres a székletünk, vagy bármilyen (tartósabb) változás áll be, érdemes ezt azonnal jelezni az orvosunknak.

A ceruzavékony széklet – amint azt dr. Cecchini is kiemelte – viszonylag ritka tünet, sokkal gyakrabban jelzi a vastegbélrákot a hasi fájdalom és a vér megjelenése a székletben.

De mivel sok esetben teljesen tünetmentes is lehet a betegség, nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálat.

És ismételjük, fiatalabb korban is. Egyszerűbb azzal elhessegetni a problémát, hogy biztosan csak aranyérről van szó, elvégre egy kolonoszkópia soha nem egy kellemes élmény, és már előtte napokkal előkészületeket igényel, de még mindig sokkal kellemesebb, mint egy túl kései rákdiagnózissal szembesülni.

Magyarán a korai diagnózis életet menthet!

Ezek a jelei annak, ha az ajánlott 45 helyett már 40 éves korunkban érdemes volna kolonoszkópiát, vagyis vastagbéltükrözést kérnünk a vastagbélrák esetleges korai kiszűrése érdekében.

Kiemelt kép: Getty Images