fűszer

4 fűszer, ami élesíti az elmét és lelassíthatja a demenciát

Érdemes az ázsiai konyha ízletes ételeit rendszeresíteni.
  • Néhány kedvelt fűszerről kiderült, hogy javítja a kognitív funkciókat és lassíthatja a demencia romlását.
  • Ennek a 4 fűszernek más kedvező egészségügyi hatása is van a szervezetünkre, érdemes beépíteni az étkezéseinkbe.
  • Ezek az illatos, karakteres fűszerek arról is gondoskodnak, hogy jobb hangulatunk legyen.

Magyarországon 250 ezer ember szenved súlyos memóriazavarban, ha az őket ápoló és a velük együtt élő családtagokat is hozzávesszük, akkor egymillióan érintettek itthon a betegségben. Az Alzheimer-kór – a demencia egyik típusa – kialakulásáról még mindig nem tudunk eleget.

Az orvostudomány még mindig sötétben tapogatózik a súlyos memóriazavarral járó idegrendszeri betegséggel kapcsolatban, de vannak feltételezések a hajlamosító tényezőkről.

Azt már tudjuk, hogy a mozgásszegény életmódnak lehet szerepe abban, hogy a betegség egyre szélesebb körben üti fel a fejét. Egészséges étkezéssel, aktív életmóddal le lehete lassítani a folyamatot, és már azt is tudjuk, hogy egyes fűszerekben lévő hatóanyagok is segítenek ebben.

Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy kezdődő demenciára utalhat, ha ezeket a dolgokat gyakran elfelejtjük. 

4-fuszer-alzehimer-demencia

Ha kedveled az ázsiai konyhát, könnyű lesz becsempészni az étrendedbe az okosító fűszereket (Fotó: Getty Images)

Ahogy az emberek korosodnak, teljesen természetes, hogy az agy is öregszik, az agy térfogata csökkenhet, az ingerületátvitel lassulhat, gyengülhet. Az ételekben lévő vegyületek azonban képesek arra, hogy „meghackeljék” a rendszert, és jó irányba befolyásolják a memóriát, a megismerést, a hangulatot és a koncentrációt. Nézzük, melyek azok a fűszerek, amelyek élesítik az elménket!

Gyömbér

Ez a fűszer amellett, hogy az emésztő- és immunrendszerre is jótékonyan hat, az öregedést is lelassítja.

A gyömbér több száz fitokemikáliát tartalmaz, amelyek mind védelmet nyújtanak az oxidatív stressz ellen.

Az oxidatív stressz felgyorsíthatja az öregedési folyamatot, és az orvosok úgy gondolják, hogy az Alzheimer-kór egyik fő kiváltó oka a túl gyors biológiai öregedés. Egy tanulmány szerint a gyömbér javíthatja a kognitív funkciókat és fokozhatja a memóriát.

Emellett a gyömbér növeli a szerotonin és a dopamin szintjét – ezen  hormonok alacsony szintje összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával, vagyis jobb kedvünk lehet hosszútávon, ha rendszeresen iszunk gyömbérteát és gyömbérrel fűszerezzük ételeinket.

Kurkuma

A kurkuma fő vegyülete a kurkumin, aminek neuroprotektív (idegvédő) tulajdonsága van, vagyis segíti az ideális agyműködést. Javítja a memóriát, csökkenti az agyködöt és javítja a kognitív képességeket.
A kurkuminról megállapították, hogy emeli a növekedési hormon szintjét, amely az Alzheimer-kórban szenvedőknél csökken.

Kutatások bebizonyították, hogy a kurkumin erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, rákellenes és öregedésgátló hatású természetes szer. Érdemes akár kapszulában naponta szedni, ha nem akarunk mindennap kurkumával fűszerezett ételt enni.

Fahéj

Ez az illatos, karakteres fűszer tele van antioxidánsokkal. A fahéjkivonat vegyületei megakadályozzák a fehérjék felhalmozódását az agyban, ami összefüggésbe hozható az Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásával. A fahéj nemcsak a tanulás, az új emlékek létrehozását és felidézését támogatja (új idegi kapcsolatokat képes létrehozni), de a stressz negatív hatásaitól is véd.

Emellett a fahéjnak a vércukor szabályozásában is szerepe van: kutatások kimutatták, hogy a fahéjkivonat javítja az agy inzulinérzékenységét.

Fekete bors

Egy újabb klasszikus fűszer, ami szinte minden háztartásban megtalálható és igazi csodaszer. A fekete bors fő gyógyhatású vegyülete a piperin, ami erős antioxidáns. Ez az anyag megakadályozza az egészséges agysejtek károsodását úgy, hogy serkenti az agyműködést, a kognitív funkciókat és ezáltal a memóriát is.

A feketebors-kivonat állatkísérletekben javította a degeneratív agyi betegségek tüneteit. Alzheimer-kórban szenvedő patkányokon végzett vizsgálatban a piperin javította a rágcsálók memóriát.

Ez a visszataszító szokás viszont nagy mértékben növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Kiemlet kép: Getty Images