Idős nő egy idős férfira mosolyog, a kezébe fogja az arcát

Demenciára utalhat, ha gyakran elfelejtjük ezeket az egyszerű dolgokat

Ezeket felismerve hamarabb pontos diagnózishoz juthatunk.

„Bár a memóriavesztés az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb, ez nem része a normális öregedésnek – szögezi le Dr. Gad Marshall, a Harvardhoz tartozó Alzheimer Kutató és Kezelő Központ társigazgatója. – A hirtelen és a fokozatosan bekövetkező, tartósan fennálló memóriavesztés és szellemi kiesés egyaránt súlyosabb állapotok jelei lehetnek.”

Napjaink egyik legrettegettebb betegsége, a demencia, még mindig gyógyíthatatlan – ráadásul egyre gyakoribb is. Jelenleg a demenciában élők számát az Európai Unióban 7 853 705-re becsülik (Magyarországon körülbelül 200 000-ra), az Alzheimer Europe adatai szerint azonban a betegek száma 2050-re csaknem megduplázódhat: az EU-ban 14 298 671-re, a tágabb európai régióban pedig 18 846 286-ra nőhet.

Bár a legriasztóbb tünetek általában a betegség utolsó éveiben válnak csak igazán gyakorivá, létezik néhány enyhébb jel, amiből arra gyanakodhatunk, hogy demenciával állunk szemben.

Elúszunk a számlákkal

A látszólag megmagyarázhatatlan pénzügyi problémák hátterében az orvosok szerint gyakran áll demencia. „(Gyanakvása adhat okot,) ha korábban fillérre pontosan egyensúlyban tartottuk a bankszámláinkat, most viszont elvesztettük a fonalat, nem fizettük ki a számláinkat, és ennek következtében kikapcsolták az áram- vagy telefonszolgáltatásunkat – mondja Dr. Sevil Yasar geriáter. – Hasonlóképpen, ha elveszettnek és túlterheltnek érezzük magunkat a konyhában kedvenc, gyakran bevetett receptünk megvalósítása közben, vagy ami még rosszabb, teljesen képtelenek vagyunk elkészíteni a jól ismert ételt, az szintén kezdődő agyi változásokat jelezhet.”

Eltévedünk

Ha hirtelen nehezen tájékozódunk általunk egyébként jól ismert helyeken és útvonalakon, az szintén kezdődő agyi változásokra figyelmeztethet bennünket. „Ha hosszú ideig vezetünk vagy sétálunk anélkül, hogy észrevennénk, hogy eltévedtünk, vagy teljesen elfelejtjük, hogy hol is vagyunk, és nem kérünk segítséget ilyen helyzetben, az szintén a demencia egyik jele lehet” – véli Dr. Yasar.

Nem tudjuk, milyen évszak van

Az orvosok szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha valaki nem teljesen biztos abban, hogy milyen évszakban is járunk éppen (vagy hogyan kell az adott évszaknak megfelelően öltözködni). „(Fontos, hogy) ha például nem tudjuk, hogy milyen évszak van, vagy elfelejtjük, hogy hol vagyunk és hogyan jutottunk oda, akkor erről beszéljünk az orvosunkkal, mivel ezek a tünetek gyakrabban fordulnak elő Alzheimer-kór esetén” – tanácsolja Dr. Ronan Factora geriáter.

Megváltozik a járásunk

A legfrissebb kutatások szerint az is a demencia jele lehet, ha valaki látszólag „elfelejt járni”, azaz szemmel láthatóan megváltozik a mozgása a korábban megszokottakhoz képest. Egy a Newcastle-i Egyetem tudósai által készített kutatás során a demenciával küzdő betegek az „egészséges” kontrollszemélyekhez képest lassabban, rövidebb lépésekkel, változékonyabban és aszimmetrikusabban lépdeltek, valamint egy-egy lépés között hosszabb időre meg is álltak (mindkét lábukat a földön tartva).

Nem emlékszünk a közelmúltra

Kutatások szerint a közelmúltbeli eseményekre vonatkozó emlékeink elvesztése jelezheti legegyértelműbben a demenciát. „Az Alzheimer-demencia egyik leggyakoribb jele az emlékezetvesztés, különösen a nemrég tanult információk elfelejtése – olvasható az Alzheimer’s Association 2021-es jelentésében. – (Ehhez tartozik) a többi között a fontos dátumok vagy események elfelejtése, ugyanazon információra történő ismétlődő visszakérdezés, valamint az, ha egyre inkább a memóriát segítő eszközökre (például emlékeztető jegyzetekre, elektronikus eszközökre) vagy családtagokra kell támaszkodnunk olyan dolgokban, amelyeket korábban egyedül is el tudtunk intézni.”

Késleltethetjük az Alzheimer-kór kialakulását?

Korábbi cikkünkben már volt róla szó arról a kutatásról, amelynek keretében 2300 férfi szokásait és egészségi állapotát vizsgálta harminc éven keresztül, az alanyok középkorúságától idős korukig. A kutatók megállapították, hogy azoknál a férfiaknál, akik bizonyos egészséges viselkedési formákat gyakoroltak, mintegy 60%-kal kisebb volt a valószínűsége annak, hogy öregedésük során kognitív károsodás és demencia lépjen fel. Ezek közé az egészséges viselkedésformák közé tartozott a

dohányzás mellőzése, az egészséges testtömeg fenntartása, a rendszeres testmozgás, a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint az alacsony vagy mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás is.

Ha tehát szeretnénk szellemi frissességünket megóvni, elsősorban testünk egészségét kell fejlesztenünk. Járjunk gyakran sétálni, építsünk be több friss gyümölcsöt és zöldséget az étrendünkbe, és próbáljunk meg leszokni az olyan rossz szokásokról, mint a túlzott alkoholfogyasztás vagy a dohányzás!

Kiemelt kép: Illusztráció – Getty Images