Egy új kutatásban a vérben található biomarkereket vizsgáltak.
  • A terhesség a női szervezetre gyakorolt hatását világszerte széles körűen, hosszú ideje vizsgálják. 
  • Egy új kutatásban most azt nézték meg, hogyan hat a terhesség a nők biológiai korára. 
  • Ennek alapján úgy tűnik, hogy a terhesség felgyorsíthatja az öregedést. 

Egy Fülöp-szigeteken végzett, az emberi DNS-t vizsgáló tanulmány arra utal, hogy a terhesség felgyorsíthatja a biológiai öregedést. A tanulmány szerint a 20-as éveik elején járó, terhességen átesett nők „biológiailag idősebbek”, mint azok, akik soha nem voltak terhesek, és bizonyos mérések szerint ez a korkülönbség a több terhességen átesett személyek esetében még nagyobbnak tűnik – állítja egy új tanulmány.

A Fülöp-szigeteken végzett kutatás különböző, a vért elemző eszközökkel vizsgálta a résztvevő emberek biológiai és kronológiai korát. Míg a kronológiai életkor egyszerűen azt tükrözi, hogy valaki mióta él, addig a biológiai életkor a fiziológiai állapotot, valamint az időskori betegségek és a halálozás esélyét is tükrözi, ennek megállapításához az orvosok többnyire különféle vérdiagnosztikai eljárásokat vizsgálnak.

Kutatás a terhességről

A kutatás során összesen 1735 Fülöp-szigeteki fiatal nőt és férfit vizsgáltak meg. A teljes csoporttól még 2005-ben vettek vérmintát, az alanyok ekkor 20 és 22 éves kor közötti életkorúak voltak. A nők egy részétől, mintegy 330-tól, akik az első vérvételüket követő években teherbe estek, négy évvel később még egy vérmintát vettek, hogy megnézzék, a vérükben fellelhető biológiai markerek milyen krónikus betegségek megjelenésére utalnak. 

Az összes felhasznált mintát tekintve azok a nők, akiknek legalább egy terhességük volt, gyorsabb öregedést mutattak (vérükben olyan markerek voltak, amelyek az idősebb személyekben az egyre gyakoribb krónikus betegségeket jelzik), mint azok a nők, akiknek nem volt terhességi előzményük, derült ki az elemzésből. A terhességek között voltak vetéléssel, halvaszüléssel és élve születéssel végződő terhességek is, de ez nem befolyásolta az eredményt, és ez a mintázat még akkor is megmutatkozott, amikor a tudósok más, az egyén biológiai öregedési ütemét szintén befolyásoló tényezőket, például a társadalmi-gazdasági helyzetet, a dohányzást és néhány genetikai kockázati tényezőt is figyelembe vettek.

A kutatók azt is megállapították, hogy azok a nők, akiknek több terhességük volt, még gyorsabb öregedést mutattak,

mint azok, akiknek kevesebb terhességük volt. A férfiak gyermeknemzése vagy szülővé válása ugyanakkor nem befolyásolta az öregedésüket. 

A kutatócsoport ezután tovább követte a korábban kiválasztott 330 nőt, hogy kiderüljön, hasonlóképpen hatnak-e rájuk a későbbi terhességek is. Ebben az elemzésben a több terhesség szintén gyorsabb öregedéssel járt együtt. Mindezen adatok alapján a kutatócsoport becslése szerint minden egyes terhesség körülbelül 4-4,5 hónap biológiai öregedéssel járt együtt a vizsgálatban részt vevő nők körében.

terhesseg-varandossag-masallapot

Gyorsabban öregszik, aki gyereket vállal? (Fotó: Getty Images)

Egyéb tényezők

A tanulmány megállapításait később tovább árnyalták a kutatók. Kifejtették például, hogy a megfelelő táplálkozáshoz, egészségügyi ellátáshoz és szociális támogatáshoz való hozzáférés a terhesség alatt a Fülöp-szigeteken nagyon eltérő, és ezek a tényezők is jelentősen befolyásolhatják, hogy a terhesség milyen mértékben befolyásolja az öregedést. További kutatásra van szükség ahhoz is, hogy a szülői szerep öregedésre gyakorolt hatásait elkülönítsék a terhességhez és a szüléshez kötődő hatásoktól. Ráadásul mivel a kutatásban résztvevő nők mind kifejezetten fiatalok voltak, nem egyértelmű, hogy az első terhességük idején ennél idősebb nőknél is ugyanezek a minták lennének-e megfigyelhetők. A kutatók azért választottak kifejezetten fiatal nőket a kutatáshoz, mert azt szerették volna megnézni, hogy az öregedést gyorsító hatás már fiatal korban megjelenik-e. Ha ezt a felgyorsult öregedést korán ki lehet mutatni, az elméletileg irányíthatja a jövőbeli kezeléseket, amelyek segítenek megelőzni vagy visszafordítani az egyes degeneratív folyamatokat.  

„Remélem, hogy a mostani vizsgálati módszereket rendszeresen is elkezdhetjük használni, hogy azonosítsuk azokat a nőket, akik terhességük miatt gyorsabb öregedéssel néznek szembe”. Ha sikerül azonosítani azokat a tényezőket, amelyek segítenek a biológiai öregedés elleni védekezésben, a tudósok potenciálisan olyan beavatkozásokat ütemezhetnek betegségmegelőzési céllal, amikre korábban nem is tudták, hogy szükség van.

Érdekel minden, ami terhesség? Ebben a korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a születésszám csökkenése ellenére továbbra is túlnépesedés fenyeget. 

Kiemelt kép: Getty Images