Ha rendszeresen a láb ergonómiájára fittyet hányó cipőt viselünk, annak előbb-utóbb lábfejünk, hosszabb távon pedig akár térdünk vagy épp derekunk látja kárát.
  • Az, hogy milyen cipőt hordunk, alapvetően határozza meg lábunk egészségét. 
  • Cipőnk kényelmét sajnos sokszor feláldozzuk a divat oltárán. 
  • Bizonyos cipőfazonokról nem is tudjuk, hogy ártanak a lábnak, pedig jobb lenne nem is hordani őket 

Amikor cipőt választunk magunknak, sokszor nem csak – sőt, nem is elsősorban – a kényelem számít. Gyakran ülünk fel különféle divathullámoknak, máskor munkahelyi megjelenésünknek kötelező eleme olyan cipő, amiben a nap végére megfájdul a láb, megint máskor nem akarjuk, hogy szettünket agyoncsapja egy nem elég csinos vagy vagány cipő, és inkább kibírjuk a kellemetlenséget.

Pedig nagyon fontos lenne, hogy ne hordjunk a lábunkat megnyomorító lábbelit. Ha ugyanis rendszeresen a láb ergonómiájára fittyet hányó cipőt viselünk, annak előbb-utóbb lábfejünk, hosszabb távon pedig akár térdünk vagy épp derekunk is kárát látja.

artalmas-cipofazonok

Ha csak így kényelmes, biztos, hogy az a cipő a lábad egészségének sem jó! (Fotó: Getty Images)

A cipőnk árthat is lábunk egészségének

Vannak olyan cipők, amikről már ránézésre, de legkésőbb első egész napos viselése után tudja mindenki, hogy nem tesznek jót. Aki járkált már egész nap extrém magas vagy épp tűsarkú topogóban, pontosan tudja, milyen kellemetlen nyomás nehezedik ezekben a talppárnánkra (olyan erős, ami hosszú távon akár ízületi gyulladást is okozhat), hogy mennyire meg tud rövidülni az Achilles-ín, hogy milyen könnyen keletkezik bütyök, és hogy milyen kellemetlen bokaficam is lehet az eredménye annak, ha egy ilyen magaslaton sétálva sikerül rosszul lépni.

Vannak viszont olyan lábbelik is, amelyek első pillantásra ártalmatlannak, sőt, akár egészségesnek is tűnnek, pedig legalább olyan károsak a láb egészségére nézve. Most ilyeneket mutatunk. 

1. Egészségtelen cipő: lapos talpú tornacsuka

Ha egészen eddig azt gondoltad, hogy a lapos és vékony talpú (egyébként tényleg nagyon vagány) cipők megfelelőek az egész napos rohangáláshoz, nem is tévedhettél volna nagyobbat. Ezek a lábbelik semmilyen támogatást nem adnak a lábboltozat számára, és az ezekben való hosszas séta túlfeszítheti, esetleg elszakíthatja vagy gyulladttá is teheti az úgynevezett talpi bőnyét, azaz a talpunkon keresztül futó vastag, kötőszövetes lemezt.

Akármelyik történik is meg,

rendkívül kellemetlen és erős sarokfájdalom lehet az eredménye,

ami aztán súlyosságától függően gyógytornával, vagy egyéb rehabilitációs módszerrel kezelhető. Ha ilyesmit viselnél, néhány óránál (mondjuk egy-egy koncert időtartamánál) tovább ne legyen rajtad, vagy ha mégis ragaszkodsz hozzá, vásárolj bele olyan talpbetétet, ami kényelmesebbé és egészségesebbé teszi.

2. Egészségtelen: lapos, dundi bundacsizma

Biztosan ismered, hidegben talán hordod is azt a mostanában megint divatos, kissé bocskorra emlékeztető csizmát, amit sokszor vastag (mű)szőrrel bélelnek ki. Ha te is ilyesmiben szeretnéd lehozni a következő telet, szezonon kívüli leárazás ide vagy oda, inkább ne ilyesmit vegyél, vagy ha igen, tartogasd a viselését kivételes alkalmakra.

Talpa ennek is (ha nem is papírvékony, de) tökéletesen egyenes, ezért hasonlóan ártalmas a talp kötőszövetének, mint a sima tornacipő, de ennél is nagyobb gond, hogy ennek a viselése olyan meleg, párás környezetet teremt, amely tökéletes mikroklíma a lábgomba kialakulásához.

Ez különösen igaz, amikor azok, akik nyáron, divatcikként is viselik, zokni nélkül csúsztatják bele a lábukat ezekbe a csizmákba!

Felmerülhet benned a kérdés, hogy jó, de akkor télen fázzon meg a láb? Természetesen ne, de hótaposó vastagságú cipőre csak vastag hóban és repkedő mínuszokban van szükség, télire válasszunk vastag bőrből készült cipőt és meleg zoknit, de még ez is túlzás lehet, ha aztán egész nap a fűtött irodában ücsörgünk. Ilyenkor rendszeresítsünk bentre váltócipőt!

Érdekel, hogy választhatsz magadnak tavaszra egészséges cipőt

gumicsizma

Egész napra nem jó ötlet a gumicsizma! (Fotó: Getty Images)

3. Egészségtelen cipő: gumicsizma

Bár manapság már olyan csinos gumicsizmákat lehet kapni, hogy az ember elcsábul, hogy tavaszi, őszi átmeneti időben akár állandóan is hordja őket, a szakemberek óva intenek ettől. Mivel az esőcsizmák többnyire vastag gumiból készülnek, nem lélegeznek jól, a fülledt nedvesség pedig gombásodáshoz vezethet, és kedvez az egyéb kórokozók megtapadásának, sőt, akár szemölcsök kialakulásának is.

Emellett ezek a csizmák nem követik úgy a láb vonalát, mint más lábbelik, nem illeszkednek olyan jól,

ami azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel dörzsölik ki és hólyagosítják fel a lábad, ha túl hosszú időt töltesz bennük. Arról nem is beszélve, hogy a gumicsizmák hajlamosak befolyásolni a járásunkat is, emiatt egy egész napos gumicsizmázás után fáradtnak és elnehezülnek érezheted a lábadat. Mi a megoldás? Gumicsizmát akkor kapj fel, ha esőben legfeljebb 1-2 órára kell elszaladnod valahová, vagy csüdig sárban mást nem tudsz felvenni a kerti munkához.

artalmas-cipofazonok

A balerina cipő sem jó ötlet (Fotó: Streetstyleshooters/Getty Images)

4. Egészségtelen cipő: balerina

Ha valami, hát a balerinacipő kifejezetten ártalmatlan jószágnak tűnik, ráadásul nemrég ismét vissza is tért a divatba. Rossz hír viszont, hogy ezekben a cipőkben lábad egyáltalán nem kap boltívtámaszt, ez pedig hosszú távon térd-, csípő- és hátproblémákhoz vezethet. A rossz boltozati alátámasztás a fentebb már emlegetett talpi bőnyével sem kedves: ha egész nap hordjuk balerinacipőnket, ne csodálkozzunk, ha estére kellemetlenül megfájdul a sarkunk.

Tartsuk meg ezt a kis topánt a nyáresti randevúkra, vagy tegyünk bele talpbetétet, hogy kompenzáljuk az ártalmakat. 

5. Egészségtelen cipő: flip-flop 

A flip-flop hosszú távú viselése az egyik legrosszabb, amit a lábaddal tehetsz. Ennek a lábbelinek egyetlen esetben van létjogosultsága: abban a pár (másod)percben, míg a fürdőszobából a hálószobába csattogsz. Az egyik probléma, hogy a flip-flop lapos, kiképzetlen talpa a már sokszor emlegetett bőnyét is kínozza, másfelől richtig feltöri nagylábujjad és a következő lábujj közötti részt, emellett balesetveszélyes, mert könnyű benne elcsúszni, és nagyon gyakori az is, hogy a pántja egyszerűen kiszakad a talpából.

Hosszas utcai használatra semmiképpen nem ajánlott ilyesmit viselni! Egy fokkal jobbak azok a csattogós papucsok, amiknek kicsit vastagabb a talpuk, mert ezekben legalább az nem esik meg, hogy 1-2 viselés alatt kijárja őket az ember, de

tartsuk észben, hogy ez még mindig csak egy papucs, amit nem mindennapos utcai használatra terveztek. 

Platform is, magas is… Cipő csak haladóknak, de nekik se sokáig! (Fotó: Getty Images)

6. Egészségtelen cipő: platform 

Jóval kíméletesebbnek tűnik, mint a tűsarok, mert az ember abból indul ki, hogy jobban eloszlik benne a súly, viszont a platformok merevsége komoly kényelmetlenséget okoz, akadályozza az egészséges lábmozgást, ez pedig (kombinálva azzal, hogy az ember emelvényen próbál túlélni), sokszor balesetveszélyes is. Ha a platform sarka ráadásul magas is, a cipő nyomást gyakorol a lábközépcsontokra is, ugyanolyan bajokat okozva, mint más magassarkú cipők.

7. Egészségtelen cipő: szűk orr

Csinosnak csinos az olyan cipő, ami nagyon keskenynek mutatja a lábfejet, esetleg kifejezetten össze is szűkül az elején, de az, hogy

az ilyen típusú cipők összenyomják a lábakat, idővel idegfájdalmat, bütyköket, hólyagokat, sőt, akár kalapácsujjakat okozhat,

amit aztán később nagyon nehéz kezelni. A kalapácsujj, aminek egyik oka lehet a túl szűk és magas cipők rendszeres viselése olyan, rendkívül fájdalmas rendellenesség, amit sokszor csak műtéttel lehet orvosolni.

8. Egészségtelen cipő: rossz méret

Kutatások szerint egyre többen hordunk nem a valódi lábméretünknek megfelelő cipőt. Azzal párhuzamosan, hogy a világ nyugati felén sokan küzdünk túlsúllyal, egyre többen tapasztaljuk, hogy a súly felszedésével párhuzamosan (hasonlóképp, mint a terhesség alatt), a lábfej csontjainak eltávolodása miatt kissé megnő a lábméretünk, és a korában megfelelő cipő itt-ott nyomni, szorítani kezd.

A következmények pedig egyáltalán nem szépek: bőrkeményedés, hólyagok, bütykök, tyúkszemek és egyéb problémák erednek ebből a tényből.

Az állandó dörzsölés irritálhatja a láb ízületeit, ami pedig ízületi gyulladáshoz vezethet. Szakértők ezért azt javasolják, hogy egyrészt már csak ezért is ügyeljünk a testsúlyunkra, másrészt mielőtt új cipőt vásárolunk, mérjük megálló helyzetben a lábfejünk hosszát és szélességét, és tegyük ugyanezt a kiválasztott cipővel is, hogy biztosan a megfelelő méretű cipőt vigyük haza.

Milyen cipőt hordjak az egészséges lábért?

Ha egészséges lábfejet szeretnél, mindennapi használatra középmagas sarkú, kényelmesen tágas, és a méretednek megfelelő, rugalmas anyagú lábbelit válassz: nem kell gyógy- vagy speciális cipő (még akkor sem, ha az utóbbi időben már ezekből is nagyon esztétikusakat lehet kapni), de a jövés-menéshez mindenképpen a kényelem legyen az első.

Ha pedig olyan esti jelenésed van, ami mindenképpen csinosabb, de kínzóeszköznek is beillő cipődet igényli, azt inkább vidd magaddal a munkahelyedre, hogy a nap végén át tudd venni, és ne egész nap abban járkálj. 

Ebben a korábbi cikkünkben arról írtunk, melyek azok a cipőfazonok, amik nem maradhatnak el egy 50-es nő ruhatárából. 

Kiemelt kép: Getty Images