Fenntartható divat: így néz ki a baktériumból tenyésztett cipő

Tökéletesen lebomló, természetes anyagból, laborban készült.
  • A divatipar az egyik leginkább környezetszennyező ágazat.
  • Eldobható ruháink, cipőink előállításának óriási a vízigénye.
  • Egy új kutatási eredmény áttörést hozhat: a baktériumból tenyésztett cipővel sokkal fenntarthatóbb a divat.

Egy most előállított újszerű anyag segíthet csökkenteni a divatipar egyre növekvő ökológiai lábnyomát. Az új bakteriális cellulózt úgy tervezték, hogy saját sötét, bőrszerű pigmentet is termeljen.

Fentartható ruha

A fenntartható divat felé való átmenet elengedhetetlen az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, ezért a kutatók egyre inkább keresik azokat a lehetőségeket, amiknek a segítségével csökkenthető a divatipar az éghajlatváltozást is gyorsító hatása. Nemrégiben épp a baktériumokhoz fordulnak divatinspirációért. Amint azt a Nature Biotechnology című szakfolyóiratban részletesen bemutatták, az Imperial College London kutatócsoportja egy olyan új mikrobatörzset hozott létre géntechnológiával, amely képes viselhető anyagot szőni, és egyúttal a folyamat során meg is festeni az anyagot.

Az eredmény egy új, vegán, műanyagmentes bőr, amely olyan tárgyak elkészítésére alkalmas, mint például pénztárcák és a cipők.

A globális textilipar évente 200 millió liter vizet fogyaszt el, és az Egyesült Államokban pedig a használt ruhák 85 százaléka a szeméttelepeken végzi. Itthon sem sokkal jobb a helyzet: tonnaszám vásárolunk eldobható, fast fashion termékeket. Eközben a poliészter és más polimer alapú szövetek mosásából származó részecskék már az óceánok mikroműanyagainak 20-35 százalékát teszik ki. Aztán ott van még az ipari gyapottermesztésben használt növényvédő szerek is, amik szintén hatalmas környezetkárosítást jelentenek és az a tény, hogy amikor pedig az állati bőr előállításáról van szó, a statisztikák megint ugyanilyen rosszak. Ökológiai szempontból sajnos nagyon nagy ára van a divatos öltözködésnek. 

Fenntartható textília

A fenntartható, mikrobiális alapú textilipari alternatívák nagyon ígéretesnek bizonyulnak a környezetbarátabb gyártás szempontjából, és különösen sokat ígér a bakteriális cellulóz felhasználása. „A bakteriális cellulóz természeténél fogva vegán, és növekedéséhez a bőr előállításához szükséges szén-dioxid-kibocsátás, víz, földhasználat és idő töredéke szükséges, mint amennyi a marhabőr forrását is jelentő tehenek tenyésztéséhez” – mondta Tom Ellis, az Imperial College London biomérnöki professzora és a tanulmány vezető szerzője. A szakértő kiemelte azt is, hogy az új anyag a korábbi vegán bőrökhöz képest is sokkal jobb bőrpótlást jelenhet, ugyanis

a műanyag alapú bőralternatívákkal ellentétben a bakteriális cellulóz petrolkémiai anyagok nélkül is előállítható, és a környezetben biztonságosan lebomlik anélkül, hogy méreganyagokat hagyna hátra.

Fenntartható cipő baktériumból

Sajnos a vegán bőrhöz hasonló termékek szintetikus festése továbbra is a divatipar egyik legmérgezőbb szakasza. A gyártási és a festési folyamatok kombinálásával a kutatók úgy vélik, hogy még környezetbarátabb viseleteket hozhatnak létre. Annak érdekében, hogy a most kifejlesztett anyag eleget tegyen ennek az elvásárnak Ellis és kollégái genetikailag módosították a mikrobiális cellulózban általánosan használt baktériumokat, hogy azok saját maguk állítsák elő az eumelanin nevű fekete pigmentet. 

Nem a szépségéért szeretjük, de azért van benne fantázia (Fotó: Nature Biotechnology, Canva)

A csapat ezután két hétig hagyta, hogy új anyaguk egy cipő alakú edényben növekedjen, a folyamat végére cipőszerű formát felvéve. Miután elkészült, a bőrszerű cellulózt betették egy speciális gépbe, amely körülbelül 48 órán keresztül finoman rázta az anyagot nagyjából 30 fokos hőmérsékleten, ami arra serkentette a baktériumokat, hogy belülről kifelé kezdjenek el sötétedni. Végül az így elkészült cipőformát egy előre elkészített talphoz rögzítették, hogy feltáruljon… nos, a ha nem is „cipő”, de mindenképpen „cipő alakú edény”. A szépség persze szubjektív:

az első pillantásra kissé meglepő küllemű lábbeli bizonyára sokakat elborzaszt, de bármikor feltűnhetne haladó divatbemutatón és hasonló küllemű divatcikkekért sokan milliókat adnak ki. 

A kutatók a cipő mellett pénztárcát is létrehoztak a baktériumok segítségével, a továbbiakban pedig azért fognak dolgozni, hogy csökkentsék a cellulóz vízigényét, valamint hogy a baktériumok segítségével további színeket, textúrákat sőt mintákat is hozhassanak létre. 

Muszáj fenntarthatónak lenni

A fenntarthatóság életünk egyre több területén növekvő igény. Bár a legnagyobb részt ebből azok a gyártó és termelő cégek tudják vállalni, akik jó gyakorlataikkal nagy mennyiségű termék, termény előállításával hathatnak, mégis nagyon fontos az is, hogy állampolgárként mi milyen lépéseket vagyunk hajlandók megtenni. Ha szeretnénk hozzájárulni a fenntarthatósághoz, oda kell figyelnünk élelmiszereink vásárlásakor, akkor is, amikor utazunk vagy éppen szórakozunk, és úgy tűnik, egyre inkább meg kell barátkoznunk azzal is, hogy divatcikkeink előbb-utóbb visszanyerik eredeti funkciójukat és például egy cipő nem szépsége, hanem kényelmessége és fenntarthatósága miatt lesz a kedvencünk. 

Érdekel minden, ami fenntarthatóság? Ebben a cikkünkben arról írtunk, mit tehetünk az ügyért a konyhában