Ami a lábbeliket illeti, míg a fehér tornacipő talán soha nem megy ki a divatból, addig másoknak évtizedeket kell várniuk arra, hogy újra stílusosnak számítsanak.

A trendek csak úgy jönnek-mennek, bár van néhány klasszikus darab, ami nagy örömünkre visszatért – és bízunk benne, hogy itt is maradnak. Szerencsére a divatipar manapság kifejezetten előnyben részesíti a nosztalgiát, így idén nyáron talán a régi cipőket illető vágyaink is teljesülnek – ami leginkább azok számára lehet örömteli hír, akik kedvelték a 90-es, illetve 2000-es évek divatját.

Ha tehát annak idején nem volt alkalmad kihasználni, itt a tökéletes alkalom! Szétnéztünk a világban, és összegyűjtöttük, mit érdemes előhalászni, illetve új életre kelteni a cipős szekrényből. Íme a kedvenceink:

Balerina cipő

Az egykori kedvenc számos változatot megélt már – és már ősszel beköszönt a trendérzékenyek cipőkollekciójába –, de semmi sem aratott akkora sikert, mint a klasszikus, egyszerű és letisztult utcai balettcipő – amit szinte bármivel variálhatunk, legyen az alkalmi öltözet, egyszerű farmernadrág vagy szoknya. És most, hogy a csendes luxus egyre nagyobb népszerűségnek örvend (amiről nemrég Lami Juli is megosztotta a gondolatait), egyszerűségét és szépségét a divattervezők is újraértékelték. A balettcipő ihlette lapos talpú lábbeli pedig mindenhol jelen van a szezonban – és soha nem volt még annyira kifinomult, mint mostanában. Aki minimalista, kényelmes és elegáns cipőt keres, nem lőhet mellé vele.

Fotó: Streetstyleshooters/Getty Images

Flip-flop

Bár a flip-flopok a vízparti nyaralás máig elengedhetetlen kellékei, utcai használatát a stylistok gyakran megkérdőjelezik. Vagyis megkérdőjelezték idáig: hála a 2000-es évek újbóli felemelkedésének, ma már egyre több hírességet látni flip-flopban flangálni – bizony még a vörös szőnyegen is. Íme, a mindig önazonos Jennifer Lawrence, aki még az idei cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegén sem félt flip-flop papucsot viselni – mindezt ráadásul egy lélegzetelállító, karmazsinvörös Christian Dior ruhában tette.

Fotó: Stephane Cardinale/Corbis via Getty Images

Fűzős gladiátor szandál

Már a maga idejében is megosztó volt, és tekintve, hogy a nyári napsütésben furcsábbnál furcsább barnulási csíkokat eredményezett, hamar kiszorult a kifutókról. Aki viszont Carrie Bradwhaw-t megszégyenítő módón rajong a divatért, valószínűleg a gladiátorcipők idei feléledésének sem áll majd ellen. Mert bizony itt van és visszatért – farmer rövidnadrággal, miniszoknyával és ruhával párosítva pedig tökéletes választás lehet.

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Kopogós lakkcipő

Ha úgy gondoltad, hogy az ovis ballagások és iskolai ünnepségek közkedvelt szereplője soha többé nem jön szembe veled, tévedtél. Az egykor elavult trend idén nyáron fémes árnyalatokkal kiegészülve, kevésbé kislányos hatást keltve tért vissza a kifutókra: a szandáltól a csizmáig a divatrajongók új kedvencévé vált a bulikon, fesztiválokon és koncerteken.

Fotó: Jeremy Moeller/Getty Images

Apa szandál

Egykor sokak rémálma volt: néhány éve ugyan eltűnni látszott, a ’90-es évek reneszánsza viszont újra visszahozta, a divattervezők pedig minden követ megmozgatnak azért, hogy ne merüljön újra feledésbe. A megosztó trendet egyre több influenszer követi, és annak ellenére, hogy pántjai vaskosak, mégis tökéletesen párosítható szoknyákkal, ruhákkal és nadrágokkal. Végtére is, ha a gyógypapucs jött, látott és győzött, ugyan miért ne sikerülhetne ugyanez az apa szandálnak is? Bár Gigi Hadid zoknival is bevállalta, mi szívünk szerint inkább anélkül javasolnánk. Valahogy így:

Fotó: Gotham/GC Images/Getty Images

Kiemelt kép: Getty Images