Ősszel visszatér az ezredforduló kedvence, a balerinacipő

A sztárok és a divatinfluenszerek már most előszeretettel viselik, mi azért hordjuk módjával!

Egy cipőtől alapvetően három dolgot várunk el: legyen kényelmes, tartsa jól a lábunkat és persze legyen stílusos. Az ősz legnagyobb kedvence csak két kritériumnak felel meg, de ez nem fogja megállítani, hogy minél több ember lábán feltűnjön.

A balerinacipő egyébként valójában sosem ment ki teljesen a divatból, hiszen olyan klasszikus lábbelinek számít, mint a fehér tornacipő, a motoroscsizma, vagy éppen a gyógypapucs, de tény, hogy az elmúlt évtizedben kevés figyelmet kapott. Méghozzá az ortopéd orvosok legnagyobb örömére. A balerina cipők kialakítása ugyanis nagyon kevés támaszt nyújt a lábnak, különösen a talpnak. De a támasz hiánya miatt a lábfej is sérülékeny helyzetbe kerülhet, ami a boka esetleges kicsavarodásához és ficamához, valamint túlterhelési sérülésekhez vezethet. A szakemberek azt mondják, hogy napi egy óránál többet nem szabadna megfelelő boltozat-támogatás nélküli balerina cipőt viselnünk, különben talpgyulladás és sarokfájdalom léphet fel. Emellett a nagyon vékony talp miatt a lábfej ki van téve a lehetséges szúrt sebeknek is, hiszen éles tárgyra lépve az áttörheti a cipő talpát, ami potenciális fertőzésekhez vezethet.

Mindenesetre a 2022-es őszi–téli kollekciókat felvonultató divatbemutatókon azonban modellek tucatjai tipegtek a kifutókon ebben az egyszerűségétől nagyszerű, lapos cipőben – Emilia Wicksteadtől Simone Rochán át a Miu Miu show-jáig mindenütt felbukkant néhány pár csinos balerina, minket pedig elkapott a nosztaliga. Jól emlékszünk még, amikor az ezredforduló utáni években szinte minden lesifotón balerinacipőt hordtak a korszak legnagyobb stílusikonjai…

Kate Moss (Fotó: Neil Mockford/FilmMagic)

Sienna Miller (Fotó: Niki Nikolova/FilmMagic)

Amy Winehouse (Fotó: Dave M. Benett/Getty Images)

…és valóságshow-sztárjai.

Lauren Conrad (Fotó: Marcel Thomas/FilmMagic)

Nicole Richie (Fotó: John Shearer/WireImage for Harrison & Shriftman)

Ez a lábbeli minden stílushoz remekül passzolt: kislányos bájt, eleganciát és vagányságot egyaránt tudott kölcsönözni viselőjének.

És most itt van újra, a legnagyobb trendszetterek már a nyári hónapokban is előszeretettel flangáltak balerinacipőben, ősszel pedig minden bizonnyal még jobban fókuszba kerül ez a kényelmes, minden alkalomra bevethető lábbeli.

Foot: Edward Berthelot/Getty Images

Foot: Edward Berthelot/Getty Images

Fotó: Christian Vierig/Getty Images

Fotó: Christian Vierig/Getty Images

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Fotó: Jeremy Moeller/Getty Images

Foot: Edward Berthelot/Getty Images

Fotó: Jeremy Moeller/Getty Images

Az ezredforduló óta nem kevés idő telt el, így azért kapott egy kis ráncfelvarrást a balerinacipő: a klasszikus, minimalista modellek mellett idén az extrább változatai is hódítanak, az üzletek kínálatában találunk kocka orrút, gazdagon díszítettet és pántokkal ellátottat is.

Jól variálhatóságából szerencsére mit sem veszített az elmúlt két évtizedben: most is hordhatjuk sikkes ruhával, felvehetjük a legegyszerűbb farmer-póló kombinációhoz, de irodai szettjeinket is teljessé tehetjük vele.  Arra azonban figyeljünk, hogy ne minden nap viseljük, és ne ezekben induljunk hosszú sétákra sem!

Mutatjuk is a szezon legtrendibb balerinacipőit! (GALÉRIA)

Galéria | 8 kép

Kiemelt kép: Getty Images