Meglepően kényelmes cipőfazon lesz a kedvencünk – a hírességek imádják

Ha egy menő cipőt képzelünk magunk elé, akkor biztosan nem a nagymamánk topánja jut az eszünkbe, pedig egyre többen viselik ezt a kényelmes(ebb) fazont a hírességek körében is.

Egy héten belül két alkalommal is látták Lindsey Lohant (aki tavaly töltötte be a 40-et sok más tinikori kedvenceinkkel egyetemben) Salvatore Ferragamo fekete Viva cipőjében, amely 850 dollárba kerül, és egy hatalmas masni díszíti az orrát. Bár ez elsőre nem a legvagányabb cipellő, Lohannek mégis sikerült egy kicsit modernebbé és lazábbá varázsolta. Először egy rojtokkal és lézervágott részletekkel díszített fehér nyári ruhához viselte, amelyhez egy a jellegzetes narancssárga árnyalatú luxus Hermès táskával tette fel a koronát, majd egy fekete csipkés miniruhával párosította, és hogy monokrómabbá tegye a viseletet, fekete napszemüveggel és krémszínű Hermès táskával dobta fel a szettet.

Fotó: Backgrid

De nem Lohan az egyetlen sztár, aki kedveli ezt a fazont: Zoe Kravitz vagány csavart adott a hegyes orrú, alacsony sarkú cipőnek, amikor neonzöld nadrággal viselte; nemrégiben pedig Chloë Sevigny a Margiela Tabi darabjában hódolt a trendnek. Tehát úgy néz ki, hogy ez már hivatalos: idén az alacsony sarkú körömcipők fognak hódítani! Nem is véletlenül. Sokoldalú darab, amely a ruháktól a farmerekig mindennel párosítható, és sokkal kényelmesebbek, mint tűsarkakon billegni.

Honnan jött a név?

Angolul viccesen grandmother shoes valójában egy gyűjtőnév; így is emlegetik azt a cipőfazonokat, amiket lát(t)hatunk akár a saját nagymamánkon is. Ez, azaz inkább ezek alatt olyan klasszikus fazonú topánokat értünk, amelyeknek közepes sarokmagassága van, szövetből, velúrból vagy puha bőrből készülnek, és kényelmes, de nem bumszli fazonúak – hegyes vagy lekerekített orr részűek –, és amik nem nyomják a szélesebb lábfejet sem, és séta közben sem fárasztó a viseletük.

Ebből is látszik, hogy miért részesíti előnyben az idősebb (és tapasztaltabb) korosztály ezt a fazont, míg sokan a divatos, ám felettébb kényelmetlen cipőkben szenvedik végig a napjaikat… Tehát érdemes beszerezni néhány ilyen darabot, hiszen nemcsak stílusosak lehetünk benne, de a lábunk (és az ortopédusunk) is meg fogja köszönni. És hát tetszik vagy sem, úgy tűnik, hogy 2022 nem várt divatgurui a nagyik lettek – gondolj csak a nyár elején hódító útjára induló „coastal grandmother” trendre (itt írtunk róla bővebben). amely szó szerinti fordításban tengerparti nagymamát takar, és nemcsak egy divatirányzatot, de egy életérzést is lefed. 

Ezért szeretjük a nagyicipőt

Csinos

A nagymama cipő egy olyan cipőfajta, amelyet tavasszal és nyáron is lehet viselni. Kisebb sarkának köszönhetően bár alacsonyabbak leszünk, viszont a keskenyebb kivágású felsőrészének köszönhetően, vékonyabbnak tűnik benne a lábfej. Ráadásul a vastag saroknak köszönhetően sokkal stabilabb lesz a járásunk, nem fáradunk el benne a nap végére sem. 

Vékonyítja a bokát

Viselésekor a bokára terelődik a figyelem, ami a fazonnak köszönhetően vékonyabbnak fog tűnni. Ha bő szárú, leheletnyit bokalengetős nadrággal viselve szép kontrasztot ad, és pont a legelőnyösebb részünkre tereljük a figyelmet.

Sokoldalúan illeszkedik bármilyen öltözékhez

A nagymama cipők klasszikus fazonuknak köszönhetően alapvetően inkább elegáns viseletek, de minden alkalomra megállják a helyüket. Környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható, hiszen mivel nem megy ki a divatból, hosszú évekig hű társunk lehet (persze minőségtől függően). Kényelmes viselet, a stílusuk pedig klasszikus, ami nagyon jól illik az átmeneti időjáráskor viselt ruhadarabokhoz, de a nyári szettekhez is (ahogy Lindsay Lohan is demonstrálta).

Hogyan válasszunk nagymama cipőt?

Kivágott fazon

A hagyományos kerek, hegyes vagy éppen szögletes orrú nagymamacipőkhöz képest a nyitott orrú változat egyedibb és nagyvonalúbb stílusú. Ha nem szeretnénk a lábujjainkat közszemlére tenni, akkor választhatjuk a hátul pántos megoldást is. Így akkor sem lesz melege a lábunknak, ha vastagabb, merevebb anyagból készül a lépőnk.

Puha velúrból

Maga a nagymamacipő arra született, hogy kényelmes viselet legyen. A hagyományos bőr hátrányához képest, amely nem könnyen lélegzik, a velúrból készült cipők felsőrésze puhább lesz, és nem szorítja úgy a lábujjakat, így kényelmesebb viselet.

Egyszínű 

Mivel egy olyan stílusról beszélünk, ami sok mindennel párosítható, a legegyszerűbb, ha valamilyen egyszínű (és lehetőleg natúrabb) változatot szerzünk be. A lényeg úgyis a vastag, alacsony sarkakon, és a szűkebb kivágáson van, nem pedig a díszítésen. Legfeljebb egy masni vagy szép csat, ami illik hozzá, a strasszokat és mintákat felejtsük el.

Vastag sarok

Már többször leírtuk, de valóban ez a lelke: a megfelelő sarokmagasság. Ne legyen teljesen lapos, de 5 centinél magasabb sem, és válasszunk minél vastagabbat – ezekben sokkal könnyebb menni, mint a tűsarkakon, vagy akár a lapos balerinafazonokban. 

Klasszikus vagy vagány

Valójában ez egy nagyon is nőies fazon, így a nőies öltözékek (szoknyák, blúzok) kifejezetten illenek hozzá, akár laposabb változatban is. Azt mindig az alsórész hossza szabja meg, hogy kerekebb, vagy hegyesebb orrú cipőt válasszunk: minél hosszabb a szoknyánk vagy nadrágunk, annál hegyesebb legyen a cipő, mert az nyújtja, kecsesíti a lábat. Klasszikus párosítás a 7/8-os nadrág pólóval is, ezzel kifejezetten vagány hatást érünk el.

A galériánkban találod a mi kedvenceinket:

Galéria | 8 kép

Kiemelt kép: Getty Images