Emlékeinkben öröké tinik maradnak, a valóságban viszont már belépnek az ötödik X-be.

Vannak olyan hírességek, akik a nézők szeme előtt nőttek fel. Ott van például Natalie Portman, aki a Léon, a profi címben nyűgözte le először a kritkusokat és a mozilátogatókat: ez 1994-ben történt, amikor Natalie még csak 13 éves volt. Legyen bármennyire is friss ez a filmélmény, mivel azóta szinte évenként láttuk egy-egy filmben, velünk együtt vagy éppen a szemünk előtt vált felnőtté, így esetében nem jár akkora sokkal, ha azt mondjuk, hogy a héten, egész pontosan június 9-én betöltötte a 40. életévét. Vagy ott van Paris Hilton, a milliárdos örökösnő, aki már fiatal felnőtt volt, amikor nevét megismerte a világ, és tévés szerepléseivel átírta a celebkultúrát. Februárban ő is betöltötte a 40-et. Jessica Alba és Hayden Christensen áprilisban lettek 40-ek, Elijah Wood és Justin Timberlake pedig már januárban.

Britney Spears és Justin Timberlake 20 évvel ezelőtt az MTV Music Video Awardson. (Fotó: Dave Hogan/Getty Images)

Ahogyan a Reszkessetek betörők főszereplője, a cuki kis Macaulay Culkin sem annyira cuki már, és elmúlt 40 éves tavaly augusztusban. Ryan Gosling, Christina Aguilera és Jake Gyllenhaal is 2020-ban töltötte be a 40-et. Macaulay Culkin egyébként egy fokkal sokkolóbb, de mivel időről-időre felbukkant a hírekben, elsősorban drogfüggőségével, majd azzal, hogy végre egészséges, ezen is könnyedén túltesszük magunkat. Ahogyan azon is, hogy Britney Spears decemberben, Beyoncé szeptemberben lesz 40 éves. A Backstreet Boys tagjai is 40 fölött vannak (a legfiatalabb tag, Nick Carter volt, és már ő is 41 múlt), a Spice Girls lányok közül a legfiatalabb Emma Burton is 45 fölött van. És ugyan hozzá nem fűződnek emlékek zsenge éveinkből, de Meghan Markle is ebbe a csapatba tartozik, augusztus 4-én lesz 40 éves.

Vannak azonban olyanok, akik mivel inkább gyerekként vagy tinédzserként voltak híresek, így emlékeinkben is így őrizzük őket, ezért a puszta tény, hogy idén töltötték vagy töltik a 40-et, az idő múlásának visszavonhatatlan és kíméletlenül arcul csapó bizonyítékává válnak. Erről a négy színésznőről például biztos, hogy elképzelni sem tudtuk volna, hogy átlépnek az ötödik X-be.

Alexis Bledel

Ha 2000-es évek, akkor Gilmore Girls, vagyis Szívek szállodája. A magyar cím kissé gagyira sikeredett, és ugyan a Danielle Steel regényt idéző hangzása sok potenciális nézőt tartott távol a sorozattól, egy nagyon is előremutató tévés produkció volt. Pörgős, kedves és okos sztori egy egyedülálló anyáról és lányáról, felnőtté válásról, és kissé ugyan didaktikus módon, de a családokban és úgy általában az életben adódó problémákról szólt. 

Alexis Bledel 2001-ben és 2020-ban. (Fotó: Getty Images)

A Rory Gilmore-t játszó Alexis Bledel tinilányok millióinak volt példaképe és tinilányok milliói szurkoltak vagy a Milo Ventimiglia által alakított Jessnek, vagy a Jared Padalecki által játszott Deannek, hogy nyerjék el a karakter szívét. Azóta ugyan feltűnt jó pár filmben, és az utóbbi évek egyik legnagyobb tévés sikersorozatában, A szolgálólány meséjében is játszik, Alexis Bledel örökre Rory Gilmore marad, viszont már nem 16 éves (18 éves volt a forgatás kezdetekor), hanem szeptember 16-án betölti a 40-et. Ja, hogy a Szívek szállodája 14 éve véget ért, és már annak is 5 (!) éve, hogy kijött egy utolsó, 4 részes miniévad Szívek szállodája: Egy év az életünkből címmel? Jó reggelt!

Larisa Oleynik

Larisa Oleynik 1996-ban és 2019-ben. (Fotó: Getty Images)

Na jó, de ki is ő? Az 1999-es év egyik legmeghatározóbb tinifilmje volt a 10 dolog, amit utálok benned, Julia Stiles és Heath Ledger főszereplésével. Larisa Oleynik alakította a konok Kat húgát, a cserfes-csajos Bianca Stratfordot. Mintha ma lett volna? Igen. Hogy Oleynik pont a héten, június 7-én volt 40 éves? Bizony igen. (Egyébként vicces tény, hogy filmbéli nővére, Julia Stiles is idén márciusban töltötte a 40-et, így szinte teljesen egyidősek voltak, amikor egymás húgát és nővérét alakították.)

Rachel Bilson

Rachel Bilson 2003-ban és 2020-ban. (Fotó: Getty Images)

Ha a 2000-es évek elején voltál tinédzser, vagy akkor tapostad a kora húszas éveidet, egészen biztosan emlékszel A narancsvidék című sorozatra. A kor IT-lányai a főszereplő Mischa Barton, az Olsen ikrek, Paris Hilton, Nichole Richie és Lindsay Lohan voltak, akikért együtt aggódott a világ, hiszen eszeveszett bulizásaikkal és helytelen táplálkozási szokásaikkal egy idő után önmaguk árnyékaivá váltak. A narancsvidék egyik főszereplője volt Rachel Bilson is, aki nemcsak a sorozatban, de a való életben is az egészséges, semmiféle botrányba nem keveredő figurát hozta. 4 és fél évvel idősebb Mischa Bartonnál, és 2021. augusztus 25-én bizony betölti a 40. életévét. Amúgy sorozatbéli szerelme, a Seth Cohent alakító Adam Brody idén már 42 éves lesz, míg az emlegetett Mischa Barton januárban múlt 35.

Beverley Mitchell

Beverley Mitchell 2005-ben és 2019 végén. (Fotó: Getty Images)

Ha a név önmagában nem is mond semmit, a hozzá tartozó képről nagyjából minden 35 év fölötti azonnal rávágja, hogy Lucy Camden. Bizony ő alakította a Hetedik mennyország című sorozat Lucyjét, és mivel azóta nem túl sok nagysikerű produkcióban játszott (na jó, egyben sem), Európában így is maradt meg az emberek emlékezetében. Az USA-ban sem tartozik a nagy sztárok közé, de mint countryénekes, azért sokan ismerik. A Hetedik mennyország a glenoaki egyházmegye tiszteleteséről, Eric Camden tiszteletesről és egyre bővülő családjáról szólt, 1996-ban indult, és a világ minden táján hatalmas sikerrel futott egészen 2007-ig. A kis Beverley 15 éves volt az induláskor, és ami különös, hogy Jessica Biel, aki nővérét, Maryt alakította, egy évvel és két hónappal fiatalabb nála.

Kiemelt kép: Britney Spears és Natalie Portman 2002 szilveszterén (Fotó: Getty Images)