Mit üzen az öltözékválasztás a bíróságon?

Lezajlott már 2022-ben néhány igazán meghatározó vörös szőnyeges esemény, egyes vélemények szerint azonban az év eddigi egyik legfontosabb divatpillanata Kate Moss tanúskodása volt a Johnny Depp kontra Amber Heard rágalmazási perben. Mit üzent a veterán brit szupermodell hanyagul megkötött masnija? És egyáltalán, mit tesz hozzá a bírósági tanúvallomásokhoz egy-egy jól eltalált öltözék? Többet, mint gondolnánk.

A The Guardian külön cikkben tárgyalta Kate Moss öltözékét, azon belül is a blúzválasztását, amelyben megtette alig három percig tartó tanúvallomását ebben a perben, amelynek részleteit és végeredményét már biztosan senkinek sem kell taglalni. (Amber Heard és Johnny Depp rágalmazási perével a Nők Lapja is foglalkozott, a cikk ide kattintva érhető el). A brit szupermodell úgynevezett pussybow vagy pussycat-bow blúzt választott, ezt viselve osztotta meg a bírósággal és a nagyvilággal, hogy Johnny Depp nem lökte őt le semmiféle lépcsőn. A pussybow elnevezés annyira speciális, hogy nincs is magyar megfelelője. Nyakban megkötős, könnyű anyagból készült blúzt takar, pontosan olyat, amilyet Kate Moss viselt a videós bejelentkezésében. A The Guardian szerint a kevésbé avatott szeműek számára ez semleges ruhaválasztásnak is tűnhet, azonban a cikk szerzője szerint a pussybow blúznak mögöttes üzenete van.

Kate Moss videós tanúvallomásakor (fotó: Youtube)

Dr. Kate Strasdin, a Falmouth Egyetem kutatója szerint „történelmi szempontból ez a ruhadarab azokhoz a nőkhöz kapcsolódik, akik először próbáltak betörni a férfiak uralta területekre, például a golfpályára vagy a munkahelyekre, és megpróbáltak csavarni egyet a tradicionális dress code-okon. A hatvanas években Coco Chanel volt az, aki selyemblúzaival elkezdte finomítani az olyan férfias anyagokat, mint például a tweed.

Aztán 1966-ban Yves Saint Laurent megalkotta a szmoking női változatát, a Le Smokingot, amelyet szintén pussybow blúzzal lágyított, és ezzel tulajdonképpen lefektetett egy feminista divatkiáltványt.

„Ez volt az első alkalom, hogy valaki nadrággal párosította ezt a blúzt – mondja a fentebb említett szakértő. – Volt benne direkt nőiesség, de közben az egész maszkulinizált volt.” Margaret Thatcher ruhatárának is szerves részét képezte, aki finomnak és csinosnak nevezte a pussybow blúzt. A Balenciaga 2023-as Resort bemutatóját egy olyan modellel nyitotta meg, aki fekete szatén pussybow blúzt viselt, fején pedig nem mellesleg latexmaszkot. Mindez a New Yorki-i tőzsdén zajlott.
A The Guardian szerzője szerint Kate Moss megjelenése a Le Smokingot hívta újra életre. „Moss öltözékéből sugárzott a dac – mondja Dr .Bethan Bide divattörténész. – A masni szinte meg sem volt kötve. Ez arról árulkodik, hogy Moss nem akar erőlködni, sőt, szinte lázad. Mintha azt üzenné, »nem szerepelni jöttem«. Nem akar részt venni a média felhajtásban. Tehát az öltözéke csak első pillantásra semleges, valójában ennél sokkal több üzenete van.” (Érdekes adalék, hogy aznap, amikor Kate Moss tanúskodott, Amber Heard is masnis blúzt viselt, ám ő decensre vette a stílust, és csinos, szoros masnira kötötte a nyakrésznél, amint az a cikk nyitóképén is látható – a szerk.)

Margaret Thatcher masnis blúzban (fotó: Philippe ACHACHE/Gamma-Rapho via Getty Images)

Vádlottból kampányarc

A tárgyalóterem és a divat sohasem különülhet el teljesen, de tény, hogy vannak olyan ügyek, ahol szorosabb kapocs jön létre közöttük. Aki látta Az örökösnő álarca mögött című nagy sikerű sorozatot, annak bizonyára nem újdonság, hogy néha nagyobb érdeklődés övezi, hogy egy híresség mit visel a tárgyalóteremben, mint azt, hogy miben vonul végig a vörös szőnyegen. A történet főhőse, Anna Delvey valós személy, akinek csalási ügyét hatalmas érdeklődés övezte a bíróságon a valóságban is. Külön Instagram-oldal jött létre, amely csak azzal az egyszerű kérdéssel foglalkozott, hogy mit viselt Anna a bíróságon.

De persze ez a jelenség egyáltalán nem újkeletű. A divatrajongók bizonyára arra is emlékeznek, amikor Winona Ryder lopás miatt került bíróság elé, és egyik alkalommal egy Marc Jacobs szerelésben jelent meg a vádlottak padján. Amikor egy híresség a bírósági jelenésére állítja össze az öltözékét, nemcsak a bíróra és az esküdtekre akar jó benyomást tenni, hanem a médiára is. Ez pedig meglehetősen összetett feladat.
De az eredmény is összetett tud lenni, az biztos. Winona Ryder ugyebár azért került bíróság elé pontosan húsz éve, mert nagyjából 5500 dollár értékben lopott ruhákat egy Saksból, többek között egy 760 dolláros Marc Jacobs pulóvert, valamint Gucci és Yves Saint Laurent darabokat is. A tárgyalás alatt a színésznő törekedett a lehető legdecensebb megjelenésre, rövid hajába hajpántot tett, midi szoknyákat, iskolai egyenruhára emlékeztető pulóvereket és elegáns ruhákat választott. Az egyik meghallgatásra azonban egy fekete Marc Jacobs ruhát vett fel, amelynek rózsaszín szegély volt a derekán és a nyakán. A színésznőt végül három év próbaidőre ítélték, valamint 480 óra közmunkára és 10 ezer dolláros büntetésre kötelezték, maga a tárgyalás azonban egy igen jövedelmező kollaboráció kezdetét jelentette: Winona Marc Jacobs négy kampányának is arca lett. 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban és 2022-ben is őt választotta a divatház ruhái, illetve szépségápolási termékei népszerűsítésére. Kevés divatház mondhatja el magáról, hogy egy világhírű színésznő el is lopta, a tárgyalótermet is megjárta bennük, és reklámozta is bizonyos darabjait.

Winona Ryder 2022-ben is a Marc Jacobs márka kampányarca lett.

Ítéletből divatbemutató

Naomi Campbell, amint megérkezik a kötelező közmunkára – nagyestélyiben (fotó: Marcel Thomas/FilmMagic, Getty Images)

Naomi Cambell is közelebbről megismerhette a tárgyalótermek világát az elmúlt évtizedekben, leggyakrabban azért, mert erőszakosan viselkedett alkalmazottaival. 2007-ben az egyik ilyen ügyében egy hét közmunkára ítélték, a topmodell azonban úgy döntött, visz egy kis csavart az ítéletbe, és a közmunkával töltött hét minden egyes napján elképesztőbbnél elképesztőbb szerelésekben jelent meg a közegészségügyi garázsban, ahol takarítás volt a feladata. Elég volt egyetlen nap és egyetlen outfit, amelyet gondosan megörökítettek a paparazzók, Campbellt gyakorlatilag ostromolni kezdték a divatházak, hogy az ő ruhájukat viselje a közmunka közben. A különös munkahét utolsó napja még a többinél is emlékezetesebbre sikeredett: aznap a szupermodell egy Dolce & Gabbana couture ruhában jelent meg a garázsnál, nyakában gyémánt nyaklánccal, ujján gyémánt gyűrűvel. A munkaidő lejárta után visszaszállt fekete Rolly Royce-ába, és Elton John szülinapi bulijába vette az irányt. Kár, hogy a paparazzók azt nem tudták dokumentálni, hogyan ment a takarítás a metál estélyiben, ha ment egyáltalán egy percig is. Naomi feltehetően nem a megbánásáról és empátiájáról akart híresebbé válni azon a héten. Hanem valami egészen másról, amiről mindenki maga döntheti el, rokonszenves-e számára.

Légy önmagad legszavahihetőbb verziója

Visszatérve a tárgyalóterembe, a bíróságnak tulajdonképpen van dress code-ja. Ez egy formális helyszín, ami nyilván formális öltözéket is kíván. Stílustanácsadók külön leckékben foglalkoznak azzal, mit érdemes viselni a tárgyalóteremben, akár a vádlottak padján, akár tanúként jelenik meg az ember. Valószínűleg Naomi Campbell esete nem etalon ebben a kérdésben, igaz, a bíróságon ő is visszafogottabb volt, inkább magát a közmunkát minősítette emlékezetes öltözékeivel.
Stílustanácsadók szerint a bíróságon olyan öltözékben kell megjelenni, amely a lehető legjobban szolgálja szavahihetőségünket, és tiszteletet mutat a bíróság irányába is. Hiába próbálta például a kétezres évek egyik botrányhőse, Lindsay Lohan decens midi ruhákba bújva bizonygatni ártatlanságát, ha közben „Fuck U” feliratot festett a körmére. A bíróságon nem éri meg egy kicsit se lázadni. Egyszerűen túl nagy a tét, és a bírósági dolgozók nem elsősorban a humorukról és lazaságukról híresek.

Kiemelt kép: Getty Images, Youtube