egészséges kényelmes cipő

5 tipp a kényelmes és egészséges tavaszi cipő kiválasztáshoz

Sokan nem is gondolnák, milyen fontos a megfelelő cipő kiválasztása. A kényelmetlenség mellett egészségügyi kockázatokat is hordoz magában a nem megfelelő lábbeli viselése: ortopédiai kockázatokkal járhat és mozgásszervi problémákat okozhat. A következő 5 tipp segít az ideális cipő megtalálásában.
  • Ha tyúkszemmel, lúdtalppal, bokasüllyedéssel vagy bármilyen egyéb elváltozással rendelkezünk, különösen figyeljünk a jó cipő és talpbetét kiválasztására!
  • Egy jó minőségű cipő hosszú távú befektetés az egészségünkbe és jóllétünkbe.
  • A rossz, kényelmetlen cipő gerincproblémákhoz, térd-, derék- és hátfájáshoz vezethet.

Sokan nem is gondolnák, milyen fontos a megfelelő cipő kiválasztása. A kényelmetlenség mellett egészségügyi kockázatokat is hordoz magában a nem megfelelő lábbeli viselése: ortopédiai kockázatokkal járhat és mozgásszervi problémákat okozhat.

Ez az 5 tipp mindenképpen megkönnyíti a megfelelő cipő kiválasztását, mindig ezen szempontok szerint vásárolj cipőt!

1. Legyen megfelelő a méret!

A cipő ne legyen se túl hosszú, se túl rövid. Az ideális lábbeli a nagylábujjunknál nagyjából 7 mm-rel hosszabb. A hegyes orrú cipők eldeformálhatják a lábujjakat, ezért inkább a lekerekített, vagy a láb természetes vonalának leginkább megfelelő formát részesítsük előnyben.

Járáskor és álláskor a terhelés kétharmada a sarokra, egyharmada pedig a talp első részére kell, hogy essen. A túl magas sarok által a súlypontunk előre csúszik, és a harántboltozatot terheljük, lapos talpú cipő esetén viszont a talp középére tevődik át a súly, ráadásul járáskor semmi nem tompítja a láb talajjal való ütközését.

A 2-4 cm körüli sarokméret az ideális, ennél magasabbat vagy alacsonyabbat csak alkalmi viseletnek válasszunk.

cipovalasztas-tippek

Fontos szempont a megfelelő méret kiválasztása (Fotó: Getty Images)

2. Erős tartás és rugalmas talp

A bokaficam elkerülése és a stabil járás érdekében olyan lábbelit válasszunk, ami a sarkat és a bokát egyaránt fogja. Ugyanakkor figyeljünk rá, hogy a cipő ne legyen túl szoros sem: míg az ujjaknak szabadon kell tudni mozogni, a lábfejünk nem csúszkálhat a cipőben.

A rugalmas, hajlékony talp kényelmesebb a lábnak, és a talajjal való érintkezéskor a rezgést is tompítja. A keményfa és műanyag talp helyett ezért inkább a gumitalpat részesítsük előnyben. Talp esetében mindenképp a középutat kell keresni: legyen rugalmas, de nem túl puha. Az is fontos, hogy ne legyen nagyon vékony, ugyanis ez az Achilles-ín fájdalmaihoz vezethet.

3. Válassz természetes anyagú cipőt!

A láb befülledését és a gombásodását elkerülendő, inkább természetes, jól szellőző anyagokból (bőr, vászon) válasszunk cipőt, és a bélésre is figyeljünk. A műanyag és műbőr cipők, gumicsizmák egyrészt nem szellőznek, másrészt egyáltalán nem igazodnak a láb formájához, így sokszor szorítják a lábat, összenyomják az ujjakat. Ezeket a lábbeliket semmiképpen nem javasoljuk egész napos hordásra.

Megéri befektetni egy drágább, de jó minőségű anyagból készült cipőbe!

Szakértők szerint egy jó minőségű bőrcipő akár 15-20 évig is hordható, ha jól karbantartják, tehát ha bőrcipő mellett döntesz, akkor nemcsak a jó minőség és kényelem mellett döntesz, de fenntarthatóbb is a viselése, hiszen nem kell gyakran cserélni.

4. Próba nélkül ne vedd meg a cipőt!

Ne vegyünk cipőt felpróbálás nélkül, akkor sem, ha tudjuk, hogy adott márkából mi a méretünk. Lehetőség szerint vigyünk magunkkal zoknit vagy harisnyát is, amivel hordani fogjuk, és az esetleges eltérések miatt mind a két lábra próbáljuk fel. Az ideális cipő a lábhoz alkalmazkodva kényelmes, puha járást biztosít.

Ha már a boltban kényelmetlen a viselése, akkor erőltetés helyett inkább válasszunk másikat. Az is nagyon fontos, hogy melyik napszakban próbálunk: estére ugyanis már elfáradhat, be is dagadhat a lábunk, így a méretválasztás nem mindig mérvadó.

5. Inkább legyen több pár, mint egy

A rendszeres cipőváltás a lábnak is pihentető, ráadásul így elkerülhető a befülledés, bedagadás és a lábujjak eldeformálódása. Lehetőség szerint viseljünk más-más cipőt sportoláskor, ünnepi alkalmakkor, esős, havas időben és a hétköznapokon. Bár több pár cipő vásárlása első hallásra költségesnek tűnhet, az alkalmi használat miatt időtálló megoldás, hiszen nem koptatjuk el őket egy szezon alatt.

Ha kíváncsi vagy, melyek az idei tavaszi cipőtrendek, amelyek garantáltan feldobják a szettedet, akkor kattints!

Kiemelt kép: Getty Images