6 erdekesseg alom

Miért több a rémálom, mint a jó? – 6 érdekesség az álmokról

Mindenkinek vannak álmai, rémálmai. A kutatók folyamatosan kutatják, hogy miért álmodunk. Vannak biztosnak tűnő dolgok az álmokról, és olyanok is, amelyeket egyelőre csak feltételezni tudunk.
  • A tudatunk éjjel dolgozza fel a napközben történteket, csak néha zavarosan.
  • A tudomány szerint az álmodással képesek vagyunk a stressz egy részét is feldolgozni.
  • Egy éjszaka átlagosan két órán keresztül álmodunk, de lehetnek akár 45 perces periódusok is – viszont csak néhány percre emlékszünk mindebből.

Mindannyian álmodtunk már olyat, ami arra késztetett bennünket, hogy utánaolvassunk, mit jelenthetett vajon a fejünkben lejátszódó mozi. Valójában az álomfejtés egy homályos terület, de az biztos, hogy gondolkodásra késztet, mi történik éppen velünk és a lelkünkben.

Egy korábbi cikkünkben is írtunk már arról, hogy David Billington pszichoterapeuta-alváskutató szerint egyre részletesebben kimutatható, mi történik az agyunkban éjszaka. Bár sokáig tartotta magát az a nézet, hogy agyunk ilyenkor csak pihen, a valóságban majdnem annyi tevékenység zajlik álmodás közben, mint ébrenlétünk alatt. Az agy vizuális, memória- és motoros területei továbbra is aktívak, csak az alvás közben termelődő hormonok megakadályozzák, hogy erre a testünk fizikailag is reagáljon.

Azt is tudjuk, hogy az agykéreg logikai területei viszont kevésbé aktívak álmodáskor, ez okozza a bizarr történeteket.

A kutatók arra is rájöttek, hogy egy éjszaka nagyjából két órán át álmodunk, de a képek elenyésző részére emlékszünk csak másnap. A nagyon intenzív álmok segítenek a problémák, negatív érzelmek feldolgozásában, sőt olyan is előfordulhat, hogy egy akadály legyőzésére egy álom nyújt segítséget.

6-erdekesseg-alom

 Alvás közben majdnem annyi tevékenység zajlik álmodás közben, mint ébrenlétünk alatt (Kép: Getty Images)

6 érdekesség az álmokról, amiket eddig talán nem tudtál

1. A vak emberek is álmodnak

Akik vakon születtek, nem látnak álmukban sem képeket, de intenzív álmaik vannak érzésekkel, hangokkal, szagokkal, pont úgy, ahogyan a napjaikat is töltik. Azok viszont, akik születésük után vakultak meg, álmaikban újra látnak képeket.

2. Sokan álmodnak fekete-fehérben

Az emberek körülbelül 12%-a álmodik fekete-fehérben, de ez nem volt mindig így. A film feltalálása előtt mindenki színesben álmodott, de aztán a vetített kép annyira eluralta az életünket, hogy az idősebbek többsége még ma sem bír szabadulni tőle. Ám úgy tűnik, ennek a korszaknak lassan vége.

A fiataloknak csak alig 5%-a álmodik fekete fehérben, és ez a szám folyamatosan csökken, mert fekete-fehér filmeket is egyre ritkábban látnak.

6-erdekesseg-alom

Az emberek körülbelül 12%-a álmodik fekete-fehérben (Kép: Getty Images)

3. Egy éjszaka átlagosan hét álmot látunk

Egy átlagos ember élete során közel százezernyi álomba merül el, ám ezeknek csak töredékét tudja felidézni. Azokra az álomképekre ugyanis nem emlékszünk, amiből nem ébredünk fel, alvás közben az agy nem képes hosszú távú emlékképet készíteni.

Ezért van az, hogy ébredés után gyorsan elillannak az álomképeink, és ha nem írjuk le azonnal, akkor már soha többé nem tudjuk felidézni őket.

4. Mindenki ugyanarról álmodik

Az első álomfejtéssel foglalkozó könyv hatezer éve íródott Egyiptomban, és azóta sok ezer hasonló követte. Ám a szakértők szerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogy ezek bármelyike is igazat mondana. Tény, hogy vannak egyetemes álomminták, így például az üldözés, a fog kiesése, a repülés és persze a szex.

De hogy ezek mit üzennek a tudatalattink, azt mindenki csak saját magának tudja megfejteni. Gyakori álom az is, ha exünk jelenik meg az éjszakai mozizás során – korábban megírtuk, hogy ez mit jelenthet.

5. Senki nem tudja, miért álmodunk

Ez az alváskutatás legnagyobb rejtélye. Sok elmélet van rá, de igazi bizonyíték még egyikre sem akadt. Tudjuk, hogy segít a tanulásban, a tapasztalt dolgok megjegyzésében, a napi gondjaink feldolgozásában.

A legvalószínűbb magyarázat, hogy az álmodás segít feldolgozni az ébren tapasztalt élményeket,

kicsit úgy, mintha beépített terapeuta lenne az agyunkban.

6. Több a rémálom, mint a mesebeli

A leggyakoribb érzelem, amit álmainkban érzünk, a düh, a félelem és a szomorúság. Talán mert ezek azok az érzelmek, amelyeket muszáj feldolgoznunk. Nem véletlen, hogy az agy is ezzel kezd valamit éjszaka. Amikor álomba merülünk, átlagosan tehát 90 percenként álmodunk.

Az első álom a legrövidebb, alig ötperces, de ebben vannak a leghevesebb indulataink, ilyenkor jönnek a rémálmok.

Később, az éjszaka során egyre hosszabbak lesznek az álmaink, közvetlen ébredés előtt akár 45 percesek is lehetnek. Ez a legszebb, legkellemesebb álomkép, valószínűleg addigra már sikerül feldolgozni a negatív érzéseink többségét, és ráhangolódnunk egy új nap kezdetére.

Tudd meg, miről árulkodnak a leggyakoribb visszatérő álmok!

Kiemelt kép: Canva