Egy külföldi pszichológiai kutatás megállapította, hogy vannak úgynevezett univerzális álmaink, melyek gyakran visszaköszönnek alvás közben. Ezeket szedtük egy csokorba, sőt, egyúttal a jelentésükre is fény derül!

Tranquil scene of a young woman dreaming and sleeping on a cloud up in the sky

Üldözés és támadás

Találó, hogy ez az álomkép szerepel a felsorolásban, ugyanis mi egészen gyakran álmodjuk azt, hogy rossz emberek, sokszor arc nélkül, üldöznek minket – és e szerint ezzel nem vagyunk egyedül. A menekülés szimbóluma egyértelműen a tudatalattink félelmeit jeleníti meg, vagy olyan kötelezettséget, mely elől megpróbálunk kitérni.

Sérülés és halál

Szörnyű azt álmodni, hogy valamelyik szerettünk megsérül, az pedig még rosszabb, ha meghal, de ez nem feltétlenül jelent rosszat. A sérülések érzelmi problémákra utalhatnak, ellenben a halál gyakran valami új kezdetét jelzi az illetővel kapcsolatban. Ez természetesen akkor is igaz, ha ti, saját magatok vagytok az álmotok főszereplői.

Tűz

A tűznek több jelentése is lehet, attól függően, milyen környezetben szerepel. A nagy lángok önmagukban szenvedélyt és heves érzelmeket szimbolizálnak, de akár veszélyre is figyelmeztethetnek, ha a pokolban égnek. Tehetetlenséget abban az esetben jelentenek, ha csapdába ejtenek, vagy rosszabb esetben, ha megégetnek.

Szereplés

Rejtett vágyaitok jelennek meg ilyen formában, bár csak akkor, ha a szereplés az álomban sikerrel zárul. Ha megbuktok, kinevetnek benneteket, esetleg elkéstek, akkor az jellemzően a kudarctól való félelmet szimbolizálja.

Zuhanás és repülés

Leesni a magasból. Ugye ismerős álomkép? Általában ez olyan helyzetet jelez, ami változással jár, és amivel nem feltétlenül tudtok megbirkózni – úgy érzitek, kicsúszik a lábatok alól a talaj. De másik értelemben akár a szerelem előjele is lehet, nem véletlen mondják azt, hogy „beleesik valakibe”. Ennek apropóján azonban a repülést is meg kell említenünk, ez a vágyakozást jelképezi, hogy szeretnénk lerázni a mindennapok terheit, és önfeledten szárnyalni.

Víz

Kontextustól függően a víz utalhat egy csendes időszakra, amit tudat alatt nagyon élveztek, a süllyedés vagy fulladás ellenben jelképezheti, hogy túlhajszoltak vagytok, és szükségetek van a pihenésre.

Utazás

Az ilyen álmok fakadhatnak menekülési vágyból, vagy éppen útkeresésből is, ha nem konkrét céllal utaztok, hanem csak bolyongtok.

Szex

A szeretkezés minden esetben az intimitás, a ki nem mondott vágyak kifejeződése. Ha nyílt helyen történik, akkor az azt jelenti, hogy párkapcsolatotokat szeretnétek a világ elé tárni. Ha idegennel kerültök kapcsolatba, az pedig arra utalhat, hogy pillanatnyi helyzetetekkel nem vagytok elégedettek, és másra vágytok.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock