Az állandó késés olyan, mint egy rossz szokás, ami azt jelenti, hogy lehet rajta változtatni, csak elhatározás kérdése az egész. Segítünk, hogy ezentúl időben odaérjetek mindenhová!

Korai fekvés

Ha reggelente többször is megnyomjátok egymás után a szundi funkciót, érdemes lenne elgondolkoznotok azon, hogy korábban térjetek nyugovóra. Az alvás a munkateljesítmény mellett az egészséget és a közérzetet is komolyan befolyásolja, pont emiatt nem érdemes megvonni magatoktól, pláne akkor nem, ha amúgy is stresszes napnak néztek elébe.

Nincs több kitérő

Csak még megnézem az e-maileket… Csak még átválogatom a szennyest… Csak még gyorsan elolvasom a híreket… Ismerős mondatok? A helyzet az, hogy a reggelre időzített teendők, amiket általában csak 5 perces kitérőnek tekintetek, jellemzően sokkal több időt vesznek igénybe, és máris ott a kapkodás –ami persze nem segít a gyorsabb indulásban –, így az egész reggeli ceremóniának az a vége, hogy késve érkeztek a munkahelyetekre. Amit lehet, azt próbáljátok meg este elvégezni, az e-maileket, híreket pedig utazás közben is meg lehet tekinteni. Vagy ha nem tudtok minderről lemondani, akkor időzítsétek fél órával korábbi időpontra a vekkert.

Előkészület legyen a mottó

A kulcs, a napszemüveg, a telefon – az „elveszett” tárgyak a legnagyobb késleltetők a reggeli rohanásban. Az állandó kincskeresés elkerülése érdekében célszerű kijelölni egy fix pontot a lakásban, ahová ezeket előző napi hazaérkezésetekkor odakészítitek, és másnap csak bedobáljátok a táskába. Ha gyereketek van, akkor esténként segítsetek neki az iskolatáskát bepakolni, készítsétek elő a tornazsákot, és a másnapi ruhákat is, ezzel is sok időt spórolhattok.

Az ingázás ideje

Hacsak nem közvetlenül szemben laktok a munkahelyetekkel, ne becsüljétek le az ingázás idejét! Lehet, hogy egyszer-egyszer előfordul, hogy rekordidő alatt beértek, de bármi váratlan közbejöhet – közúti baleset, a metró lerobbanása, defekt vagy csak szimplán dugó – és máris biztos a késés. Inkább induljatok 10-15 perccel korábban, így nem kell azon izgulni, időben beértek-e.

Még több hasznos tanács

  • Ahogy a bevezetőben írtuk, minden csak elhatározás kérdése. Ha felismeritek a problémát, az már önmagában egy jó pont, de ha tudatosan tesztek is ellene, az a siker biztos záloga.
  • Ha kell, állítsatok be időzítést a telefonra, hogy jelezzen, amikor muszáj indulni.
  • Célszerű a lakás összes óráját összehangolni, nehogy pont egy olyanhoz igazodjatok, ami akár csak pár percet is késik, hiszen így akár a buszról is lemaradhattok.
  • Gondolkozzatok előre! Ha tudjátok, hogy inget szeretnétek felvenni, amit vasalni kell, vagy előző nap vasaljátok ki, vagy számítsatok a készülődésre plusz tíz percet.
  • Jutalmazzátok magatokat, ha valahová időben odaértek! Nem kell nagy dologra gondolni, egy kocka csokoládé, vagy egy rész a kedvenc sorozatotokból is megteszi. A lényeg, hogy tényleg motiválva legyetek.

Szöveg: D.A.

Forrás: psychologytoday.com

Fotó: Thinkstock