álom jelentése ex párkapcsolat

Az exeddel álmodtál? Ezt jelenti valójában

Bár nagyon csábító, hogy egy forró álom után ismét felvegyük a volt párunkkal a kapcsolatot, a szakértő szerint inkább ne tegyük.

Az álmok világa mindig is nagyon érdekelte az embereket. Sokan hisznek abban, hogy álmaink nemcsak egy ingyenmozival egyenértékűek, hanem bizony mélyebb üzeneteket hordoznak, amik segítenek megérteni az érzelmeinket és a tudatalattinkban zajló folyamatokat, így segítve minket érzelmi állapotunk és gondolataink jobb megértésében. Számos vallás és spirituális irányzat is nagy jelentőséget tulajdonít az álmoknak, és abban is sokan hisznek, hogy isteni üzeneteket hordoznak magukban, amelyek irányt mutatnak az életünkben.

Bárhogy is legyen, az biztos, hogy több motívum is van, amely sokak álmában visszatér, ezek közül is az egyik leggyakoribb pedig talán az, hogy valamelyik exünkkel álmodunk. De miért történik ez, és mit jelent valójában?

Ian Wallace ismert álompszichológus, a A top 100 álom és jelentésük című könyv szerzője részletesen elemezte a volt párjainkkal kapcsolatos álmokat, és számos érdekes magyarázatot adott rájuk. Elmélete szerint ez nemcsak a szimbolikus lehet, hanem valóban mélyebb üzeneteket is hordozhat.

Miért ne üzenjünk az exünknek egy álom után?

Ian Wallace szerint – bár biztosan sokan szeretnék máshogy gondolni – ha az exünk megjelenik az álmunkban, az korántsem jelenti azt, hogy vissza kellene térnünk hozzá, vagy újra felvennünk vele a kapcsolatot. Mint ahogy azt a LADBible cikkében magyarázta, ezek az álmok inkább arra szolgálnak, hogy rávilágítsanak érzelmi állapotunkra és azokra a területekre, amelyeken még dolgoznunk kell.

Az exünkkel való álom leginkább azt jelenti, hogy

van valami, amit még fel kell dolgoznunk a viszonyunkkal kapcsolatban, és hogy nagyobb figyelmet kell fordítanunk az aktuális érzelmi állapotunkra.

Végül is, az álmok csak álmok, és nem mindig tükrözik a valóságot. Fontos, hogy ne hagyjuk, hogy befolyásolják döntéseinket a valóságban. Inkább használjuk őket arra, hogy megértsük magunkat, ami által aztán fejlődhetünk és gyógyulhatunk. Arra a kérdésre pedig, hogy ráírjunk-e egy erotikus vagy érzelmesebb álom után a volt párunkra, a szakértő határozottan válaszolt. „Ne – tanácsolja Wallace. – Az én tanácsom az lenne, hogy a következő nap inkább ne igyunk alkoholt, és kerüljük a nagyon meleg szobában való alvást.”

exeddel almodtal jokedv nő álom

Egy pajkos álom az exszel még nem jelent semmit – inkább arra szolgál, hogy rávilágítson érzelmi állapotunkra és azokra a területekre, amelyeken még dolgoznunk kell (Fotó: Getty Images)

Miért álmodunk az exünkkel?

De akkor lássuk bővebben, hogy mégis mi az oka, és mit jelenthet, ha a volt párunkkal álmodunk!

1. Feldolgozatlan érzelmek vannak bennünk

Az egyik leggyakoribb ok, amiért az exünkkel álmodunk, az az, hogy még nem dolgoztunk fel bizonyos érzelmeket a kapcsolatunk vége óta. Az álmok gyakran tükrözik az érzelmi állapotunkat, és az exünkkel kapcsolatos álmok működhetnek egyfajta feldolgozási mechanizmusként is.

2. Traumánk van az exszel kapcsolatban

Ha a kapcsolatunkban traumát élünk át, az exünkkel kapcsolatos álmok lehetnek a traumás élmények feldolgozásának módjai is. Ezek az álmok segíthetnek abban, hogy megértsük és feldolgozzuk a kapcsolatunkban történt nehéz időszakokat.

3. Összefutottunk a volt párunkkal

Ha nemrégiben (véletlenül) találkoztunk az exünkkel, akkor az emlékek és az érzelmek újra felbukkanhatnak az álmunkban. Az exszel való találkozás vagy kommunikáció után gyakran álmodunk róluk, mivel az agyunk próbálja feldolgozni az újabb élményeket.

4. Párkapcsolati aggályaink vannak

Ha jelenlegi kapcsolatunkban bizonytalanok vagyunk, aggályok merülnek fel az új párunkkal kapcsolatban, az exünkkel kapcsolatos álmok jelezhetik, hogy valami nincs rendben a jelenlegi helyzetünkben. Ezek az álmok segíthetnek abban, hogy tudatosítsuk az érzéseinket, és szükség esetén cselekedjünk.

És ha már a volt párkapcsolatok kerültek szóba… Ezért van az, hogy gyakran ki nem állhatjuk jelenlegi párunk exét.

Kiemelt kép: Canva