Pedig lehet, hogy ők a legkedvesebb emberek a világon!

Miért olyan gyakori, hogy szinte zsigeri megvetést érzünk a kedvesünk korábbi párja iránt? Ez egy irracionális érzés? Rossz emberek vagyunk emiatt? Netán egy természetes ösztönről van szó, ami mindannyiunkban megvan? És ha így van, akkor ennek mi az értelme?

„Természetes, hogy valamennyire irritál bennünket, ha párunk kapcsolatban van korábbi kedvesével” – mondta Kim Anami, szex- és párkapcsolati szakértő az Elite Dailynek. De miért is? „Az a személy ugyanis szoros kapcsolatban állt a partnerünkkel, aki most a szívünket birtokolja, így könnyen elgondolkodhatunk azon, hogy milyen is volt ő a múltban. Hogy az ő kapcsolatuk is olyan erős volt, mint a miénk, mennyire volt mély a szerelmük? Normális, hogy ezeken a dolgokon tűnődünk, de amikor ezek a gondolatok kezdik átvenni az élet és a kapcsolat irányítását, akkor már bizony problémák léphetnek fel” – véli a szakértő. Persze az is lehet az oka, hogy séróltünk már korábbi kapcsolatainkban, emiatt nehezen bízunk meg másban. Vagy érezheted úgy, hogy a partnered érzelmileg még mindig kapcsolatban áll az exszel – pedig az, hogy kapcsolatban vannak, egyáltalán nem jelent romantikus kötődést, lehet,hogy teljesen praktikus okai vannak.

A The Everygirl Beth Gulotta megkérdezte mentális egészségügyi tanácsadót a témáról, aki igen érdekes magyrázatot adott a miértekre. Felvázolta azokat a vezető okokat, amik felelősek lehetnek az automatikus ellenszenvért abban az esetben, ha nem tudunk eleget az exekről ahhoz, hogy bármiféle véleményt alkothassunk róla. Továbbá elárulta azt is, hogyan kezehetjük érzéseinket ilyen helyzetben. Nézzük csak!

Bizonytalanság

A bizonytalan ember hajlamosabb idealizálni a korábbi partnert. Mikor elképzeljük, hogy az ex nagyszerű, vonzó és tökéletes, olyan módon hasonlítgatjuk magunkat hozzá, hogy a végén úgy érezzük, nem vagyunk elég jók. Lehet, hogy fenyegetve érzezzük magunkat, és elkezdhetjük megkérdőjelezni, hogy partnerünk miért minket választott, vagy hogy egyáltalán szeret-e bennünket.

Versengés

Annak érdekében, hogy méltónak vagy egyenlőnek érezzük magunkat a partner exéről alkotott képpel, előfordulhat, hogy olyan módon viselkedünk, vagy éppen teszünk olyan dolgokat, amelyek a felsőbbrendűségünket vagy méltóságunkat hivatottak bizonyítani. Ezek a cselekedetek nem biztos, hogy valódiak. Az is előfordulhat, hogy elkezdünk neheztelni az exre, amiért ilyen cselekedetekre késztet. Ezzel a viselekdéssel pedig lényegében csak hagyjuk, hogy az ex sok helyet foglaljon el a fejünkben és a kapcsolatban, ami aztán tovább állandósítja az ellenszenvet.

Féltékenység

Sokkal sebezhetőbbek vagyunk, ha nem biztonságosan kötődő kapcsolatban élünk. Mikor a partnerünk nem segít abban, hogy biztonságban érezzük magunkat a kapcsolatban, akkor a féltékenység érzéseit az exre vetíthetjük ki ahelyett, hogy megvizsgálnánk kedvesünk tetteit, vagy azt, hogy azok mit váltanak ki belőlünk. Ne feledjük, a biztonságérzés hiánya további bizalmatlanságot szül!

Hogyan kezeljük az exszel szembeni érzéseket?

Nagy felelősség hárul ilyen esetben a partnerre, hogy áthidalja a korábbi és a mostani társa közötti szakadékot. A helyzetet az is nehezíti, hogy a kimondatlanul hagyott vagy tisztázatlan dolgok teret engednek a feszültségnek. Azt se felejtsük el, hogy a fejünkben alkotott kép nem biztos, hogy fedi a valóságot! Érdemes feltenni magunknak olyan kérdéseket, amik segítségével tisztázhatjuk érzelmeinket és gondolatainkat. Például „Mi váltja ki ezeket az érzelmeket és érzéseket?”, „Racionálisak ezek?” „Miben gyökereznek?”, „Olyan képet alkotok erről a személyről, amely hamis vagy valótlan?”

Alternatív megoldásként, ha bizonytalanság vagy versengés jelentkezik, tudatosítsuk magunkban, hogy másvalaki hibáztatása azért, hogy méltóbbnak és biztosabbnak érezzük magunkat a kapcsolatban, egészségtelen megküzdési mechanizmus. Bár a szakértő szerint teljesen normális és jogos, hogy nem akarunk új szerelmünkre gondolni valaki mással, irracionális és igazságtalan megítélni valakit kizárólag az ex státusza alapján. Semmi jó nem származik a gyűlöletből, különösen, ha az féltékenységből, versengésből, bizonytalanságból vagy hasonló érzésekből fakad. Sosem eredményes, ha az ember a gonoszkodásból indul ki, és őszintén szólva, rosszul is áll.

Kiemelt kép: Getty Images