Miről árulkodnak a leggyakrabban visszatérő álmaink?

Az biztos, hogy sok egyáltalán nem azt jelenti, mint amit alapból gondolnánk róla...

A legtöbb álmunkat ébredés után elfelejtjük, de ami megmarad – legyen az kellemes vagy kellemetlen –, gyakran rányomja bélyegét az adott napra (a kialvatlanság is felér egy rémálommal, hát még ha az éjszakáink lidércesen telnek – itt írtunk arról, hogyan előzheted meg a rémálmokat). Vajon mit jelent, ha álmunkban kihullanak a fogaink? A valóságban is félhetünk, ha álmunkban megcsal a párunk? Miért voltunk újra együtt az első szerelmünkkel, ha a valóságban alig szokott eszünkbe jutni? – hangzik el legtöbbünkben a kérdés egy-egy ébredés után. Az álomfejtés évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget – és nem véletlenül. A korai civilizációk az álmokra az emberek és az istenek közötti kommunikációs csatornaként tekintettek, a görögök és a rómaiak pedig úgy hitték, hogy az álmok még a jövőt is képesek megjósolni. Azonban nem árt tudni, hogy az álmaink szimbolikus jelentéssel bírnak, magyarán nem szó szerint értendő, amit ilyenkor látunk.

„Azt tapasztaltam, hogy az álom elemzésének leghatékonyabb módja az, ha segítek megértetni: az álmokban megjelenő szimbólumok és cselekedetek a saját ébrenléti életünk metaforái.

Amikor az egyedi szimbolikus álomnyelvet összekapcsoljuk az álomban megélt autentikus érzéseinkkel, képesek vagyunk mélyebb megértésre jutni önmagunkról, kapcsolatainkról, reményeinkről, félelmeinkről és végső soron életcélunkról is”

– véli Megan Mary álomspecialista. A szakértők szerint az álmok jelentése az álmodó személytől függően változhat – a múltja, jelene, jövője, reményei és félelmei mind-mind szerepet játszanak az átéltekben. Ma már sokféle elmélet létezik az álmok értelmezésről – összegyűjtöttük, melyek a leggyakoribb álmok, és mit jelentenek a szakemberek szerint.

Visszatérünk az első munkahelyünkre

„Akárhogy is nézzük, ez egy visszautalás a múltad egy időszakára, ami valamilyen módon kapcsolódik a jelenlegi élethelyzetedhez. Tedd fel magadban a kérdést, hogy szeretted-e azt a munkát, hogyan érezted magad akkoriban, kik voltak körülötted, és hogyan érzed magad most, hogy visszatértél álmodban? Talán hiányzik onnan valami a jelenlegi karrieredből?” – mondja Mary, aki szerint előléptetések környékén szintén nagyon gyakran álmodjunk magunkat régi munkahelyeink egyikébe – hiszen még ha kiegyensúlyozottak is vagyunk, mindig vár ránk egy következő kihívás, ami miatt úgy érezhetjük, hogy a nulláról indulunk.

Amikor álmunkban valaki üldöz minket

Amikor álmunkban menekülünk, a szakértők szerint összefügghet valamivel, amivel a való életben nem merünk szembenézni. Ez lehet akár egy stresszesebb élethelyzet is, egy rossz emlék a múltból, vagy egy személy, akivel nem szívesen találkoznánk a valóságban.        

Amikor nyilvános helyen meztelenül mutatkozunk

„Ez általában azzal függ össze, hogy túl sokat törődsz azzal, mit gondolnak rólad mások, és hogyan látnak téged. Lehet, hogy éppen egy komolyabb céges megbeszélés előtt állsz a feletteseiddel – és túlaggódod a helyzetet” – mondja Lauri Loewenberg álomelemző.

Amikor kiesnek a fogaink

A fogakkal kapcsolatos álmok szinte minden esetben összefüggésben állnak azzal, ahogyan a valóságban kommunikálunk. Loewenberg szerint a visszatérő fogas álmokkal küzdők gyakran túl sokat kommunikálnak, és általában azoknál jelenik meg, akik oda nem illő helyzetekben túl sokat árulnak el magukról, illetve olyan dolgokat engednek ki a szájukon, amelyeket okosabb lett volna bent tartani.

Amikor álmunkban meghalunk

Ha álmodban meghalsz, nem jelenti azt, hogy a valóságban hamarosan elérkezik a vég. Nem szabad szó szerint venni, hiszen ez valaminek a végét szimbolizálja az életedben. Az ilyen jellegű álmok segíthetnek megérteni, mi az, aminek már nincs helye az életedben, egyúttal pedig az új lehetőségek és élethelyzetek befogadására is felkészít – tehát amilyen rossz élmény maga az álom, legalább annyira pozitív a jelentése.

Ha álmunkban megölünk valakit

Lehet, hogy túl sokszor nézted lefekvés előtt Joe Goldberg kalandjait? Viccet félretéve, ha álmunkban mi okozzuk valaki halálát, az nagyjából hasonló jelentéssel bír, mint a saját megálmodott halálunk. Tehát mindenképp egyfajta változásról, illetve egy életszakasz végéről szól, saját agresszív álombeli viselkedésünk pedig arra utal, hogy ez a változás bizony kifejezetten nehezünkre esik a valóságban (például épp most szokunk le a dohányzásról, esetleg életmódváltásba, diétába kezdtünk).

Ha megcsal minket a párunk

Szakértők szerint az ilyen jellegű álmok jelentése attól függ, hogy a múltban megcsalt-e a jelenlegi, illetve egy korábbi partner, hiszen ilyenkor még dolgozhatnak bennünk a kellemetlen élmény hatásai. Ha tudomásunk szerint azonban egyetlen egyszer sem csaltak meg a valóságban, valószínűleg nem vagyunk kiegyensúlyozottak az élet bizonyos területein. Elképzelhető, hogy több időt szeretnénk tölteni a családdal és a barátokkal, amire ritkábban kerül sor a munka miatt – és ami miatt kirekesztve érezzük magunkat bizonyos helyzetekben, hiszen úgy érezzük: lemaradunk a fontos történésekről.

Ha mi lépünk félre álmunkban

Szeretjük a partnerünket, álmunkban mégis valaki más karjaiban kötünk ki, ami miatt aztán erős bűntudattal ébredünk reggel. De a szakértők szerint kár lenne emiatt rosszul éreznünk magunkat, hiszen ezek az álmok egy vágy elengedéséről és kifejezéséről is szólhatnak, melynek egészen banális okai is lehetnek. Elképzelhető, hogy a valóságban lemaradtál egy régóta vágyott koncertről vagy kiállításról, és a fenti példához hasonlóan nem tudsz annyi időt tölteni kikapcsolódással, mint amennyit szeretnél.

Amikor álmunkban újra találkozunk az első szerelmünkkel

Ilyenkor nem feltétlenül a személyről van szó – sokkal inkább arról, milyen érzés volt először az izgalom, a vágyakozás és az együtt töltött idő. Egyedülállók esetében az új párkapcsolat utáni vágyat jelöli, hosszú, meglévő párkapcsolat esetén pedig elképzelhető, hogy kihűlni látszik a szexualitás – ideje tehát újra lángra lobbantani a kapcsolat tüzét.

Amikor álmunkban várandósak vagyunk, illetve vajúdunk

Pedig a valóságban kizárt, hogy terhesek lennénk. Szakértők szerint a várandós álmok egyfajta növekedési, fejlődési szakaszról szólnak a való életben. Lehet, hogy éppen vizsgára készülünk, esetleg egy olyan projekt munkálataink dolgozunk, ami kifejezetten fontos számunkra, és amire szívügyként tekintünk.

Kiemelt kép: Getty Images