rémálom

Mindenkinek megvannak a maga rémálmai – 6 magyarázat az előfordulásukra

Mindenki tudja, hogy milyen érzés egy szörnyű álomból felriadva ébredni… Bár legtöbbször az előző esti filmet hibáztatjuk, valójában a napközbeni tevékenységeink tehetnek arról, hogy rémálmok gyötörnek. Dakos Edit fejtegetése a visszatérő rossz álmokról.

Nem arról van szó, hogy félek elaludni, inkább a reggeli ébredésekről, amikor konstatálom, hogy ismét rosszat álmodtam. Vannak köztük visszatérőek, vannak egyszeriek, vannak olyanok, amik a családtagjaimról szólnak és vannak olyanok, amelyekben ismeretlen emberekkel vagy egyedül vagyok. Bár rémálmok gyakran fordulnak elő a gyermekeknél, nálunk, felnőtteknél is jellemző az, hogy az éjszaka közepén felriadunk. Egyes becslések szerint a felnőtt emberek 50 százalékánál (leginkább nőknél) jelentkeznek rémálmok. „Általában véve ezek nem veszélyeztetik az alvás minőségét vagy az egészségünket.”  – jegyzi meg Ginger Houghton szociális munkás. „Viszont, ha ismétlődnek, alvászavarokat okoznak, akkor érdemes szakember segítségét kérni.” – teszi hozzá a szakember.

Mi okozza a gyötrő álmokat?

1. Mentális probléma

A negatív gondolkodás és a folytonos önbizalomhiány könnyen tehet arról, hogy éjszaka rossz álmok gyötrik az embert. „Ha lefekvés előtt csupa negatív gondolataink vannak, vagy az egész napból csak azokra a pillanatokra emlékezünk vissza, amikor valami apró hibát vétettünk, akkor az agyunkba is csupa rossz dolgok költöznek be éjszakára.” – mondja John Mayer klinikai szakpszichológus.

Egy tanulmány szerint azoknak, akiknek kicsi az önbecsülésük, vagy netán depresszióval küzdenek, sokkal gyakrabban vannak rémálmaik. A mindennapi stressz is jelentősen befolyásolja az álmainkat és az alvásunk minőségét: a munkahelyváltás, munkahelyi gondok vagy másokkal való konfliktusaink – mind tehetnek arról, hogy borzalmasat álmodunk.

Damian Sendler New York-i szakember a bőrön jelentkező bőrhibákhoz hasonlította a rémálmokat: „Olyanok ezek a rémálmok, mint az arcon megjelenő kis bőrhibák. Ha valami nincs rendben, akkor a gondok és a problémák melléktermékeiként megjelennek az agyunkban.”

2. Szenzitív személyiség

Állítólag a személyiségünk, a karakterünk is nagyban befolyásolja a rémálmokat. Egy 2001-ben készült kutatás során olyan embereket vizsgáltak, akiket havonta rémálmok gyötörnek. Megállapították, hogy ezek a személyek sokkal érzékenyebbek is. Egy másik tanulmányból az derült ki, hogy azok, akik valamilyen művészeti ágban vagy kreativitást igénylő vonalon dolgoznak, sokkal gyakrabban szenvednek rémálmoktól. Egy osztrák-amerikai pszichiáter és alváskutató, Ernest Hartmann szerint azoknak, akik érzékenyebbek – sokkal többször vannak érzelemdús álmaik.

3. Átélt trauma

Egy 2015-ben készült kutatás arra is rávilágított, hogy a rémálmok a poszttraumás stressz tünetei is lehetnek. A rendszeresen jelentkező rémálmok valamilyen korábban átélt traumára utalhatnak.

4. Lefekvés előtti majszolás

Köztudott, hogy a lefekvés előtti majszolás nem tesz jót az egészségünknek, viszont sokszor nehéz magunkat lebeszélni erről. A túlságosan nehéz ételek, húsok vagy a gyorséttermi vacsorák okozhatnak rossz álmokat, mivel egy kiadós falatozás után az agyunk sokkal aktívabb.

5. Ártalmas kortyok

Néhány pohár bor felhörpintése után elaludni könnyű, viszont ilyenkor jelentkezik a leggyakrabban rémálom. Az alkohol nyugtató hatása rövid idő alatt elillan és helyette egy nagyon rossz minőségű alvás következik, amelyben sokkal aktívabban éljük meg az álmainkat is. Legközelebb érdemes jól átgondolni, hogy mennyi az elég.

6. A gyógyszerrel van baj

Bizonyos gyógyszerek is generálhatnak rémálmokat. Ilyenek a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, az antidepresszánsok, az antihisztaminok és a szteroidok.

Hogyan tudjuk megelőzni őket?

1. Mozogni, mozogni, mozogni

Válasszátok ki a személyiségetekhez legjobban passzoló mozgásformát. Higgyétek el, a sport sok dologra megoldás! Például a gyötrő álmokra is!

2. Merüljetek el

Ha megvan a kedvenc fizikai tevékenységetek, akkor itt az ideje annak, hogy általa meditatív állapotba kerüljetek. Menjetek jógázni vagy meditálni, fedezzétek fel a kedvenc mozgásformátokban az elmélyülés lehetőségét.

3. Nem biztos, hogy rossz

Nehéz elfogadni és nem legyinteni rájuk, de nem szabad úgy tekintenünk a rémálmainkra, mint valami ördögtől való dologra. Tanuljatok belőlük! Segíthetnek rájönni például arra, hogy mi az, ami nem jó az életetekben, amin épp itt az ideje változtatni.

Szép álmokat!

 

Szöveg: D. E.
Fotó: Thinkstock

(huffpost.com)