szemproblémák

Szemproblémák 50 felett, amiket jobb időben kezelni

Idővel az ember hozzászokik, hogy kicsit homályosabban lát, ahogy öregszik a szeme. Valaki közelre, valaki messzebre kezd el leőbb rosszul látni. A szemszárazság és a fáradt szem viszont mindenkit utolér 50 éves kora felett. Nézzük, mire kell figyelni, és mikor szükséges orvosi beavatkozás!
  • Szürke- és zöld hályog, látásromlás, szemszárazság – ezekre kell a leginkább figyelni.
  • Ma már a lézeres műtétek sok problémán segíhetnek.
  • Figyeljünk a legapróbb tünetekre is, és azonnal forduljunk orvoshoz, ha tartósak.

50 éves kor felett a szemkörnyéki bőrre, a terület ápolására, tisztítására is fokozottan kell figyelni, hiszen a bőr és az érzékszerv is érzékenyebbé válhat a korral. Az a szemránckrém, szempillaspirál, sminklemosó vagy műkönny, ami addig bevált, nem biztos, hogy még mindig jó lesz. A szem alatti bőr különleges bánásmódot igényel, amire már korábban adtunk is részletes tanácsokat a sminkelésére is.

A nap okozta szemprobléma: szürke hályog

A 65–75 éves korosztály csaknem felét érinti a szemlencse maradandó elhomályosulásával járó betegség, de ritkán (veleszületett vagy külső behatás miatti) sérülések is okozhatják, és a cukorbetegség is hajlamosíthat rá.

Noha a hályog kialakulása teljesen fájdalommentes, igencsak megkeserítheti a mindennapokat.

A beteg először úgy érzi, mintha egy vízesésen vagy piszkos ablakon keresztül látná a világot, a színek „kifakulnak”, majd a hályog műtét nélkül akár vakságot is okozhat. A panaszokat az idő múlásával rugalmatlanná váló szemlencse okozza, ami veszít átlátszóságából, ezért sem megelőzni, sem gyógyszerrel kezelni nem lehet – szürke hályog esetén egyedül a műtét jelenthet segítséget, melynek során egy műlencsével állítják vissza a látásélességet. Nagy eséllyel idős korára mindenkinek lesz szürke hályog a szemén: évente majdnem 40 millió szürkehályog-műtétet végeznek el világszerte – de a dohányzás például felgyorsíthatja a betegség kialakulását, romlását.

 https://www.noklapja.hu/aktualis/2024/02/27/szemproblemak-50-felett/ ‎

A sok képernyő előtt töltött idő felgyorsíthatja a betegségek romlását (Fotó: Getty Images)

Kevesebbeket érintő szemprobléma: Zöld hályog

Csak elnevezésében hasonlít a szürke hályogra a zöld hályog (más néven glaukóma). A jellemzően 40 éves kor fölött jelentkező tünetek kiváltó oka teljesen más: a szem belső folyadékáramlásának zavara. Az úgynevezett csarnokvíz elfolyása akadályozottá válik, a feltorlódott folyadék miatt pedig a szemben lévő nyomás megemelkedik és károsítja a látóideget, emiatt a látótér beszűkül.

A zöld hályogos roham akár pár óra alatt vakságot okozhat, ezért ha azt érezzük, hogy szemeink hirtelen „kőkeménnyé válnak”, azonnal forduljunk szakemberhez!

A folyamat sajnos visszafordíthatatlan, ezért is kiemelten fontos a rendszeres szűrés, mert időben megkezdett kezeléssel a látásromlás megállítható. A szemnyomás csökkentésére és a felesleges folyadék elvezetésére különböző gyógyszerek állnak rendelkezésre, de súlyosabb esetben és a rohamok megelőzéseképpen műtétet is alkalmazhatnak. Ma már elérhető hazánkban is olyan műtét, amellyel panaszmentessé válhatunk, de a rendszeres szemészeti szűrés elengedhetetlen ahhoz, hogy időben felismerje az orvos az elváltozást.

 

Ha kijelző előtt ülsz, garantált a szemszárazság

Szintén a negyedik X betöltése után fokozódik a szem nedvesítő rendszerének működési zavara, melynek következtében a könnyfilm mennyisége csökken, és a szemgolyó felszínén mikroszkopikus sérülések keletkeznek. A viszketéssel, kipirosodással, gyulladással, esetenként látásromlással járó szemszárazság kiváltó okai igen sokrétűek – a kontaktlencse-viselés, a hosszas számítógépezés/olvasás/vezetés, de a füstös vagy nagyon száraz levegőjű helyiségek is irritálhatják szemünket.

Amennyiben a panaszok a külső tényezők megszüntetésével nem enyhülnek, valamilyen belső kiváltóra is gyanakodhatunk, ez lehet egyes gyógyszerek kellemetlen mellékhatása vagy valamilyen anatómiai elváltozás (pl.: könnycsatorna-zavarok, -elzáródás, szemhéjproblémák). Tartós megoldást a műkönnyek, műkönny-oldatok, síkosító kenőcsök és újranedvesítő cseppek, permetek jelenthetnek, melyek stabilizálják a könnyfilm réteget, és segítenek megelőzni a könny párolgását.

Ha sokat ülsz gép előtt és fáradt a szemed, 20 percenként nézz valami teljesen mást 20 másodpercig, ami legalább 20 méterrel távolabb van.

Időskori makuladegeneráció

Az időskori látásromlás egyik vezető oka a sárgafolt (más néven makula) elfajulása, mikor is az éleslátás helyén az ideghártya sejtjei pusztulni kezdenek. Kétféle típusa létezik: a száraz formánál a beteg látása (főként a központi látás és az olvasóképesség) lassan, folyamatosan romlik, míg a nedves típus esetében a kóros növekedésű erek áttörik a retinát, és a vérzés miatt a terület elhegesedik, ami a központi látás elvesztéséhez vezet. A pontos kiváltó okok nem ismertek, de többféle terápiát is kipróbálhatunk, egyénfüggő, hogy az injekciós, lézeres vagy műtéti kezelés javít többet állapotunkon. A látásjavító eszközökkel szintén jó eredményeket érhetünk el: számos nagyító közül válogathatnak a betegek.

Vajon megelőzhető a rövidlátás? Egy korábbi cikkünkből kiderül, kattints!

Kiemelt kép: Getty Images