A legnyilvánvalóbb tünet a homályos látás, de vannak más, kevésbé egyértelmű jelei annak, hogy meg kell vizsgáltatnod a szemedet.

Még szerencse, hogy egy jó szemüveg már önmagában öltöztet, és az már csak a hab a tortán, hogy a betűket is tisztán látod vele. És mivel az olvasás az egyik legszórakoztatóbb elfoglaltság, ne késlekedj kiválasztani egy csinos keretet, hogy újra önfeledten falhasd a betűket.

Erősebb fény kell olvasáshoz

A normál olvasólámpa nem elég erős, ezért egyre több fényforrást kapcsolsz olvasáshoz, függetlenül a helyiségtől vagy a világítás típusától? Ez az egyik fő jele lehet, hogy szemüvegre van szükséged, amire az életkor előrehaladtával egyre nagyobb esély van. Ne aggódj, ez teljesen normális.

Tanulmányok bizonyítják, hogy olvasáshoz egy átlagos 60 éves embernek legalább háromszor annyi fényre van szüksége, mint egy 20 évesnek.

Hogy tartod a könyvet?

Nem is gondolnánk, de a szakemberek szerint az egyik legbeszédesebb jele, hogy szemüveg kell neked, ahogyan tartod a karod olvasás közben. Ha rövidlátó vagy – tehát nem látsz jól messzire –, úgy 30 centiméterre vagy annál közelebb kell hoznod a könyvet az arcodhoz, de ha távollátó vagy – amikor a közeli dolgok homályosak –, előfordulhat, hogy karnyújtásnyira kell eltartanod a lapokat. A szemészek ezt a tesztet javasolják: tartsd el 35 centiméterre az arcodtól a könyvet, prospektust, újságot, és ha elmosódnak a betűk, nagy valószínűséggel szemüvegre van szükséged.

Folyamatosan fáj a fejed

A szem folyamatos megerőltetése gyakoribb – idővel erősebb ­–  fejfájáshoz vezethet. A fájást közvetlenül a szem mögé tudnád behatárolni? Utalhat arra, hogy távollátó vagy, de asztigmatizmusra is, hétköznapi nevén szemtengelyferdülésre (a tárgyak bizonyos szögekből homályosnak tűnnek a szaruhártya alakja miatt). Mindkét probléma azt jelzi, hogy szemüvegre van szükséged, amellyel mindkét probléma orvosolható. Ügyelj arra, hogy gyakran tarts szünetet, ha olyan munkát végzel, ami megerőlteti a szemeket. A United Health Care tavalyi jelentése szerint a koronavírus megjelenésével az emberek nagy része több mint 13 órát tölt képernyő előtt, amely még inkább megnövelte az úgynevezett digitális szembetegségek előfordulását, ezért az orvosok szerte a világon a 20-20-20 szabályt ajánlják:

20 percenként néz valami teljesen mást 20 másodpercig, ami legalább 20 méterrel távolabb van.

Az is Beszédes jel, ha nem bírsz végignézni egy filmet a gépen (Fotó: Getty Images)

Elálmosodsz a számítógép előtt

A szem izmai akkor dolgoznak a legerősebben, ha közeli vagy aprólékos dologra összpontosítasz, például olvasás közben vagy számítógép előtt. Ha szemüvegre van szükséged, ezek az izmok még keményebben dolgoznak, hogy tiszta képet mutassanak, és mivel ez nem természetes állapot, könnyen elálmosodhatsz. Az is lehet, hogy már van olvasószemüveged, mégis gyakran ólmos fáradtság lesz úrrá rajtad a gép előtt, érdemes gyakrabban pislogni, vagy távolabb tolni számítógépet, hogy ne kelljen annyira erőltetni a szemizmokat.

Elő a kelkáposztával!

Itt az idő, hogy feltöltsd a hűtődet néhány szembarát zöldséggel! Nem csak a sárgarépa az egyetlen, amivel tehetsz szemed egészségéért, a kelkáposzta legalább annyira hatékony finomság.

A leveles zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, illetve luteint, zeaxantint, antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek segítenek tisztán tartani a szemlencséket, csökkentve ezzel a szürkehályog kockázatát.

Egy csésze kelkáposzta 26,5 mg luteint és zeaxantint tartalmazhat, attól függően, hogyan készült. Ugyanennyi sárgarépában mindkettőből kevesebb, mint egy milligramm található.

A negyedik X után…

Amennyiben beléptél a negyvenesek csoportjába, a presbyopia (öregszeműség) miatt szinte garantált, hogy egyre inkább azt érzed, romlik a látásod. A presbyopia olyan állapot, amely során a szemek fokozatosan elveszítik a közeli tárgyakra fókuszálási képességüket a szemlencsék rugalmasságának csökkenés miatt. Ennek megelőzésére nincs lehetőség, de nem is kell félni tőle, mivel semmilyen szövődménnyel nem jár. A tünetek jellemzően a 40-es évek elején vagy közepén jelentkeznek, és a 60-as évekig tovább súlyosbodhatnak. Szerencsére ennek a természetes öregedési folyamatnak van egy egyszerű megoldása – az olvasószemüveg, amivel ugyanúgy élheted tovább az életed, ahogyan eddig, sok jó könyvvel, történettel megajándékozva magad. Jó olvasást!

Forrás: The Healthy, Kiemelt kép: Getty Images