Mi az a szemtoalett, és miért segíthet a szemszárazságon?

A Semmelweis Egyetem hasznos oktatóvideóval állt elő.

A szemszárazság az egyik leggyakoribb szembetegség, statisztikák szerint minden harmadik embert érint az életének valamely szakaszában, és minden ötödik, szemészetre látogató páciens esetében fennáll ez a probléma. Alapvetően a korral együtt jár, hogy a könnymirigyeink sorvadni kezdenek, de hormonális változások, például menopauza következtében is kialakulhat ez a kínzó tünet, továbbá életkortól függetlenül bizonyos gyógyszerek alkalmazása, a kevés vagy rendszertelen folyadékfogyasztás, hosszú ideig tartó szemcsepphasználat vagy rossz sminkelési szokások is mind ronthatnak a szemhéjunk állapotán.

Számítógép előtt ülve vagy különböző digitális kütyüket nyomkodva szintén előfordul, hogy elfelejtünk rendszeresen pislogni (a percenkénti 12-15 helyett csak 2-4 alkalommal, vagy akár egyetlen egyszer sem pislogunk),

ezáltal pedig ritkábban kerül nedvesítő könnyréteg a szemfelszínre, ami aztán további panaszokat okozhat – mint például a pirosság, viszketés, idegentest-érzés, szemfáradtság vagy a könnyezés.

Szemszárazság esetében arról van szó, hogy nem áll a szem rendelkezésére elegendő könny, emiatt a szemfelszín szárazzá és irritálttá válik. A könnyhiány csaknem mindig a könnyfilm víztartalmának megfogyatkozását jelenti, ami létrejöhet azáltal, hogy nem termelődik elég könny, vagy pedig úgy, hogy az valamiért túlságosan hamar elpárolog, elvész a szem felszínéről. Mindkét esetben az egészségesnél koncentráltabb, sűrűbb könnyfilm borítja a szemet. A Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója egy olyan, otthon is elvégezhető gyakorlatsort mutat be, melynek alkalmazásával ezek a kínzó a tünetek jelentősen csökkenhetnek – vagy akár meg is szűnhetnek.

„Sok páciensnél a könnyút teljesen nyitott, és a könnyezést a szemhéjak krónikus gyulladása, vagy szemszárazság okozza. Utóbbi esetben a könny egyik fontos alkotóeleme, a lipid nem termelődik a szemhéjakban lévő mirigyekben, vagy nem kerül bele a könnyrétegbe – magyarázza dr. Szalai Irén, a Szemészeti Klinika egyetemi tanársegédje. – A szemfelszín védelméhez azonban a könny minden összetevőjének megfelelő arányára van szükség, különben a könnyréteg nem tudja ellátni feladatát, hamarabb elpárolog, szemünk irritálttá válik, és a látás elhomályosodhat.”

Az alábbi videóban látható szemhéjtoalett mindennapos alkalmazása enyhíti, sok esetben pedig meg is szünteti a tüneteket – ezáltal pedig jelentősen javítja életminőségünket.

Kiemelt kép: Getty Images