A szemünk fénye, mégsem vesszük komolyan – Itt az ideje, hogy többet tegyünk a látásunkért

A szem az öt érzékszerv közül a legdominánsabb, globális társadalmunk a látás képességére épül, így az kritikus szerepet játszik az élet minden területén és szakaszában. Természetesnek vesszük, pedig kellő tudatosság hiányában sok esetben veszélybe sodorhatjuk. De hogy mivel? Mit tehetünk látásunk és szemünk egészsége érdekében?

Októberben nemcsak a mellrák elleni küzdelem hónapja zajlik – ekkor van a Látás Hónapja is, aminek célja, hogy tudatosságra ösztökéljen bennünket látásunk, szemünk épségével kapcsolatban. A Magyar Látszerész Szövetség már 17. alkalommal szervezi meg az akciót, amelynek keretében igyekszik felhívni a figyelmet a gyakori szemvizsgálat fontosságára. A csatlakozó optikák ilyenkor díjmentes szolgáltatásokkal készülnek, idén országszerte több mint 300 vizsgálati ponton várják képzett szakemberekkel, kiváló felszereltséggel az érdeklődőket. 

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint világszerte legalább 2,2 milliárd embernek van látásromlása. Manapság a leggyakoribb és az egyik leggyorsabban terjedő szemészeti probléma a rövidlátás. Idehaza is egyre többen tapasztalják: a 2014 és 2019 között vizsgált, mintegy 80 ezer lakos felénél merült fel ez a probléma, ráadásul a felmérések szerint a 23-40 évesek között a rövidlátás mára háromszor gyakoribb, mint a 60 év felettieknél. Ennek egyik oka (mint oly sok más probléma esetén) a megváltozott életmód – rengeteg időt töltünk a képernyő előtt. A pandémia alatt még jobban rászorultunk ezekre az eszközökre – az érintettek 45 százaléka tapasztalt szemszárazságot, látásromlást. A WHO jelentéséből kiderül továbbá, hogy globálisan egymilliárd embernek van olyan fajta látáskárosodása, amelyet meg lehetett volna előzni – vagy amelyet még nem is kezeltek. Pedig globális társadalmunkban, amely a látás képességére épül, a látáskárosodásnak messzemenő következményei vannak az egyénekre, gazdasági helyzetükre, az érintettek családtagjaira és gondozóira egyaránt. A látáskárosodás minden korosztályt érint, a korán jelentkező súlyos látáskárosodással küzdő kisgyermekeknél alacsonyabb szintű iskolai teljesítményt tapasztalhatnak, a felnőtteknél pedig gyakran befolyásolja az életminőséget az alacsonyabb termelékenység, a munkaerő-piaci részvétel csökkenése és a depresszió magas aránya révén.

Fontos a vizsgálat!

De nem csak a rövid- vagy távollátás miatt volna fontos szemünket is rendszeresen vizsgáltatni – illetve szakorvoshoz fordulni bizonyos esetekben. Hogy mikor, arról dr. Pongrácz Mária szemész szakorvost, a Belvárosi Optika és Szemészet orvosát kérdeztük: „Általánosságban azt mondhatjuk, hogy

minden hirtelen fellépő panasz esetén érdemes szemész szakorvoshoz fordulni, semmint kivárni, hátha elmúlik, hiszen egyes sürgősségi kórképeknél a gyors kezelés megvédheti a beteget az olyan súlyosabb következményektől, mint például a szemfenéki érelzáródás, zöldhályog, ideghártyaleválás, és még sorolhatnánk”

– mondja.

Most azt gondolnánk, ez alap, pedig nagyon sokan halogatják az orvoslátogatást, ezzel szemük világát kockáztatva. „Nem egyszer fordult elő praxisom során, hogy például idegentest sérülés esetén – ilyen például, amikor fémszikra pattan a szembe – valaki napokig nem fordult vele orvoshoz, és mivel rossz helyen volt a sérülés, maradandó károsodás vagy szaruhártyaheg maradt vissza. De sajnos többször is találkoztam nem komolyan vett ideghártya-leválással is, mely műtéti ellátással sem jött helyre maradéktalanul. A hosszú ideig tartó, nem gyógyuló vörös szem hátterében is állhat glaucoma, vagyis zöldhályog, amely súlyos látótérszűkületet okozhat, és okozott is páciensem számára.” 

Sok mindenre fény derülhet egy látásvizgsálat során! (Fotó: Getty Images)

Megelőzhető a rövidlátás?

A World Report On Vision című tanulmányban az áll, hogy nemcsak egyes fertőzések, de a rövidlátás is megelőzhető. Igaz ez? Mi módokon előzhetünk meg bajokat? És a rövidlátás ellen tehetünk valamit? „A myopia, vagyis a rövidlátás egyre gyakoribb sajnos, ezzel foglalkoznunk kell szülőként és orvosként is – magyarázza dr. Pongrácz Mária. –  Ez köszönhető az életmódunknak is. A tudományos előrejelzések  alapján 2050-re a világ népességének átlagosan több, mint 50%-át érinteni fogja a rövidlátás, tekintet nélkül a lakhelyük földrajzi elhelyezkedésére.

Összehasonlításképpen

20 évvel ezelőtt Közép-Európában a népesség kb. 20%-a volt rövidlátó, ez az arány 2020-ra 15%-kal növekedett, és előreláthatólag 2050-re el is érjük nagyjából az 54%-ot.

A valós myopia progressziójának lassítására már vannak lehetőségeink (kontaktlencse, éjszakai kontaktlencse és terápiás szemüveglencse)”. Fontos tehát, hogy ha úgy érezzük, nem látunk elég élesen, hunyorgunk, forduljunk szakemberhez. De ha „csak” ennyi a problémánk, orvoshoz menjünk vagy optometristához?

„Ha szemüvegproblémára gyanakszunk – például nem elég hosszú már a karunk, tehát közelre csak távolabbról látunk jól –, vagy korábban is szemüveget/kontaktlencsét viseltünk, de már úgy érezzük, nem az igazi valami, akkor az optometrista el tudja dönteni, hogy dioptria korrekció (szemüveg-probléma) szükséges, vagy szervi eltérés van.” Ebben Flórián Fanni, a Szemes Optika tulajdonosa is egyetért: „Az évente történő látáskorrekciós vizsgálat több szempontból is fontos. Egyrészt a dioptria változása miatt, ami jelezhet akár szemészeti elváltozást is. Ezeket nem feltétlenül érezzük már az elején, ha például csak az egyik szemen romlik vagy ha periférikusan van probléma. Sok esetben a vizsgálóhelységben derül ki, hogy elindult egy ilyen jellegű folyamat. Másrészt kontaktlencse viselés esetén a szem állapotának ellenőrzése céljából szintén kiemelt jelentősége van a kontrollvizsgálatoknak, mivel a kontaktlencse által okozott szövődményeket, elváltozásokat, minél hamarabb ki kell szűrni.” A látásromlást pedig a konkrét homályos látás előtt is jelezhetik már különböző tünetek „sok esetben először fáradásos panaszok jelennek meg. Például a nap végén esetlegesen fejfájás, kényelmetlenségérzet vagy szemfájdalom jelentkezik – mondja Flórián Fanni. – Vannak kevésbé specifikus jelek is, például a szem vörössége is jelezheti a túlerőltetést.” Érdemes tehát kihasználni az október hónap során lehetőségünkre álló ingyenes vizsgálatokat, hiszen könnyedén kiderülhet, hogy bennünket is érint a látásromlás.

Vegyük komolyan a szemszárazságot!

A szemszárazság az egyik leggyakoribb szembetegség, statisztikák szerint minden harmadik embert érint az életének valamely szakaszában, és minden ötödik, szemészetre látogató páciens esetében fennáll ez a probléma. Alapvetően a korral együtt jár, hogy a könnymirigyeink sorvadni kezdenek, de hormonális változások, például menopauza következtében is kialakulhat ez a kínzó tünet, továbbá életkortól függetlenül bizonyos gyógyszerek alkalmazása, a kevés vagy rendszertelen folyadékfogyasztás, hosszú ideig tartó szemcsepphasználat vagy rossz sminkelési szokások is ronthatnak a szemhéjunk állapotán. Vagy éppen az, hogy

számítógép előtt ülve vagy különböző digitális kütyüket nyomkodva elfelejtünk rendszeresen pislogni (a percenkénti 12-15 helyett csak 2-4 alkalommal, vagy akár egyetlen egyszer sem pislogunk).

Előfordulhat, hogy magunkon vagy egy gyermeken emiatt jelentkeznek a rövidlátás jelei, amelyről aztán kiderül, hogy valójában nem myopia okozza a panaszokat, hanem a szemszárazság. „Alkalmazkodási belső szemizomgörcs léphet fel, tehát a folyamatos közeli fókuszálás miatt a belső szemizom nem tud ellazulni és fókuszt váltani távolra olyan gyorsan, ahogyan szeretnénk, ezért észlelhetjük, hogy a nap végén távolra nem látunk elég élesen – ez az álmyopia – magyarázza dr. Pongrácz Mária. – Erre megoldás lehet az egyébként rendeletileg is szabályozott óránkénti pár perces szünet. A 20/20/20-as szabály azt jelenti, hogy 20 percenként 20 másodpercen át 20 méterre messze tekintsünk el: ez a szemizmok ellazulását segíti. Sajnos sok gyermek is érintett ugyanezzel a panasszal, pedig nekik rugalmasabb a szemlencséjük, és a szemizmok is jobban bírják a terhelést. Szinte minden rendelésen előfordul olyan eset, hogy a gyermek panasszal érkezik, és nem rövidlátó. Bizonyos vizsgálati technikákkal ez kiszűrhető, és ennek a szemizomnak az átmeneti kikapcsolásával (pupillatágító szemcsepp) a pontos dioptriaigény is meghatározható, már ha egyáltalán van.”

A pislogás hiánya és az alkalmazkodási szemizomgörcs együtt felelős az úgynevezett Computer Vision Syndrome-ért (CVS). A probléma legtöbbször könnyen orvosolható – ha a szemszárazságot a képernyő előtti kevés pislogás provokálja, jöhet a műkönny. Ha azonban az alkalmazkodási szemizomgörcs (álmyopia) lép fel (ezt a hosszas közeli fókuszálás okozza), arra a 20-as szabály a gyógyír, ez utóbbi minden, számítógéppel dolgozó egyén számára javasolt. A Semmelweis Egyetem nyár végén tett közzé hasznos oktatóvideót a szemtoalettről, amely szintén segíthet a problémán – erről itt írtunk korábban. Viszont ha a probléma ezek után sem javul, nem árt egy alapos vizsgálat, a tünetek ugyanis akár komolyabb betegségre is utalhatnak.

Fotó: Getty Images

Milyen keretet válasszunk?

Az látszerészek a pontos eredmények birtokában segítenek kiválasztani a megfelelő keretet és lencsét. Fontos, hogy a keret megfelelően illeszkedjen, felfeküdjön az orra, ne legyen túl szoros vagy széles – tudhatjuk meg az eOptika a Látás Hónapja kapcsán készített közleményéből. Már nem kell attól tartanunk, hogy „szódásszifon szemüveg” viselésére kényszerülhetünk, hiszen a lencseválasztásnál felmerülhet egyebek mellett a vékonyítás, laposítás is az olyan extra funkciók mellett, mint a keményítő vagy portaszító réteg, a kékfény-szűrő, és még sok más lehetőség.  „Gyerekek esetében elengedhetetlen, hogy minőségi és mindenképpen nagyon kényelmes keretet válasszunk, hiszen velük még meg kell szerettetni a szemüveg viselését – tanácsolja Flórián Fanni. – A minőség azért is fontos, mert játék közben hamarabb érheti sérülés a szemüveget, és sokkal több terhelést kap, mint egy felnőttnek szánt darab. Természetesen gyerekek esetén is elengedhetetlen a megfelelő méret, fontos, hogy jól illeszkedjen, hiszen a gyerekek el tudnak nézni a keret felett például, ha az lecsúszik. Egy ilyen helyzetben korrekció nélkül fognak kinézni a szemüvegből, ami nem jó.”

És hogy melyek az idei szemüveg keret trendek?

„Meglátásaim szerint idén a ’60-as éveket idézik a trendek. A keretek kiegészítőként és ékszerként jelennek meg a divatiparban – mondja Flóriás Fanni. – A színek mellett a vastagabb, ovális és szögletes, valamint az oversize szemüvegek hódítanak. Emellett a múltban közkedvelt keskenyebb, ívelt napszemüveg formák továbbra is népszerűek. Én mindig azt ajánlom, hogy olyan keretet érdemes választani, amelyben jól érezzük magunkat. Ennek ellenére néha érdemes kibillenni a komfortzónánkból. Ha így döntünk, választhatunk például a sztárok kedvenc fazonjai közül is!

A lényeg, hogy ügyeljünk látásunk egészségére, és ne hanyagoljuk a vizsgálatokat, hiszen egyik legfontosabb kincsüket veszélyeztethetjük ezáltal.

Kiemelt kép: Getty Images