Szemüveges vagy? Viselj olyan keretet, mint a sztárok!

A látás világnapja alkalmából felvonultatjuk 2022 legtrendibb szemüvegfazonjait.

A látás világnapját október második csütörtökjén tartjuk, immár 22 éve, sőt az októbert a látás hónapjának is szokás nevezni. Ezen a napon, illetve ebben a hónapban a szakértők (szemészek, optometristák, optikusok és a szemüvegmárkák is) arra próbálják ráirányítani a figyelmet, hogy milyen fontos időt fordítanunk a szemünk egészségének megőrzésére. A latashonapja.hu szerint a szemüvegviselők jelentős része nem a megfelelő, az esetek nagy részében elavult, régi korrekcióval használja a szemüvegét. Ez könnyen fáradékonyságot, fejfájásos panaszokat, általános rossz közérzetet okozhat. Az Október a látás hónapja kampányban idén is közel háromszáz optika várja az érdeklődőket díjmentes látásellenőrzéssel, szemüveg-ellenőrzéssel és szaktanácsadásal. Az optikai szaküzletekben a látásellenőrzés során ellenőrzik az aktuális látásélességünket, és – ezt összevetve az általunk viselt szemüveg értékeivel – hasznos tanácsokkal látnak el minket.

És hogy milyen keretet válasszunk, ha nemcsak jól akarunk látni, de jól is szeretnénk mutatni benne? Bár a divatvilágban több szó esik a napszemüvegekről, az optikai keretek terén is megfigyelhetők trendek – ahogy például a sztárvilágban is egyre divatosabbá vált a vörös szőnyegen is szemüvegben vonulni. A 2022-es irányzatok kifejezetten karakteresek, mondhatni: a szezon trendi szemüvegei öltöztetnek. Persze szemüvegkeretet nem egy-egy szezonra választunk, így érdemes a klasszikusabb fazonok között keresgélni.

Pilótaszemüvegek  

Brooke Shields. Fotó: Cindy Ord/WireImage

Jennifer Aniston. Fotó: Ricky Vigil M/GC Images

A hetvenes évekből nemcsak a klumpák, a bő szárú farmernadrágok és a patchwork mintás ruhák bukkantak újra elő, hanem a pilótaszemüvegek is. A fazon népszerűségén minden bizonnyal Sarah Jessica Parker is nagyot dobott, aki a Szex és New York folytatásában, az És egyszer csak… című sorozatban is ilyen szemüveget viselt. Bár a fazon vagány, az arany keretnek köszönhetően meglepően elegáns megjelenést kölcsönöz.

Mykita – Szemes Optika

Quay Australia – Zalando, 18 990 Ft

Kerek szemüvegek

Oprah Winfrey. Fotó: Jon Kopaloff/Getty Images

Katy Perry. Fotó: Noam Galai/WireImage

Harry Potter, John Lenon, Elton John, Iris Apfel… sok legendás név juthat eszünkbe a kerek szemüvegekről. Ez a fazon szépen lágyítja a szögletes arc szigorú vonásait, semleges színben pedig még optikailag nyújt is.

Ray-Ban – answear.hu, 57 990 Ft

Reserved, 2995 Ft

Cicás szemüvegek

Meryl Streep. Fotó: Arturo Holmes/WireImage

Kim Cattrall. Fotó: Tabatha Fireman/Getty Images

Sokáig retrónak számított, mára azonban bebetonozta magát az örökzöld fazonok közé – köszönhetően annak, hogy igazán nőies és lényegében minden arcformához remekül illik. Olyan, akár egy instant facelift! 2022-ben a színes változatai a legfelkapottabbak.

Dolce & Gabbana – Trend Optika Di Moda, 86 000 Ft

Thinwood, 95 900 Ft

Vastag keretes szemüvegek

Jennifer Garner. Fotó: BG004/Bauer-Griffin/GC Images

Kamilla királyné. Fotó: Kirsty O’Connor-WPA Pool/Getty Images

Sokáig a könyvmolyok védjegye volt, mára a sztárok egyik kedvenc szemüvegfazonja lett: Jennifer Garner, Julia Roberts, Gwyneth Paltrow, de még Kamilla királyné is szívesen mutatkozik vastag keretes szemüvegben. A szögletesebb formák különösen jól mutatnak kerek archoz, aki pedig a fekete keretet túl szigorúnak tartja, tegyen próbát a sötétkékkel vagy a bordóval.

Tipton, 135 000 Ft

H&M, 3995 Ft

Kiemelt kép: Getty Images