Hiszem, ha látom, vagy látom, ha hiszem? A látástréning lényege

Amit nem használsz, azt elveszíted – tartja a mondás. Számos képességünk mellett az éleslátásra is igaz, hogy megőrzése a gyakorlásban rejlik. Ezért dolgoznak a látástrénerek.

A magyarországi gyógyászatban az általánosan elterjedt nézet a látással kapcsolatban az, hogy ha egyszer elkezd romlani, akkor ezt a folyamatot csak lassítani lehet, visszafordítani nem. Más országokban – többek között Németországban, Franciaországban, Olaszországban vagy Angliában – a szemüveg- vagy kontaktlencse-viselés, esetleg a lézeres látásjavító műtét alternatívájaként rendelkezésre áll a természetes látásjavítás gyakorlata is, igaz, ez a páciens részéről aktív gyakorlást és életmód- vagy szokásbeli változtatásokat követel. A módszer hazánkban is fellelhető, dr. Ungváry Lilla szemész, repülőorvos szakorvos és látástréner alkalmazza.

– A látástréning elnevezés azt célozza, hogy tudatosuljon: nem egyszerű szemtornáról van szó – mint ahogy a látás is sokkal, de sokkal több a szemgolyóhoz kapcsolódó izmok, idegek, receptorok működésénél – magyarázza a doktornő.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .