A mandarin eredetileg Kínából származik, ezért Magyarországon elsősorban importból kerül a piacra, hiszen hazai körülmények között még nem terem meg. 2023-ban az ország mintegy 23-24 ezer tonna mandarint, klementint és hasonló citrusféléket importált, legnagyobb mennyiségben Spanyolországból, Törökországból, Németországból és Olaszországból.
Mandarin: C-vitaminban gazdag citrusféle
Nem véletlen, hogy épp a hideg időszakban fogyasztunk belőle a legtöbbet, a mandarint ugyanis elsősorban C-vitaminban gazdag téli gyümölcsként ismerjük – 100 grammjában akár 30 milligramm C-vitamin is lehet.
Napi három-négy mandarin elfogyasztásával fedezhető egy felnőtt napi C-vitamin-szükséglete.
Emellett más értékes tápanyagokat is tartalmaz: rostokat, A-vitamint, valamint ásványi anyagokat, például magnéziumot és káliumot.
A mandarin 85%-ban vízből áll, ezért 100 grammonként mindössze 50 kalóriát tartalmaz. Emellett 0,3 g zsírt, 1 g fehérjét és 10 g szénhidrátot. Ugyanakkor a gyümölcsök között viszonylag magas cukortartalmúnak számít.
Mi történik, ha minden nap mandarint eszünk?
A hideg évszakban sokan naponta esznek mandarint, ezért könnyen előfordul, hogy észrevétlenül nagy mennyiség fogy el belőle, ennek pedig lehetnek bizonyos egészségügyi hatásai:
A mandarin egészségügyi előnyei
- Édes, mégis egészséges nassolnivaló: Sokkal jobb választás, mint a karácsonyi sütemények – kevesebb kalóriát és cukrot, viszont több tápanyagot tartalmaz.
- Segíthet a fogyásban: Egy 2020-as kísérlet szerint a citrusfélék héjában található nobiletin nevű növényi anyag gátolhatja a súlygyarapodást még zsírdús étrend mellett is.
- Jóllakottságérzetet ad és serkenti az emésztést: Hála a rostoknak, különösen, ha a fehér réteget is elfogyasztjuk.
- Fedezi a napi C-vitamin-szükségletet: Már napi 3-4 mandarin elegendő.
- Erősíti a bőrt: A C-vitamin támogatja a kötőszövet felépítését és a bőr működését.
- Védi a sejteket: A C-vitamin antioxidáns hatású, megköti a szabad gyököket és a reaktív oxigénformákat.
- Segíti a vas felszívódását: Különösen növényi eredetű élelmiszerekből.
- Általánosan javítja az egészséget: Egy 2023-as metaanalízis szerint a citrusfélék fogyasztása kedvezően hat a szív- és érrendszeri betegségekre, a stroke-ra, egyes daganatokra és a 2-es típusú cukorbetegségre.
A mindennapos mandarinfogyasztás kockázatai
Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a hagyományosan termesztett citrusféléket gyakran gombaölő szerekkel kezelik, és egy 2024-es vizsgálat szerint minden mintában kimutattak növényvédőszer-maradványokat, – bár a legtöbb esetben ezek a mennyiségek a megengedett határérték alatt maradtak.

A zöldes héj nem az éretlenség jele, hanem a termesztés alatti hőmérséklet-különbségek következménye (Fotó: Getty Images)
Ugyanakkor bizonyos érzékeny csoportoknál – például fruktózintoleranciában, cukorbetegségben vagy nyírfapollen-allergiában szenvedőknél – a túlzott mandarinfogyasztás komolyabb tüneteket, például emésztési panaszokat okozhat.
Ennyit lehet enni belőle naponta
A szakértők napi öt adag gyümölcs és zöldség fogyasztását ajánlják, egy adag gyümölcs pedig nagyjából egy maréknyi mennyiségnek felel meg – ez úgy 1-3 db mandarin.
Kapcsolódó: Így hasznosítható a mandarin héja a háztartásban
Ha naponta két adag gyümölcsöt eszel, az már 2-6 mandarin is lehet, ami egészséges embereknél általában nem probléma, hiszen a mandarin magas víz- és rosttartalma miatt még laktat is.
Ugyanakkor vesebetegség, vesekőre való hajlam vagy vasanyagcsere-zavar esetén érdemes mértékkel fogyasztani.
A mandarin viszonylag sok természetes cukrot tartalmaz, de ez nem azonos a hozzáadott fruktózzal. Mérsékelt mennyiségben (maximum napi 4-5 darab) egészséges embereknél általában nem okoz gondot – különösen, ha édességek helyett fogyasztjuk.
Van, akinek mégsem ajánlott
Fruktózintoleranciában szenvedők esetében a mandarinfogyasztás emésztési panaszokat okozhat, míg nyírfapollen-allergiásoknál keresztallergia léphet fel, ami viszketést, kiütést, duzzanatot vagy emésztési problémákat eredményezhet.
A mandarin azonban szezonban, november és február között, nyugodtan fogyasztható akár naponta is, különösen, ha bio minőségűt választunk, így csökkenthetjük a növényvédő szerek bevitelét, és a környezetet is kíméljük.
Szezonon kívül érdemes inkább más, aktuális gyümölcsöket választani.
Vásárláskor mindig figyelj a minőségre: a nehéz, kemény héjú mandarinfélék a legjobbak. A puha vagy ráncos héj túlérettségre, hosszú tárolásra vagy romlásra utalhat.
Ez is érdekelhet: Így érdemes tárolni a narancsot, hogy sokáig friss maradjon
Kiemelt kép: Getty Images