A szépségápolástól a takarításon át a szúnyogriasztásig bevethető.

Néhány napja már egészen nyárias időjárásnak örülhetünk, a melegben pedig semmi nem esik jobban egy nagy pohár hideg, citrusos limonádénál. Ha a hűvös frissítő elfogyott, a citrom- és narancskarikák – a felesleggel együtt – általában a kukában landolnak, pedig egy tucatnyi esetben vehetnénk még hasznukat. Most rögtön hat példát hozunk arra, mire jó a narancshéj.

Környezetbarát tisztítószer

Fotó: Getty Images

Narancshéjból és ecetből játszi könnyedséggel készíthetünk illatos, környezetbarát tisztítószert. A házilag előállított keverék fertőtlenítésre és penészfoltok eltávolítására is kiváló. Csupán annyi a dolgunk, hogy egy befőttesüvegbe halmozzuk a narancshéjat (kerülhet bele citromhéj is), felöntjük ecettel, és állni hagyjuk két hétig. Az idő leteltével leszűrjük a folyadékot (a narancshéjat komposztálhatjuk), és 2:1 arányban összekeverjük vízzel. Kezdődhet is a takarítás! (Akár azokon a helyeken is, amelyeket szinte sohasem takarítunk, pedig kellene!)

Természetes ajakradír

Fotó: Getty Images

Végre újra készíthetünk ajakhangsúlyos sminkeket! Ám a száraz, kicserepesedett szájon egyetlen rúzs sem mutat szépen. Ahogy az arcunk, úgy az ajkunk bőre is igényli időnként a hámlasztást, ehhez pedig szintén jól jöhet, ha kéznél van egy narancs héja. Ezen kívül már csak barna cukorra és mézre lesz szükségünk. Először vágjuk vékony csíkokra a narancshéjat, és hagyjuk teljesen kiszáradni. Ha tapintásra kemények, akkor tegyük aprítóba, és őröljük finom porrá. Két evőkanál narancshéjport keverjünk össze 2 evőkanál barna cukorral és annyi mézzel, hogy sűrű pasztát kapjunk. Az így kapott ajakradírral dörzsöljük át az ajkunkat, majd langyos vízzel alaposan mossuk le.

A cukor megmentője

Fotó: Getty Images

Apropó, barna cukor! Ha unjuk már, hogy a barna cukor álltában összecsomósodik és megkeményedik, tegyünk egy ujjnyi narancshéjat a dobozába. A narancshéj segít megtartani a barna cukor nedvességtartalmát, így elkerülhető a csomósodás.

A növények és a cicák védelmében

Fotó: Getty Images

Vannak macskák, amelyek a legdrágább kaparófánál is érdekesebbnek találják a nagy gonddal nevelgetett növényeinket. Hogy a szobanövények életben maradjanak – és a cicáknak se essen bajuk az esetlegesen elrágcsált levelektől, virágoktól –, vessük be a narancshéj szupererejét. Dörzsöljük át a növények levelét a narancs héjával, a benne található olajok ugyanis elveszik a cicusok kedvét attól, hogy a közelükbe menjenek.

Szúnyogok ellen

Fotó: Getty Images

Nem csak a macskák, sok rovar sem kedveli a narancsillatot – a szúnyogok és a csótányok például ki nem állhatják. Ha nem rajongunk az ötletért, hogy közvetlenül a bőrünket dörzsöljük át naranccsal, keverjünk össze szárított narancshéjat vízzel, tegyük szórófejes flakonba, és fújjunk belőle egy keveset magunk köré.  

Illatos gyertya

Fotó: Getty Images

Nyárestéken hasonlóan hatásos, ráadásul kifejezetten hangulatos lehet a narancshéjgyertya. Ehhez nem kell mást tennünk, mint úgy meghámozni a narancsot, hogy az csészét formáljon, és benne hagyni a kanócszerű, fehér részt. Töltsük meg a héjcsészét olívaolajjal, gyújtsuk meg a „kanócot”, és élvezzük az isteni illatot.

Kiemelt kép: Getty Images