A legtöbbünknek van egy kialakult takarítási rutinja, amitől csillog-villog az otthonunk. Igen ám, de ez azt is jelenti, hogy mindig ugyanúgy, ugyanazt tisztítjuk meg, így óhatatlanul is kimaradnak olyan helyek, amikről nem is gondoljuk, hogy takarításra szorulnak. Pedig... De lássuk, miket felejtünk el általában, hogy legközelebb ezeket is kezelésbe vehessük a patyolattisztaságért!

Nyakunkon a tavaszi nagytakarítás (vagy talán már meg is történt?), és ilyenkor természetes, ha alaposabban akarjuk az otthonunkat kisuvickolni. Vannak azonban olyan helyek és dolgok a lakásban/házban, amik max ilyenkor jutnak eszünkbe (legalábbis jó esetben), és amiket rendszeresen „elfelejtünk” letisztítani, pedig különösen szennyezett területnek számítanak. Legtöbbször ezek a nemszeretem feladatok, amik macerásak, nehezen hozzáférhetőek, és nincsenek annyira szem előtt, ugyanakkor potenciális veszélyeket rejtenek magukban, és akár fertőzést vagy allergiát is okozhatnak. 

Összeszedtük, hogy melyek ezek a területek, amiket mindenképpen érdemes felvennünk a gyakori takarítási rutinfeladatok közé, és hogy miért olyan fontos tisztán tartani őket.

Villanykapcsolók

A villanykapcsolók otthonunkban a legtöbbet érintett tárgyak közé tartoznak, mégis ritkán tisztítják meg őket. Nem arról van szó, hogy csak akkor kell lepucolni ezeket, amikor észrevettük a piszkos ujjlenyomatokat rajtuk vagy a falakon – valójában ezeken van az egyik legtöbb bacilus a berendezési tárgyak közül. Kutatások is igazolták már, hogy akár fekáliában található baktériumok is boríthatják őket, ami igen, azt jelenti, hogy akár széklet is megtalálható ezeken a kis kapcsolókon.

Kilincsek

Az ajtókilincseket valószínűleg még gyakrabban érintjük meg, mint a villanykapcsolókat, ráadásul sokszor tüsszentés vagy mosdóhasználat után, ezért mindenképpen fontos a takarítási rutin részévé tenni a rendszeres takarításukat. Erre egy fertőtlenítő hatású tisztítószer a legjobb választás, de ha vegyszerek nélkül szeretnénk tisztítani, használhatunk egy rész ecet és egy rész víz keverékéből álló oldatot. 

Fotó: Getty Images

Távirányító

A háztartás minden egyes tagja valószínűleg a nap folyamán legalább egyszer a kezében tartja a távirányítót, így elég, ha csak egyikük beteg, hogy megfertőzze a többieket. Ráadásul sokszor ételmaradékkal is beszennyezzük, nem beszélve a zsíros ujjlenyomatokról egy popcornevős filmmaraton után. Éppen ezért ne halogassuk, hanem néhány naponta gyorsan töröljük át a készüléket, de ha igazán meg akarjuk tisztítani, akkor vegyük ki az elemeket, és fertőtlenítőszeres vattapamaccsal dörzsöljük át a gombok környékét, a többi részét pedig töröljük át egy szöszmentes ruhával.

Matrac

Az ágyneműt nem nehéz kimosni, de ne feledkezzünk meg magáról a matracról sem, amelyen minden éjjel nyolc órát alszunk (jó esetben legalábbis). Miután levettük az ágyneműket, porszívóval tisztítsuk le a port a matracról, ezután használjunk némi illóoajjal (például levenduláal) összekevert szódabikarbónát, és egy konyhai tésztaszűrő (vagy szita) segítségével szórjuk be az egészet. Hagyjuk rajta legalább egy órán át (addig nekiláthatunk a következő teendőnek), majd porszívózzuk ki.

Szobanövények

Bizony ezek is lehetnek igazi porfogók! Nagyobb növények esetében nedves ruhával töröljük át a leveleket, és ügyeljünk arra, hogy mindezt óvatosan tegyük, hogy elkerüljük a növény sérüléseit. A kisebb méretű szobanövények esetében töltsük meg a mosogatót vagy kádat langyos vízzel, támasszuk meg a növényt (és a földet) az ujjunkkal, fordítsuk fejjel lefelé, és óvatosan forgassuk meg a leveleket a vízben.

Érdemes tisztítani a szobanövényeket, mert minél egészségesebbek, annál tisztább lesz a levegő az otthonunkban; és minél pormentesebbek, annál kisebb a valószínűsége, hogy megfogják a port a lakásban (allergiásoknak jó tudni). Minél kevesebb por van a leveleiken, annál kevesebb ragacsos kosz gyűlik össze rajtuk (a konyhában és konyhai étkezőben külön fontos), mert ebbe nemcsak a szagok, de a kórokozók is meg tudnak ragadni. 

Fotó: Getty Images

Páraelszívó szűrője

A főzőlapok feletti páraelszívók könnyen elzsírosodhatnak és eltömődhetnek, amit úgy lehet a legkönnyebben elkerülni, ha időnként alaposan megtisztítjuk őket. Egy nagy rozsdamentes acél edényben forraljunk vizet, és fokozatosan adjunk hozzá szódabikarbónát, amint sisteregni kezd, kész, vegyük le a tűzről. Óvatosan, fogó segítségével engedjük a szűrőket a forró folyadékkal teli fazékba. Hagyjuk benne öt percig, vegyük ki, tegyük félre, majd töröljük tisztára, mielőtt visszatennénk a készülékbe.

WC mögött

A WC-t valószínűleg mindenki gyakran és alaposan kitakarítja – de mi van a mögötte található területtel, ami néha csak egy apró rés? Érdemes benézni mögé is: porcicák, vécépapírdarabkák és akár egy-egy kósza hajgumi is fogadhat. Gyakran azért hagyjuk ki, mert kényelmetlen elérni, hiszen le kell térdelni hozzá, de érdemes néha időt szánni rá. A mi tanácsunk? Fektessünk be egy kézi porszívóba és egy gőztisztítóba, hogy elérjük, és alaposan fertőtlenítsük is ezt a részt.

Ereszcsatorna, külső terek

Akik családi házban élnek, ne feledkezzenek meg a hátsó udvarról, verandáról, teraszról sem! Használjunk magasnyomású mosót, hogy eltávolítsuk a penészt és a foltokat az épület külsejéről és a burkolatról. Emellett ellenőrizzük az ereszcsatornákat is, hogy nem gyűltek-e fel levelek a hűvösebb hónapok alatt, és távolítsuk el azokat is. És persze, ne feledkezzünk meg a kukáról sem: öblítsük ki őket időnként a kerti slaggal, és rendszeresen szórjuk be szódabikarbónával, hogy megszabaduljunk a szagoktól.

Fotó: Getty Images

Háztartársi gépek

Egész évben kemény munkát végeznek, így nem meglepő, hogy a tisztítóberendezések – a mosogatógép, a mosógép és a porszívó – rendszeresen alapos tisztításra szorulnak. A mosó- és mosogatógéphez lehet külön tisztítótablettát vásárolni, hogy belül is makulátlanok legyenek (de az ecet ilyenkor is jó barátunk: töltsük fel a tartályt egy rész ecet, egy rész víz keverékével, és indítsunk el üresen egy forró mosást), kívülről ecetes törlőronggyal tudjuk tisztává varázsolni. A porszívó tisztításához, vagy legalábbis a szagának javításához ürítsük ki rendszeresen, ne porszívózzunk fel olyan ételt, ami nem száradt meg alaposan (akkor inkább töröljük fel), a szűrőt pedig rendszeresen tisztítsuk meg meleg, szappanos vízzel, és szórjunk szódabikarbónát a tartályba (ha nem cserélhető fajta), hogy megszabaduljunk a kellemetlen szagoktól.

Kisállatunk fekhelye, játékai

Ismerjük azt a nyirkos szagot, amit talán már meg is szoktunk, de amitől a vendégek az orrukat ráncolják, amikor belépnek? Valószínűleg a kutya ágyából és/vagy játékaiból jön. Egy forró mosás a mosógépben, vagy egy alapos sikálás forró szappanos vízzel, majd alapos szárítás a kerti friss levegőn elengedhetetlen ahhoz, hogy megszabaduljunk a háziállatunk szőrétől, poratkáktól és mindenféle más kellemetlen dologtól, ami az ágyikóban él a kis cukiság mellett. És hogy milyen gyakran kellene mosni? Mielőtt újra büdös lesz.

Lámpabúrák és villanykörték

Igen, az izzókat és búrákat is tisztítani kell, különösen a konyhai étkezőben lévőket, és különösen, ha dohányzunk. Hogy miért? Gondoljunk bele: a füstből származó kosz megtapad az izzón, a por megtapad a koszon, ez egy ragacsos, piszkos bevonatot képez az izzón, és amint felkapcsoljuk a villanyt, az izzó felmelegszik, és úgy viselkedik, mint egy elektromos légfrissítő. Az eredmény? Egy büdös szoba. Ezért rendszeresen és alaposan töröljük át őket.

Fotó: Getty Images

Fűtőtestek

Gyakran érzünk valami fura szagot, amikor egy idő után újra bekapcsolja a fűtést. Ez nem más, mint a porszag, de a kellemetlen illatnál több potenciális veszélyt rejt magában: a meleg levegővel szétszóródó porszemcsék rendszeres belélegzése légzőszervi problémákhoz és allergiához vezethet. Ezért, amikor a radiátor le van kapcsolva és már lehűlt, töröljük át alaposan egy nedves ruhával. Ne használjunk portörlőt, mert azzal csak felkavarjuk a port! (Ugyanez vonatkozik az olajradiátorokra és más típusú fűtőtestekre is, a tisztítás előtt természetesen húzzuk ki őket a konnektorból, és várjuk meg, amíg hidegek lesznek.)

Takarítóeszközök

Miután elvégeztük az éves tavaszi nagytakarítást, az összes használt eszközt is alaposan tisztítsuk meg, hiszen miután a ház minden zugába eljutottak velünk, fontos, hogy eltávolítsuk az összes kórokozót, amelyet összegyűjtöttek. Ráadásul amikor legközelebb használni fogjuk őket, készen állnak és olyan frissek lesznek, mint új korukban.

Forrás: realhomes.com, buzzfeed, bobvila.com; Kiemelt kép: Getty Images