Így hasznosítható a mandarin héja a háztartásban

Nem is sejtettük, milyen sokoldalúan hasznosítható.

Sokak kedvence, a mandarin, nemcsak a kert, hanem a konyha sztárja is: nyersen, egészséges nassolnivalóként, vagy desszertek főszereplőjeként (a mandarinzselés csokoládémousse receptje itt, a túrós, mandarinos csigáé itt olvasható), de még húsok mellé (például kacsamellhez) is kiváló! Kevesen tudják azonban, hogy ahogy a gyümölcs húsa, úgy a héja szintén igen sokoldalúan hasznosítható a háztartásban.
Ennek köszönhetően a szárított mandarinhéj Japánban még külön nevet is kapott: chimpinek nevezik, és egész évben hasznosítják. A megfelelő szárításhoz a mandarint úgy pucolják meg, hogy a leve lehetőleg ne csorogjon rá a héjakra, majd a mandarinhéjakat egy rácsra fektetik (vagy egy apró lyukú szűrőbe teszik) a lakás legnaposabb részén, majd 4-5 napra (télen akár ennél hosszabb időre is) ott hagyják, amíg a héjak teljesen el nem veszítik nedvességtartalmukat. Nekünk is érdemes lehet egyszerre egy nagyobb adagot készíteni ebből, majd a kész, száraz héjakat légmentesen záródó üvegben a kamra leghűvösebb polcára helyezni, hogy amennyiben szükségünk lesz rá a jövőben, azonnal hozzáférhessünk. A mandarinhéj, ha alaposan megszárad, akár több évig is eltartható így, és bár a színe idővel sötétebbé válhat, mindez a minőségén nem fog változtatni. Lássuk tehát, mi mindenre használhatjuk ezt a csodát!

Bio tisztítószer

A japánok rendszeresen tisztítanak mandarinhéjjal a lakásban. Ehhez csupán annyit tesznek, hogy a mandarinhéj belső oldalával dörzsölgetni kezdik a megtisztítandó felületet, például a tűzhely piszkos részeit, mire a mandarin héja szépen oldani kezdi a megszáradt zsírt és olajat – és voilá! Volt kosz, nincs kosz!

Aromaterápiás fürdő

A mandarin héját pihentető fürdőzésekhez szintén használhatjuk. Helyezzünk néhány héjdarabot egy finom kendőbe, mosótasakba vagy textilpelenkába, majd kössük össze ezt a kis tasakot, és tegyük a forró vízzel teli kádba!

A mandarinhéjak olyan illóolaj-összetevőket tartalmaznak, amelyek kellemes érzéssel töltenek el bennünket, és – ha nem vagyunk rájuk allergiásak – még a bőrünk is örülhet nekik, így amellett, hogy a fürdő finom illatának köszönhetően teljesen ellazulunk, még szépülhetünk is. Mintha csak egy tál finom mandarinteában lubickolnánk!

Házi tea

Apropó mandarintea: természetesen házi tea is készíthető szárított bio mandarinhéjból. Ehhez a szárított héjakat konyhai robotgéppel (vagy kézzel) kell apróra daráljuk, majd ezt a port forró vízzel felöntenünk. Ezáltal nemcsak egy igazán ízletes főzetet kaphatunk, hanem egy valódi, természetes emésztéssegítő és immunerősítő italt. Ízlés szerint mézzel édesíthetjük.

Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy a főzetet akár friss bio mandarinhéjból is elkészíthetjük. 500 ml teához 2 darab mandarin héjára lesz szükségünk, amelyeket keskeny csíkokra vágunk, majd felöntünk 500 ml forró vízzel. A főzetet 10 perc elteltével már le is szűrhetjük, majd kedvünk szerint fahéjjal, cukorral vagy mézzel ízesíthetjük!

Ki gondolta volna, hogy ennyi mindenre jó lesz még! (Fotó forrása: niuniu/Getty Images)

Az ázsiai konyhában a szárított mandarinhéjat elsősorban sós ételek (főleg marhahús, baromfi és hal) ízesítéséhez használják, de a bio mandarin héját akár magában is elrágcsálhatjuk – persze csak ha nem ellenségünk a kesernyés ízvilág.

Gyújtós

A szárított mandarinhéj nagyon jól beválik gyújtósként is: könnyen belobban, ezért óvatosan bánjunk vele! Egy kis pluszként még kellemes illatot is kölcsönöz a tűznek.

(Fontos kiemelni, hogy a fenti javaslatok – a takarítási tippeket kivéve – csak és kizárólag vegyszermentes mandarinhéjra, azaz a bio változatra vonatkoznak.)

Kiemelt kép: Olga Shumytskaya/Getty Images