Nyakunkon a kánikula, és nem igazán lesz egyhamar vége. Nemcsak magunkat kell hűvösen tartanunk, de a körülöttünk lévő telefonokat is.

A felhevülés senkinek és semminek nem tesz jót. Mi emberek 37 fokos hőmérséklet felett nem tudjuk hatékonyan hűteni magunkat, így hamar rosszul leszünk. A hőhullámok, amelyekből sajnos egyre több van, komolyan megviselik még az egészséges emberek szervezetét is, nemhogy azokét, akik valamilyen betegséggel küzdenek.

Hasonló módon forrósodnak fel a körülüttünk lévő tárgyak és felületek is: a beton, az autó műszerfala és az okostelefonunk. Nagyon fontos, hogy a gépek megóvására is odafigyeljünk önmagunk hűtése közben, pláne ha méregdrága telefonról van szó.

Így reagál a telefonod a kánikulára

A legtöbb okostelefon beépített védelmi mechanizmusokkal rendelkezik: a túlzott hőtől réz hűtőbordák óvják, no és olyan szoftverfunkciók, amelyek automatikusan csökkentik az energiafelhasználást, amint a belső hőmérséklet elért egy bizonyos pontot. Ennek ellenére a hosszan tartó magas hőmérsékletnek való kitettség továbbra is problémákat okozhat.

Az Apple és a Samsung szerint a legtöbb okostelefont, például az iPhone-okat és az Androidokat 0 és és 35 Celsius fokos hőmérsékleti tartományokra tervezték.

Azaz átmenetileg kibírják, ha ennél szélsőségesebbek a körülmények, de csak károsodás vagy balesetveszély árán.

A túlmelegedés bizonyos funkciók leállását okozhatja, ha pedig ekkor sem kapunk észbe, az egész telefon kikapcsolhat, hogy megóvja magát a tartós hardverhibák kialakulásától.

telefon kanikula

A telefonok sem bírják a kánikulát (Kép: Getty Images)

A tartós hőség rosszat tesz az akkumulátornak is. A hő felgyorsíthatja benne a kémiai reakciókat, ami gyorsabb lemerülést és kapacitáscsökkenést jelent. A folyamat lerövidíti az akku élettartamát, rossz esetben pedig alkatrészek is károsodhatnak.

Na de hogyan is óvhatnánk meg drága kütyüinket?

1. Ne hagyd a kocsiban!

A légkondicionált autó és az okostelefon ilyenkor nyáron mintha össze lenne nőve: egyik nélkül sem létezünk. Épp ezért gyakran fordul elő, hogy a telefont bent hagyjuk a kocsiban, ahol pillanatok alatt elviselhetetlen hőség alakul ki.

Amikor odakint 35 Celsius fok van, az autóban egyetlen óra alatt 46 Celsius fok alakul ki még akkor is, ha árnyékban hagytuk – napon pedig 70 fok fölé is felmehet a hőmérséklet.

Egyetlen megoldás létezik: le kell szoknunk arról, hogy a készüléket a kocsiban hagyjuk. (Gyereket és állatot soha, semmilyen körülmények között nem hagyunk az autóban 5 percre sem!) Kiszállás után mindig ellenőrizzük, nálunk van-e, különben akár búcsút is mondhatunk az addig jól működő készüléknek.

2. Vedd ki a tokjából!

Hacsak nincs valami speciális, ventilátorral összekapcsolt telefontokunk, érdemes inkább levenni a telefonról, hogy az jobban le tudjon hűlni. Emellett érdemes beállítani az alacsony fogyasztású módot, amely letilt néhány háttértevékenységet. Ez azért fontos, mert a telefon attól is melegszik, ha használjuk: ne kánikulában játsszunk rajta vagy telefonáljunk órákig, mert a belső és külső hő összeadódik. Kapcsoljuk ki a bluetooth-t, vegyük lejjebb a fényerőt,

ne fussanak a háttérben nem használt alkalmazások, sőt ha lehet, kapcsoljuk be a repülő üzemmódot.

Ilyen hőségben jönnek a legjobbkor a régi, megunt, vagy nem ideális működésű régi telefonok: SIM kártya nélkül is alkalmasak arra, hogy mondjuk a navigációt nézzük rajtuk a nyaralásra utazva, így nem a mostani telefont éri a tűző nap órákig. Az igazit akár a táskánkban is hagyhatjuk, így biztos, hogy velünk marad kiszállás után is, méghozzá árnyékban.

3. Mobil a strandon

Több szempontból sem jó ötlet magunkkal vinni a telefont a partra. A legnyilvánvalóbb az, hogy amíg fürdünk vagy távol vagyunk, esetleg ellopják. Ezt megelőzendő érdemes vízálló tokot beszerezni, és azt a nyakunkba akasztva bemenni a vízbe. Ha végig a parton leszünk, akkor arra figyeljünk, hogy

ne tartsuk a zsebünkben a telefont, keressünk hűvös, árnyékos helyet neki.

Ez azonban nem a hűtőtáskát jelenti: minden gépet érdemes távol tartani a párától és a nedvességtől. A legcélszerűbb ilyen napokon egyszerűen otthon hagyni a telefont, és gyakorolni az offline életmódot. Jót fog tenni a testünknek, a lelkünknek és a telefonunknak is.

4. Nem mindegy, hogyan és hol töltöd

A telefon attól is melegszik, ha áramot kap, nem is beszélve magáról a töltőről. Semmiképpen se végezzük ezt tűző napon! Az akkumulátor és a töltő is vészesen túlmelegedhet. Ugyanez a helyzet a párna alatti töltéssel: sokan reggel csak besuvasztják a párna vagy a takaró alá a telefont, töltőn hagyják, amíg reggeliznek vagy elmennek valahová.

Ez a dunszt kifejezetten ártalmas a telefonra nézve,

ami nem tudja sehová elvezetni a hőt, pláne kánikulában egy sátorban. Minden alkalommal kemény és hűvös felületen, szabadon levegőzve töltsük a telefonunkat, és csak addig, amíg el nem éri a vágyott százalékot. (A telefongyártók egyébént azt javasolják, hogy 85% fölé ne töltsük a mobilokat.) Ha erre nincs lehetőségünk, hagyjuk inkább otthon töltőstül.

Tényleg felrobbanhat a túlmelegedett telefon?

Nagyon ritkán, de ez is megtörténik. 2023 januárjában egy iPhone 4 éjszakai töltés közben kigyulladt. Egy gyerek életét vesztette Indiában, amikor egy Redmi Note 5 Pro az arcába robbant. Júliusban egy férfi telefonja felrobbant az Air India egyik járatán, így a gépnek kényszerleszállást kellett végrehajtania.

Nyáron a kánikulában a hőség jelenti a robbanásveszélyt.

A végletekig túlmelegedett akkumulátor szivárogni kezdhet vagy kigyulladhat, ami komoly kockázatot jelent, akárhol is legyen a telefon. A jeleket nem árt az eszünkbe vésni:

ha a telefon vagy a töltő felpúposodik, égett műanyag szagát érezzük, füstöt látunk vagy sziszegő hangot hallunk, azonnal menjünk a közeléből!

Így (ne) hűtsd le a telefont

Ha a túlmelegedés jeleit tapasztaljuk, vagy már füstöt is látunk, ne öntsünk hideg vizet a telefonra, és még véletlenül se tegyük be a hűtőbe! A nagy hőmérséklet-ingadozás, pláne párával megspékelve akár örökre kinyírhatja a készüléket. Óvatosan, hogy meg ne égessük magunkat, kapcsoljuk ki a telefont és vigyük árnyékba, hűvösre, várjuk meg, míg magától lehűl.

Ha meg tudjuk fogni az égés veszélye nélkül a töltőt, óvatosan húzzuk ki a konnektorból, és szintén hagyjuk magára. A még nem veszélyesen túlmelegedett telefont úgy hűthetjük le a leghatékonyabban, ha újraindítjuk vagy pár percre kikapcsoljuk.

A mobiltelefon nélkül töltött idő nemcsak jót tesz, de megóv egy sor káros szokástól is!

Kiemelt kép: Getty Images