A háztartás egyik legmocskosabb használati tárgya komoly egészségügyi kockázatokat rejt.
  • Naponta hosszú órákon át tartjuk kezünkben az okostelefonunkat. 
  • Sokan a WC-re is magukkal viszik készüléküket.
  • A kütyük a baktériumok melegágyai, ha nem tisztíjuk őket – de hogyan csináljuk?

Mit gondolsz, melyik lehet az a tárgy a háztartásodban, amin a legtöbb piszok és baktérium csücsül? Elsőre valószínűleg a WC-kagyló ugrik be, vagy felmerülhet, hogy a mosogató alatti szemetesről van szó. Esetleg maga a lábtörlő volna az? Egyik sem. Segítünk egy kicsit: ezt a szívednek olyan kedves tárgyat még az ágyba is beviszed, és nem vagy rest az arcodhoz érinteni sem. Kitaláltad, az okostelefonodról van szó. 

Kutatási adatok szerint a mobiltelefonok érintőképernyőre 10-18-szor több baktériumot és egyéb kórokozót parkoltat, mint egy nyilvános vécé. Hogy miért? Nos, nem kis részben azért, mert a nyilvános vécét – szemben a mobiloddal – rendszeresen takarítja valaki. Nem hangzik túl jó, főleg, ha az ember figyelembe veszi, hogy kedvenc készülékünket rendszeresen az arcunkhoz szorítjuk, közel tesszük a szánkhoz, az etikettre fittyet hányva kitesszük az éttermi asztalra, és az otthoni ebédnél is nyomkodjuk.

Mennyire szennyezett a mobiltelefon?

Nagyon! 

A telefonok tisztaságával kapcsolatban az elmúlt 10 évben (nagyjából ebben az időintervallumban lettek végérvényesen a mindennapjaink részei), és különösen a Covid időszaka alatt számtalan kutatás készült, és a különféle tanulmányokban a készülékek majdnem hetven százalékát erősen szennyezettnek találták a kutatók. Ráadásul mindez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a különféle kutatásokban konkrét baktériumok, vírusok nyomát keresték, így könnyen előfordulhat, hogy a tisztának minősített eszközök is tele voltak – akkor éppen nem vizsgált – kórokozóval.

Ne vigyük be az ágyba!

Ne vigyük be az ágyba, szennyezett lehet a mobilunk! (Fotó: Getty Images)

Ezt támasztja alá többek közt egy néhány éve megjelent, a baktériumokat széles spektrumon vizsgáló tanulmány, mely több mint 17 000 baktérium nyomát lelte fel a vizsgálatokba bevont telefonokon. Ráadásul (többek közt a London School of Hygiene and Tropical Medicine tanulmánya szerint) minden hatodik mobiltelefon széklettel is szennyezett, ami nem meglepő annak tudatában, hogy az emberek majdnem fele a WC-re is magával viszi a telefonját.

Hogy lesz szennyezett a mobilom?

Telefonhasználati szokásainkkal mintha direkt a vírusok és baktériumok kedvére szeretnénk tenni. Egyrészt, naponta a számtalanszor megérintjük: nyomkodjuk BKV-n, kapaszkodófogdosás után/közben, esetleg közvetlenül azután, hogy helyet foglaltunk az előbb (a telefont is babráló kezünkkel) lehajtott WC deszkán. Tanulmányok kimutatták, hogy egy mobiltelefon naponta átlagosan három órát van egy ember kezében, azok pedig, akik a telefont munkájuk során is használják, naponta több mint 5000 alkalommal érnek hozzá. A rengeteg tipitapi pedig azt eredményezi, hogy

folyamatosan cserélődnek a baktériumok a kezünk és a telefonunk között, és ezek egy része arcbőrünkön, esetleg szánkban landol.

A különféle szennyeződések más része a levegőből leülepedő részecskéken keresztül jut el a mobiltelefonra, és a kezünkről, valamint a mobiltelefont megérintő más emberekről is átkerülhetnek rá. Amikor a telefonunkba beszélünk, a leheletünkből származó cseppek is szépen lerakódnak a felületre – ez különösen problémás lehet, ha beteg vagyunk épp. Gyakran az asztalra is kitesszük a készüléket, amikor eszünk, vagy étkezés közben is kezeljük,

a lerakódott ételmaradékok pedig szintén táplálékforrást biztosítanak az elhalt bőrrel már degeszre tömött mikrobák számára.

Koszt, kvártély és úgy élnek az érintőképernyőn, Marci Hevesen…. Amikor aztán a zsebünkbe és a táskánkba tesszük a mobilt, kellemes akolmeleget is biztosítunk hívatlan vendégeinknek, és az itt tanyázó zseb- és táskapiszokból újabb kórokozók tapadnak rá. 

Mi bajom lehet a szennyezett mobiltól?

A sokféle kórokozó számos kellemetlenség okozója lehet, ezek közül a leggyakoribbak a bőrproblémák,  meghatározhatatlan okból megjelenő pattanások, kiütések és irritáció, amiket az okoz, hogy ezt a fentebb vázolt zsíros-piszkos elegyet szépen bemasszírozzuk az arcunkba. A COVID járvány kapcsán kutatók vizsgálták azt is, hogy a telefon képes lehet-e terjeszteni egy-egy vírust. Arra jutottak, hogy a SARS-CoV-2 akár 28 napig is életben maradhat üvegfelületeken, például a mobiltelefon képernyőjén, bár az nem világos, hogy ebből az időből mennyi ideig fertőz. Ezzel együtt, ha csak nem adod oda másnak is, kicsi az esélye, hogy közvetlenül a telefonodról kapj el valamilyen vírust, azonban ha a vírus a kezedre kerül egy fertőzött felület, például egy ATM vagy önkiszolgáló pénztár képernyőjének érintésével, ezután megérinted a telefon képernyőjét is, nagy valószínűséggel jó adag kórokozót is rákensz. Nem véletlen, hogy tanulmányok számos, komoly betegségekért felelős kórokozókat találtak a mobiltelefonokon, többek között Streptococcust, MRSA-t , sőt még E. coli baktériumot is! Igaz, hogy attól, hogy ezek a mikrobák a telefonunkon lebzselnek, még nem leszünk automatikusan betegek, azt azért mégsem akarjuk, hogy bejussanak a szervezetünkbe.

szeklet bakterium mobil

Érdemes rendszeresen tisztítani a szennyezett mobilt (Fotó: Canva)

Mihez kezdjünk szennyezett mobilunkkal? 

Tekintettel a folyamatos és intenzív használatra, szakértők javaslata az, hogy naponta egyszer alaposan tisztítsuk le a telefonunkat, és ne vigyük be (de legalábbis ne vegyük elő) a WC-ben, illetve ne tegyük az ágyba se.

Járványos időszakban még gyakrabban javasolják a tisztítást, különösen akkor, amikor ügyintézés, tömegközlekedés után hazaértünk. 

A legtöbben üvegtisztítót vagy alkoholos törlőkendőt használnak telefonjuk tisztítására, de egyes telefongyártók ezt nem javasolják, mivel ezek károsíthatják az üvegen lévő védőfóliát, emellett nehéz megfelelően megtisztítani a telefont egy törlőkendővel. Továbbá felvetik azt is, hogy a tisztítóoldat gyakran nem egyenletesen oszlik el, nem éri el, és nem tisztítja meg az apró zugokat, és általában nem is hagyjuk őket a kezelt felületen elég ideig ahhoz, hogy elpusztítsa a baktériumokat. Bár a még kicsit tökéletlen tisztítás is sokkal-sokkal több, mint a semmi, ha nagyon aggódsz telefonod tisztaságáért, moss kezet, mielőtt használod, és fontold meg, hogy beszerzel egy UV-lámpás fertőtlenítő eszközt, ami nemcsak telefonod, de más tárgyaid csíramentesítésére is használhatsz. 

Érdekel, melyek azok a dolgok, amiket szintén ideje lenne megtisztítani a szennyeződésektől a háztartásban? Ebben a cikkünkben ezt a témát jártuk körül!

Kiemelt kép: Getty Images