A Nők Lapja 2021/34. számának cikke.

Ma már számos olyan mobiltelefonos alkalmazást használhatunk, amellyel nyomon követhetjük ismerőseink, családtagjaink helyzetét. Tudhatjuk, épp merre jár kamasz gyerekünk, férjünk, feleségünk, ismerőseink.

Az alkalmazások többsége valós idejű információkat nyújt, egyeseken kijelölhetünk biztonságos zónákat, és veszélyeseket, amelyekről rögtön értesítést is kapunk.

A mobiltelefon helymeghatározására kétféle módszer létezik. Az első alapvetően hatósági eszköz: a rendőrség hozzáférhet az úgynevezett cellainformációkhoz, amely a mobiltelefon helyzetét az GSM adótornyokhoz viszonyítva határozza meg. Ezzel azonban csak hozzávetőlegesen lehet meghatározni a telefon helyzetét.

Üzleti érdek

– A cellainformációknál sokkal pontosabb helymeghatározásra képes a GPS szolgáltatás, amely már az okostelefonok mindegyikében megtalálható – magyarázza Bürger Zoltán informatikus. – Ezzel a szolgáltatással a saját helyzetünket láthatjuk, segíthet például abban, hogy megtervezzünk egy útvonalat. Vannak olyan weboldalak és webshopok is, amelyek látni szeretnék a helyzetünket, de ahhoz, hogy ehhez az adathoz hozzáférjenek, engedélyt kell kérniük és kapniuk rá. Ezért nagyon fontos, hogy tudatos felhasználóként tisztában legyünk azzal, kinek és mire adunk engedélyt, és ezeket időnként ellenőrizzük.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .