Veszélyes baktériumok otthonunkban – Mit tehetünk ellene? Mutatjuk a megoldást! (x)

A COVID-19 járvány elterjedésével az emberek sokkal jobban figyelnek a tisztaságra, mert félnek a vírustól és annak következményeitől. A tömegből hazaérve gyakran abba a tévhitbe ringatjuk magunkat, hogy “most már biztonságban vagyok”. Vajon ez valóban így van?

Az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal – FDA – értékelése szerint otthonunk legveszélyesebb helyisége a konyha. Ezt támasztja alá a WHO a kimutatása is miszerint Európában éves szinten mintegy 130 millió ember kerül kórházba ételmérgezéssel vagy valamilyen élelmiszer-eredetű fertőzéssel. Ezen megbetegedések nagy része gyakran a háztartáshoz köthetők.

Kórokozók és baktériumok a konyhában

Szabad szemmel láthatatlanok mégis gyakran előfordulnak olyan kórokozók, mint a Salmonella vagy E. coli. Nemcsak a konyhabútoron, konyhai eszközökön lehetnek kórokozók, hanem az élelmiszeren is. Összegyűjtöttük a leggyakoribb előfordulásukat:

1. Hűtőszekrény és ajtónyitó

A konyhában megtalálható baktériumok egyik fő forrása az élelmiszereken megtelepedő szennyeződésekből származik, melyek a termesztés, szállítás, tárolás során kerülnek a felületükre. A legnagyobb problémát a különböző húsok, friss gyümölcsök és zöldségek nem megfelelő tárolása jelenti. Gyakran előfordul, hogy nem tiszta kézzel nyitjuk-csukjuk a hűtőt, melynek következtében a baktériumok könnyen átvihetők a hűtőben tárolt élelmiszerekre is.

2. Mosogató és mosogatószivacs

Ezen felületek köztudottan az egyik legpiszkosabb részei a konyhának, hiszen a használt tányéroktól az ételmaradékig mindennel érintkeznek. Érdemes gyakran cserélni a szivacsokat és minden használat előtt fertőtleníteni, hogy a konyhapultról letörölt szennyeződések ne kerüljenek át az evőeszközökre, tányérokra.
Fontos a lefolyócső rendszeres tisztítása is, mivel az itt megtelepedő szennyeződések amellett, hogy dugulást és kellemetlen szagokat is előidézhetnek, a kórokozók szaporodásához is ideális körülményeket biztosítanak.

3. Vágódeszka és konyhapult

Két kiemelten fontos része a konyhának, hiszen ezek naponta érintkeznek közvetlenül élelmiszerekkel. A vágódeszkán ráadásul nyers húst kezelünk, melyről a kórokozók a vágódeszka repedéseiben gyakran megbújnak.
Az otthonod biztonsága érdekében az alapos tisztítás mellett a fertőtlenítés is elengedhetetlen. Korszerű megoldást jelent a Mr Muscle Konyhai fertőtlenítő tisztítószer, amely elpusztítja a baktériumok 99,9 %-át és ragyogóan tisztává varázsolja a konyhád. A Mr Muscle lefolyótisztító gél pedig tökéletes megoldás a dugulásra és egyben a lefolyóban megtelepedő szennyeződések eltávolítására.

Kórokozók és baktériumok a fürdőszobában

A fürdőszobát gyakran a megnyugvással, a tisztasággal azonosítják, hiszen semmi sem érhet fel egy stresszes nap utáni forró fürdővel vagy zuhannyal. Nem is gondolnánk, hogy valójában mekkora fenyegetésnek vagyunk kitéve ha a rendszeres takarítás elmarad. A konyha mellett a fürdőszoba rejti a legtöbb kórokozót otthonunkban.

1. Fürdőkád és mosdókagyló

Használatuk a napi rutin elengedhetetlen része. Valószínűleg tudni sem szeretnénk, hogy egy fürdés vagy zuhanyzás alkalmával mennyi koszt és baktériumot mosunk le magunkról. A zuhanyzás végeztével ezek a szennyeződések, bőr- és szappanmaradékok megtapadnak a kád teljes felületén.

2. Zuhanyfüggöny

A fürdőkádhoz hasonlóan a zuhanyfüggöny tisztasága is kiemelten fontos, hiszen hiába tisztítjuk ki a kádat, ha a zuhanyfüggönyön rajta maradnak a szennyeződések. Nincs is annál kellemetlenebb, mint a kórokozóktól csúszóssá-ragacsossá vált zuhanyfüggöny érintése.
Szerencsére a fürdőszoba tisztántartása sem kihívás a Mr Muscle Fürdőszobai fertőtlenítő tisztítószerrel, amely a micellás technológia segítségével könnyen és gyorsan eltávolítja a szennyeződéseket. Bizonyítottan 99,9%-os baktériumölő, valamint gomba- és szelektív vírusölő hatásának köszönhetően otthonod tiszta, fertőtlenített és friss illatú.