A 6 leggyakoribb telefon baleset, és tippek az elkerülésükhöz.

Ugyan okostelefonokkal határozottan kényelmesebb az élet, kétségtelenül hátrányuk, hogy sokkal séüléknyebbek, mint a kezdeti, szinte elpusztíthatatlan mobilok. Ki ne élte volna át manapság azt a jeges rémületet, amit az okoz, amikor drága telefonunk – a lekváros kenyérhez hasonlóan mindig arccal – leesik az aszfaltra, vagy éppen a járólapra (soha nem puha felületre). Majd az abból fakadó örömöt, amikor konstatáljuk, hogy nem törött be a kijelző. Vagy éppen dühöt, amikor azt látjuk, hogy eltört, és vihetjük szervízbe új kijelzőt rakatni rá egy kisebb vagyonért.
Csak az Egyesült Államokban óránként 5700 telefon kijelzője törik be, ráadásul a statisztikák szerint minden második ember véletlenül tönkre fogja tenni mobiltelefonját használat közben. Az okostelefonok tehát sérülékenyek, többnyire leesés vagy beázás lesz a vesztük. Ha pedig megsérülnek, az álom eszközből hamar rémálom lesz. Pedig a legtöbb balesetet elkerülhető lenne. A vezető szenior telefongyártó, a Doro összegyűjtötte a leggyakoribb telefon baleseteket és azt is, hogyan tudod kivédeni őket! 

Leejted a földre

Számtalan módon köthet ki véletlenül a telefonod a földön. Kieshet a zsebedből, felálláskor lecsúszhat az öledből, vagy egyszerűen a földre pottyan a kezedből, esetleg egy jól irányzott mozdulattal, nagy ívben el is dobhatod. Bármi is az oka, az ebből eredő kár igen kellemetlen lehet; megrepedt képernyő, meghajlott, vagy törött készülék. A leejtés miatt megrongálódott telefonnal nemcsak a csúnya megjelenés a gond: a törött kijelzővel megvághatod az ujjad, de problémás lehet az érintőképernyő használata is. Arról nem is beszélve, hogy a nedvességnek is jobban ki van téve egy sérült telefon.

Tippek a véletlen leejtések ellen

 • Használd a telefont két kézzel, főleg akkor, amikor képeket készítesz, üzenetet írsz vagy játszol!
 • Ha nem használod, tartsd a mobilt biztonságos helyen, például tedd asztali töltőre, vagy kompatibilis töltő állványra! Így a készüléked egyszerre töltheted és biztonságosan is tárolhatod.
 • Soha ne tedd az öledbe a telefont, amikor leülsz!
 • Tokkal és képernyőfóliával védd telefonod a leesések ellen!

Egy okostelefon egyik legrosszabb rémálma. (Fotó: Getty Images)

Ráülsz

Előfordulhat, hogy figyelmetlenségből leülsz, miközben a telefonod a hátsó zsebedben van. Esetleg leteszed a készüléket a székre, vagy az ágyra, és úgy huppansz rá. Legtöbbször ezek a szituációk karcolásokkal, meghajlással és repedésekkel járnak, de károsíthatják a belső részeket is.

Tippek, hogy elkerüld a ráülést 

 • Mielőtt leülnél, ellenőrizd le, hogy nincs-e a hátsó zsebben a telefon. Ha feledékeny vagy, soha ne tedd a telefonod a zsebedbe!
 • A kis zsebbel ellátott szűk farmerek nem biztonságosak a telefon tárolásához, mivel könnyen kieshetnek és a kijelző betörését okozhatják.

(Fotó: Unsplash)

Ráöntesz valamit

Az okostelefon első számú ellensége a víz: a telefonhasználók 28%-a löttyint, míg 8%-a közvetlenül készülékre önt valamilyen italt véletlenségből. Ha a folyadék a telefonod körül lévő kis nyílásokon keresztül eljut a belső alkatrészekhez, akár rövidzárlatot és korróziót is okozhat. A víz-károk sokszor nem visszafordíthatók.

Tipp, hogy ne érje a telefonodat vizes baleset

 • Nincs mese: soha ne tedd okostelefonodat kávéscsésze, vizespohár, vagy bármilyen olyan ital közelébe, ami kiborulhat.

Beejted a vízbe 

Kínos, de könnyen megtörténhet, hogy a zsebedben tárolt mobilod beleesik a kagylóba, miközben öblíted a vécét. Vannak, akik beugranak a medencébe anélkül, hogy észrevennék, a telefonjuk a zsebükben van, netalántán szimplán csak beleesnek. Mások szelfikészítés közben ejtik mobiljukat a szökőkútba, vagy tóba, a lehetőségek száma szinte végtelen.

Tippek a folyékony károk elkerülésére

 • Ne vidd a telefonodat a fürdőszobába, a konyhába, és semmilyen olyan helyre, ahol nedvesség érheti. 
 • Ha úszni indulsz, tedd a telefonodat egy vízálló száraz táskába vagy tokba. Soha ne hagyd a zsebedben vizes sporttevékenység közben!

Összekarcolod kulccsal vagy érmével

A telefont mindig a zsebedben vagy a táskádban tartod a kulcsokkal és pénzérmékkel együtt? Ne lepődj meg azon, hogy a mobilod kijelzője és hátoldala is tele lesz a karcolásokkal. 

Tippek karcolások ellen

 • Tárold a telefonod külön tokban, elkülönítve a kulcsoktól, érméktől, tollaktól és egyéb tárgyaktól, amelyek megkarcolhatják.
 • Gondoskodj a telefonod elülső-hátulsó védelméről tokkal és képernyővédővel a használat első pillanatától.

Ez a helyzet sem egy telefon-életbiztosítás. (Fotó: Pexels)

Odaadod a gyereknek

A szülők egy része megengedi, hogy kisebb gyereke használja telefonját, ezzel viszont nagyot kockáztat. A gyerekek néha úgy dobálják a telefont, mintha frizbi lenne, de játékból akár egy vödör vízbe is beejthetik. A háziállatok sem épp biztonságos okostelefon userek. A macskák könnyen lesodorhatják a telefont az asztalról, a kutyák pedig az új rágó játékukat láthatják készülékünkben.

Tipp a gyerekek és háziállatok által okozott károk elkerülésére

 • Ne engedd, hogy gyereked felnőtt felügyelete nélkül használja a telefonod.
 • Tartsd a mobilod gyerekektől és háziállatoktól elzárva.

Extra tipp

Minél többet használod a készüléket, annál nagyobb az esélye annak, hogy valami baja esik. Ha a helyzet úgy hozza, nyugodtan használj mobiltelefon kiegészítő eszközöket, például Bluetooth hangszórót, okosórát vagy fülhallgatót, így kevesebbet kell a telefont megfognod.

(Kiemelt kép: Getty Images)