Ahogy idősödünk, életünk egyre inkább kisebb-nagyobb fájdalmaink, kötöttségeink köré rendeződik. Csak bizonyos pózban tudunk aludni, kerülünk mozdulatokat, és akár teljesen lemondunk egyes tevékenységekről, hogy a problémák ne jelentkezzenek. Muszáj ezzel megbarátkoznunk, ez tényleg a korral jár?

Életmódunk nagyon eltér attól, amire testünket „tervezték”. Ahelyett, hogy folyamatosan mozgásban lennénk, és mozgásszerveinket sokoldalúan használnánk, naphosszat ülünk a telefont vagy a monitort bámulva, nemcsak munkánk során, de a szabadidőnkben is.

CSAK ÜLÜNK ÉS ÜLÜNK

– Ez az életforma nem a várt módon terheli az ízületeket, izmokat, és felborítja az izomegyensúlyt – magyarázza dr. Puskás Réka reumatológus. – Korunk legtöbb mozgásszervi problémát okozó életmódbeli sajátossága az ülő életforma, és ettől leginkább a nyaki régió szenved. Fejünk igen nehéz, teljes testsúlyunk tizede. Amikor a telefon nyomkodása vagy a monitor figyelése közben előretartjuk, nyomatéka jelentősen megnő, ezt az extra terhet pedig ebben a pozícióban már nem a gerinc, hanem a nyaki és háti izmok viselik. Ennek hatására az izmok túlfeszülnek, a lapocka, kar és váll előreesik, a szövetek megnyúlnak. Ez többek között hátfájást, tenisz- és golfkönyököt, zsibbadásos panaszokat és csuklóproblémákat okozhat, az izmok tapadási pontjainál pedig akár csonthártyagyulladást is. Az előreesett ülés hatására vállunk is kilazulhat, és így akár a bevásárlás utáni cipekedéstől vagy a biztonsági öv meghúzásától is megsérülhet. A derék tájéka sem szereti a folyamatos ülést, hatására ugyanis ellapulnak a gerinc normál görbületei, amelyek a gerincoszlop egyenletes terhelését biztosítanák. Az instabilabb gerinc meggyengült tartófunkcióját a gerinc melletti felületes izmok igyekeznek átvenni, ezek túlfeszülése pedig fájdalommal jár. A görbületek hiánya porckorongsérvhez is vezethet: míg egészséges helyzetben a csigolyák előrefelé, addig rendellenes tartásban hátrafelé nyitottak, ott viszont nem tartják őket olyan erős szalagok, mint elöl.

A KEVÉS MOZGÁS ÁTKA

Az ülő életmóddal rendszerint gyenge kondíció is együtt jár: izmaink meggyengülnek, hamarabb kifáradunk, és roggyantan járunk. Ennek következtében pedig az ízületek egyes részei túlterhelődnek, míg mások kilazulnak, hajlamosítva bennünket a sérülésekre, szakadásokra. Hasonló problémát okoz a túlsúly is. A mozgásszegény életmód járulékos hatása, hogy az ízületi porc, amely nem rendelkezik aktív vérkeringéssel, nem jut elég tápanyaghoz, ugyanis ellátása diffúzióval történik, amelynek feltétele a mozgás. Ha ez csorbát szenved, a porcok elvékonyodhatnak, a szalagok megnyúlhatnak, nő a sérülések kockázata és lassul a gyógyulás. A véghelyzetig rendszeresen át nem mozgatott ízületek mozgásterjedelme is csökken: az így kialakuló korlátozottságok kompenzáló mozgásmintákhoz és a közeli ízületek túlterheléséhez vezetnek. Ha pedig a mozgásszegény életmódot átgondolatlan és túlzásba vitt sportolással igyekszünk ellensúlyozni, további kopásos panaszoknak és sérüléseknek ágyazunk meg. Mozgásszervrendszerünk a stresszt is megsínyli, az ugyanis testünket folyamatos készültségi állapotban tartja: felületesen, a mélyizmok megdolgoztatása nélkül lélegzünk, vállunkat felhúzzuk, összegörnyedünk. Izmaink befeszülnek, a kötőszöveti háló merevvé válik, ami jó táptalaj a mozgásszervi panaszok kialakulásához.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .