Gondolkodtál már azon, mennyi információ birtokába jutna rólad, aki egyszer megkaparintaná a telefonod?
  • Okostelefonjaink és egyéb eszközeink a nap nagy részében velünk vannak.
  • Készülékeinken rengeteg kényes adatot tárolunk.
  • Jó, ha körültekintően kezeljük ezeket.

Biztos veled is előfordult már, hogy valakivel egy esetleges nyaralás tervéről, vagy valamilyen megvásárolandó eszközről beszélgettél, és nem sokkal később az úti céllal, szállással kapcsolatos, vagy a szóban forgó tárgyról szóló hirdetések jelentek meg a telefonodon. Az eleinte borzongató érzést az elmúlt néhány évben megszoktuk, viszont nem árt időről-időre emlékeztetni magunkat arra, hogy a mobilunk sokkal többet tud rólunk, mint hogy mit akarunk vásárolni. 

Amikor az okostelefonunkat használjuk, a tevékenységeinkből származó információkat és adatokat a készülék (legalábbis egy ideig, és bizonyos engedélyek birtokában) nyomon követi és használja is. Bár magát az adatgyűjtést teljes mértékben nem tudjuk megakadályozni, körültekintő telefonhasználattal sok kellemetlenséget elkerülhetünk.

Lássuk, milyen kényes adatokat tárol a telefonod!

1. Kényes információ: jelszó

Nem meglepő, hogy minden jelszót vagy adatot, amelyet a készüléked automatikusan tölt ki, tárolja is. Ezek közé tartozhat a neved, a címed és természetesen a hitelkártyád adatai is. Ezeknek az adatoknak a tárolása minden bizonnyal sok időt takarít meg egy-egy online űrlap kitöltésekor vagy vásárláskor, azonban érdemes megfontolni, hogy valójában mennyire is biztonságos az összes személyes adat egy készülékén történő tárolása. Fontos tudni azt is, hogy a mentett jelszavak könnyen lekérdezhetők a készülék beállításaiból, ami azt is jelenti, hogy illetéktelenek néhány másodperc alatt hozzáférhetnek a telefonon tárolt jelszókkal védett fiókjaidhoz. Ha biztonságosabb megoldást keresel,

ne a böngésződben mentve tárold ezeket a kényes adatokat, hanem használj jelszókezelőt.

2. Kényes információ: tartózkodási hely

A mobiltelefonok nagyon hatékonyan követik a tartózkodási helyünket még akkor is, ha a helymeghatározó szolgáltatások ki vannak kapcsolva. Ennek oka, hogy számos alkalmazás GPS-adatokra támaszkodik, ami azt jelenti, hogy a telefon akkor is nyomon követi és tárolja tartózkodási helyünket, amikor ezt nem kérjük. Bár a helymeghatározási adatok tulajdonképpen ártalmatlannak tűnhetnek más információkhoz, például a nevedhez, telefonszámodhoz és hitelkártyaadataidhoz képest, rossz kezekben veszélyesek lehetnek.

A helymeghatározási adatok egyszerű elemzésével például ki lehet számítani a napirendedet, azt hogy hány órát töltöttél otthonodtól távol, őrizetlenül hagyva a lakást.

És felmerül egy ennél mindennaposabb aggály is. Éppp a múltkoriban gondolkodtam azon, milyen kínos szituációkat okozhat a helymeghatározó, amikor arra támaszkodva egy-egy görbe este másnapján telefonunk megkérdezi, hogy éreztük magunkat XY szórakozóhelyen, pedig mi „minden körülmények között az Operában” voltunk… Ha aggódsz a helymeghatározási adatok miatt, nézd át az telefonodon lévő alkalmazás-engedélyeket, és ellenőrizd, hogy mely appok férnek hozzá a helymeghatározáshoz. Fusd át a készülékére telepített összes alkalmazást, és hacsak nem kritikus fontosságú azok használatához, ne engedélyezd nekik a helymeghatározást.

régi mobilok

Zsebrevágjuk az eszközt, vagy mi vagyunk zsebre téve? (Fotó: Ryan Pyle/Corbis via Getty Images)

3. Kényes információ: üzenetek és telefonhívások

Az általad küldött és fogadott üzeneteket és az általad kezdeményezett hívásokat a telefonod naplózza és tárolja, ezért fontos, hogy ne küldj és ne telefonon egyeztess olyan érzékeny információkat, mint például a bankkártyád adatai, jelszavaid, vagy számlád egyéb adatai.

Azok az alkalmazások, amelyek végponttól-végpontig titkosítással rendelkeznek, valamivel nagyobb biztonságot jelentenek, de maga az alkalmazás még mindig könnyen hozzáférhető bárki számára, aki esetleg megszerezheti a készülékét. Emiatt

érdemes átgondolni, hogy az üzeneteken belül milyen információkat osztasz meg és tárolsz el hosszabb távon az eszközeiden.

4. Kényes információ: törölt adatok

Tudtad, hogy amikor törlöd a különféle adatokat a telefonodról, az elvben eltüntetett adatok gyakran még jóval azután is helyreállíthatók, hogy megnyomtad a törlés gombot? Ez azt jelenti, hogy óvatosnak kell lenned azzal kapcsolatban, hogy például a bizalmas tartalmú leveleket milyen eszközön nyitsz meg. Ha például különösen érzékeny munkahelyi e-mailt kapsz, várj, amíg egy biztonságos céges gépen tudod megnyitni, mielőtt letöltöd a mellékletet. Így biztosíthatod, hogy az nehezebben hozzáférhető és törlés után visszaállíthatatlan legyen. Fontos a gépedre mentett adatokra gondolnod akkor is, amikor eljön az ideje, hogy új telefont vegyél. Ha kereskedőhöz, vagy szolgáltatóhoz adod le régi eszközödet, egyeztess annak érdekében, hogy a készülékeden tárolt adatokat biztonságosan és végérvényesen eltávolítsák. Az is fontos, hogy soha ne dobd ki csak úgy a telefonod. Soha nem tudhatod, hogy kinek a kezébe kerül, és az az illető mire használja majd fel az azon tárolt adataidat.

5. Kényes információ: fájlok és letöltések

Amikor letöltesz egy fájlt egy webhelyről vagy e-mailből, a készüléked tárolja és megőrzi azt a számodra. Ez azt jelenti, hogy minden, amit letöltesz, a bankszámlakivonatoktól a személyes adatokig, kis kutakodással könnyen hozzáférhető. Ez ugyan kényelmes lehet a számodra, amikor gyorsan szeretnél visszakeresni valamit, de problémákat okozhat, ha a készülék rossz kezekbe kerül. Ezért

fontos, hogy minden esetben óvatos legyél azzal, mit töltesz le, és soha ne hagyd, hogy a fájlok összegyűljenek a letöltési mappákban.

Ez különösen fontos az olyan eszközökön, amik céges tulajdonban vannak, mert a cégnek joga lehet megtekinteni a saját eszközén tárolt fájlokat. Fontos ezért, hogy soha ne tölts le személyes információkat a munkahelyi telefonodra, számítógépedre vagy táblagépedre. Az is fontos, hogy az érzékeny információktól megszabadulj, ha már nem használod őket: ürítsd rendszeresen eszközeid lomtárát. 

Érdekel minden, ami adatbiztonsággal kapcsolatos? Eben a korábbi cikkünkben egy mostanság terjedő csalárd emailről írtunk. 

Kiemelt kép: Getty Images