mobiltelefon-szokas-agykarosodas

3 telefonos szokás, amivel tönkreteszed az agyad az orvos szerint

A szakember arra figyelmeztet, hogy ezek az ártalmatlannak tűnő mobilos szokások súlyosan károsíthatják az agyunkat.

A modern technológia átalakította mindennapi életünket, és a mobiltelefonok elengedhetetlen részévé váltak mindannyiunkénak. Ezen keresztül végezzük a munkánkat (vagy legalábbis egy részét), tartjuk a kapcsolatot a családdal és a barátainkkal, vásárolunk, foglalunk időpontokat, fényképezünk, közösségi oldalakat böngészünk. A listát a végtelenségig lehetne folytatni.

Azonban e növekvő függőség mellett felmerülnek kérdések az okoseszközök érzelmi és kognitív képességeinkre gyakorolt hatásairól. A legfrissebb kutatások arra utalnak, hogy a túlzott okostelefon-használat valóban hatással lehet mentális jóllétünkre. A szakértők szerint

a mobilozás károsíthatja társas és érzelemszabályozó képességeinket, felboríthatja alvási szokásainkat, és akár a kognitív képességünket is befolyásolhatja.

És nem csak a felnőtteket érinti a túlzott mobilhasználat. A JAMA Pediatrics nevű tudományos lapban közzétett tanulmány szerint az elmúlt három évben 52%-kal több időt töltöttek a gyerekek a digitális világban. (Az még nem teljesen világos, hogy ez a megnövekedett digitális kitettség milyen hatást gyakorol a fejlődésükre.)

Mobiltelefonos szokások, amik agykárosodást okozhatnak

Nemrég egy orvos arra figyelmeztetett, hogy rossz vége lehet annak, ha folyamatosan a kezünkhöz van nőve a mobiltelefon. Egész pontosan szó szerint az agyunkra mehet.

Dr. Aditi Nerurkar a Harvard Egyetem stressz-szakértője a Diary of a CEO podcast egyik epizódjában elmondta, hogy ha stresszes és szorongó életet akarunk élni, akkor a legjobb, amit tehetünk, ha „felkapjuk a telefonunkat, gondoskodunk róla, hogy nagy fényerőn legyen, és végigpörgetünk minden közösségi médiaplatformon, minden hírplatformon, ahol megrázó tartalmakat nézünk a világban történt szörnyűségekről”.

A doktornő emellett három olyan telefonos szokást is megosztott, amelyek negatív hatással lehetnek ránk, az agyunkra és a mindennapjainkra.

1. Káros mobiltelefonos szokás: késő esti görgetés

A telefon céltalan görgetése, főleg a késő esti órákban, rossz ötlet Dr. Nerurkar szerint. Elmondása szerint ezzel az üss vagy fuss ősi ösztönét aktiváljuk az agyunkban, ami még arra az időre vezethető vissza, amikor barlangban éltünk, és egyvalaki őrködött, miközben a többiek aludtak. Ilyenkor az őr folyamatosan a veszélyt kereste, minden neszre felkapta a fejét.

Ennek tudományos magyarázata az, hogy az amigdala úgy érzi magát biztonságban, ha folyamatosan fürkészi a veszélyt. (Az amigdala egy apró, mandula alakú rész az agyunk belsejében, amely a félelmetes és fenyegető ingerek feldolgozására szolgáló rendszer magját alkotja.)

mobiltelefon-szokas-agykarosodas

Mobiltelefonos szokásaink az agyunk működésére is kihatnak. (Fotó: Canva)

Nerurkar szerint az éjszakai böngészéssel ugyanezt a hatást érjük el. Az agyunk folyamatosan a veszélyt keresi, így folyamatosan erre „vadászunk” az egymás után gyorsan váltakozó képeket és a posztokat görgetve.

A szakértő figyelmeztetett arra, hogy agyunknak ez az „ősi ösztöne” megnehezítheti az elalvást és stresszt okozhat. 

2. Káros mobiltelefonos szokás: túl gyakori telefonellenőrzés

A statisztikák szerint naponta körülbelül 2600-szor (!) nézzük meg a mobiltelefonunkat, és ébredés után is a készülékünk az első dolog, ami után nyúlunk. Tanulmányok szerint az emberek 62%-a az ébredést követő 15 percen belül ellenőrzi a telefonját, és körülbelül 50%-uk az éjszaka közepén is.

Dr. Nerurkar szerint az állandó telefonellenőrzés akkor is ártalmas lehet, ha nincsenek új üzeneteink, amik felzaklathatnának.

Ez a viselkedés ugyanis függőséget eredményezhet, és fokozhatja a stresszt és a szorongást is. Ekkor fordul elő olyasmi, hogy teljesen kiborulunk, ha mondjuk véletlenül otthon felejtjük a mobilunkat. Hogy mindennek elejét vegyük, a szakértő azt javasolta, hogy korlátozzuk a telefonhasználatot napi 20 percre, és – ha szükséges – állítsunk be időzítőt ennek jelzésére!

3. Káros mobiltelefonos szokás: felkavaró tartalmak fogyasztása

Nem újdonság, hogy a közösségi oldalak (is) tele vannak felkavaró tartalmakkal, ezek miatt a mobiltelefonunk nyomkodása közben stressz és szorongás alakulhat ki bennünk. Az agyunk védekező mechanizmusai aktiválódnak, ami hosszú távon negatívan befolyásolhatja az egészségünket, és akár poszttraumás stressz-szindrómát (PTSD) is okozhat. Azaz az agyunk úgy érzékeli, mintha személyesen velünk történtek volna meg a szörnyűségek. 

Ezzel kezdetét veszi egy körforgás:

minél több erőszakos (háborús, klímakatasztrófás stb.) tartalmat fogyasztunk, annál inkább működésbe lendül az amigdala, ami beindítja a görgetés ősi késztetését, ami miatt végül még többet görgetünk, mert nem érezzük magunkat biztonságban.

A Psychology Today cikke új kutatásokra hivatkozik, amik bebizonyították, hogy javíthatunk a memóriánkon, sőt még az intelligenciaszintünkön is, ha jobban odafigyelünk arra, hogy naponta elég időt töltsünk távol a kütyüinktől. Tehát a legjobb, ha tartunk némi digitális detoxot, és később – a saját érdekünkben – nem fogyasztunk hasonló tartalmakat a mobiltelefonunkon. Ha már a világ nem lehet jobb hely, legalább a saját kis buborékunk legyen az!

Nem tudod, hogyan szabadulj meg a mobiltelefonodtól – legalább egy kis időre? Mutatunk 5 módszert a digitális detoxra!

Kiemelt kép: Canva / nőklapja.hu