mosás tévhitek tippek

Foltos ruhát magas fokon kell mosni? – 5 általános tévhit a mosásról

A mosás nem is olyan könnyű, mint ahogy gyerekkorunkban tűnt, és sokan még gyakorlott háziasszonyként sem ismerik a profi mosás trükkjeit. Most elárulunk néhányat.

Nincs bosszantóbb annál, amikor vadiúj, csodaszép felsőnket összement, mini verzióban vesszük ki a gépből, az összemosott „pasztellcsodákról” nem is beszélve. A különböző anyagokat és ruhatípusokat is meg kell tanulni helyesen kimosni, de addig általában sok kárt teszünk a ruháinkban.

Ezt elkerülendő, most olyan általános, mosással kapcsolatos tippeket adunk, amelyekkel vizet, energiát és időt spórolhatsz, ráadásul csodaszép tiszta lesz a legfoltosabb nadrág és még a mosógép is ragyogni fog. Hány fokon mossunk? Be kell áztatni? Szükség van egyáltalán öblítőre? Mit tegyünk makacs fűfoltra? Mit csináljunk a dohos szagú mosógéppel? Rengeteg a tévhit a mosással kapcsolatban, most ezeket tisztázzuk!

1. Tévhit: A makacs foltokon csak a 60 °C-os mosás segíthet

A mindennapokban rengeteg foltot kerül a ruhánkra, legyen szó kilöttyent kávéról vagy szétfröccsent gyümölcsléről, nem beszélve a nadrágunkba beletört fűről vagy a durva sárfoltokról.

A legtöbben úgy gondolják, hogy ezeket a foltokat kizárólag nagy hőfokon moshatjuk ki a ruhánkból, ez azonban a legtöbb anyagnak nem jó.

Van azonban hatékony, de kíméletesebb megoldás is, egyes folteltávolító gélek vagy porok már 30 °C-on is hatnak és egy mosással kiszedik a foltokat. Tehát nem a mosás a legfontosabb, hanem a hatékony folttisztító!
Tipp: A folttisztítást hideg vízzel kezdjük el csap alatt dörzsölve, és ha már fakult, fellazult a folt, akkor tegyük be a gépbe.

mosás tévhitek tippek

Hinni kell a ruhacímkéknek, mindig azok szerint érdemes mosni (Fotó: Getty Images)

2. Tévhit: A mosógépben minden baktérium elpusztul

Mindig fontos, hogy a ruháinkat megfelelően fertőtlenítsük, magas hőfokon megöljük a vírusokat mondjuk betegség esetén, de ugyanolyan fontos, hogy a baktériumok se maradjanak meg a ruhánk anyagában. Ehhez pedig sajnos a mosógéppel mosás önmagában nem elég. Speciális mosószerre van szükségünk, amely 30 és 40 °C-on is megbirkózik a baktériumok 99,9%-ával. 

Tipp: Kaphatóak már remek klórmentes fertőtlenítő mosóadalékok, amelyek megkímélik a textíliákat, és a környezetnek sem olyan ártalmasak. Ilyen mosóadalékra csak akkor van szükség, ha nagyon sok a kórokozó a szöveten, ilyen eset lehet például, ha széklet, vér, vizelet, bármilyen fertőző testnedv kerül a ruhára. De a nyers hússal, tojással érintkező konyharuha mosásához is érdemes lehet bevetni!

Tudtad, hogy nem mindent szabad mosógépben mosni? Ezt a 6 dolgot például tilos!

3. Tévhit: Ha szőnyegtisztítás, akkor csakis porszívó!

A porszívózás a mindennapi takarítás része, és egy-egy alaposan kiporszívózott szőnyeg láttán azt gondolnánk, hogy egészen tisztává varázsoltuk az otthonunkat. Ám sajnos a porszívó sem hoz ki minden koszt a szőnyegből. Érdemes bizonyos időközönként olyan mélytisztító hatású termékeket használni, amelyek igazán az anyag mélyére hatolnak, és így akár háromszor több koszt és állatszőrt is kiszednek a szőnyegünkből, mint a porszívó.

Tipp: Ha hosszú szálú szőnyeg a lakás éke, akkor olyan mélytisztító port vagy habot válasszunk, ami rendesen beférkőzik a szálak közé. Hagyjuk elég ideig hatni a vegyszereket, ne siessük el a tisztítási lépéseket. Rövid szálú szőnyegekhez pedig vegyünk speciális kefét, dörzsi kesztyűt.

4. Tévhit: Csak akkor mossuk a ruhát, ha muszáj!

Sokan inkább két vagy akár több alkalommal is felvesznek egy-egy ruhadarabot, hogy a túl gyakori mosással ne rongálják kedvenc öltözéküket. Félnek attól, hogy kinyúlnak vagy kikopik a színük, ha túl sokat keringetik őket a mosógépben. Talán régen ez így is volt, azonban mostanra már kifejlesztettek olyan speciális mosószereket, amelyek kimondottan arra alkalmasak, hogy ruháink eredeti színét és formáját védjék.

Tipp: Energiatakarékossági szempontból persze az a legjobb, ha tele van a mosógép, de ma már vannak olyan masinák, amelyek a ruha súlyához arányosan adagolják a vizet és a mosási időt is. Bátran moss ki mindent enyhe szennyezettség mellett is, ha ilyen energiatakarékos módon is megteheted.

Azt tudtad például, hogy a melltartót milyen gyakran kell mosni?

5. Tévhit: A mosógépet tisztán tartja a mosás

Teljesen logikusnak tűnik, hogy ha a mosógép tisztítja a ruhákat, akkor maga a gép is biztosan folyamatosan tisztul minden mosással. A dob belső része valóban mosásról-mosásra tiszta marad, azonban a mosógépnek azon részei, amelyeket nem látunk, halmozottan tudnak szennyeződni. Sokan nem is gondolnák, de

egy év alatt fél kiló kosz is felhalmozódhat a mosógépben, ha nem teszünk ellene.

Megfelelő termékkel azonban megakadályozhatjuk a kosz és mosószer-adalékok lerakódását, nem beszélve a kellemetlen szagok eltüntetéséről.

Tipp: Havonta egyszer mosd át a mosógép mosógéptisztítóval (vannak porok és folyadékok is a drogériákban) vagy 20%-os háztartási ecettel. Ha nem szabadítod meg a mosógépet időnkén a vízkőtől, szappankőtől és egyéb lerakódásoktól, akkor lerövidíted a háztartási gép életét, és még a ruháid sem lesznek olyan illatosak.

Nem is gondolnád, hogy milyen gyakran kell mosni a törölközőket, de a cikkben részletesen kifejtettük!

Kiemelt kép: Getty Images