Mosás után előfordulhat, hogy valamelyik ruhadarab statikussá válik. Szerencsére számos módszer létezik ellene – mutatjuk!

Biztosan előfordult már veled is, hogy amikor felvetted volna az egyik frissen mosott ruhadarabodat, az megrázott és/vagy kellemetlenül tapadt a testedre. Mivel az elmúlt néhány hónapban rendszeresen előfordult velem, elkezdtem utánaolvasni a jelenségnek, na meg persze kísérletezni azzal, hogy mit is tehetnék ellene. Van, ami bevált, van, ami kevésbé – ezeket foglaltam össze segítségképpen.

De kezdjük az elején! Egyáltalán miért lesz „rázós” egy ruha mosás után?

Az elektrosztatikus jelenségeket már az ókori görögök is megfigyelték. Bizonyos anyagok dörzsölés hatására könnyű dolgokat magukhoz vonzottak. Ekkor a megdörzsölt anyagok az elektrosztatikus feltöltődés hatására elektromos állapotba kerültek, elektromos töltésűvé váltak. 

A statikus elektromosság olyan jelenség, amikor az elektromos töltések felhalmozódnak a felületeken anélkül, hogy áramló elektromosság lenne jelen. Ez akkor fordul elő, amikor az elektronok elmozdulnak egy felületen, például amikor a ruhák egymáshoz vagy más felületekhez dörzsölődnek. Például mosáskor a mosógép vagy a szárítógép dobjában az elektronok „átugranak” az egyik anyagról a másikra. Ennek eredményeként az egyik anyag pozitív töltésű lesz (amely elveszti az elektronokat) és a másik negatív töltésű lesz (amely felhalmoz elektronokat), ez a felhalmozódás okozza a ruhák elektrosztatikusságát, vagyis azt, hogy ráznak.

A statikus elektromosság különösen gyakori a műszálas anyagok esetében, mint például a poliészter vagy a nylon, mivel ezek hajlamosabbak az elektronok felhalmozására a felületükön, emellett a száraz levegő is hozzájárulhat az elektromos töltéshez.

Hogyan előzhető meg a statikusság?

Szerencsére vannak olyan módszerek és tippek, amelyek segíthetnek minimalizálni vagy akár megszüntetni a ruhák sztatikusságát a mosógép használata során.

1. Használj öblítőt vagy ecetet

A ruhaneműk statikussága csökkenthető a mosás során alkalmazott öblítő használatával. Ez megakadályozza, hogy az anyagok túl szárazzá váljanak, így csökkentik a statikus elektromosság felhalmozódását. Ha mosó-szárítógéped van (mint nekem), akkor az öblítő használata nem ajánlott, helyette az ecetet javaslom. Nekem az vált be, ha 1 dl 20%-os háztartási ecetet összekevertem ugyanennyi vízzel, és az öblítő adagolóba öntöttem. (Nem kell aggódni, nem lesz ecetszagú a ruha!)

statikus ruha mosás

Nem lesz sem ecetszag, sem statikus a ruha (Fotó: Canva)

2. Ne pakold túl a mosógépet!

Bármennyire is csábító egyszerre letudni az egész heti szennyest, inkább ne tedd. A mosógépbe tett ruhák számának és súlyának szinten tartása segíthet abban, hogy a ruhák ne dörzsölődjenek túlzottan egymáshoz, ami fokozza a statikusságot. Emellett a mosás hatékonyságát is csökkenti, ha túltömöd a mosógépet.

3. Kerüld a szárítógép túlzott használatát!

A mosó- és mosogatógép mellett szerintem a legcsodálatosabb találmány a szárítógép, de – sajnos – ennek használatát is túlzásba lehet vinni. Mivel a szárítógép hője hozzájárulhat a ruhák statikusságához, ha lehetséges, próbáld meg a szabad levegőn szárítani azokat a holmikat, amik hajlamosak statikussá válni, vagy legalább használj alacsony hőfokú beállítást a szárítógépen.

4. Természetes anyagok használata

A legegyszerűbb persze az, ha a műszálas anyagok helyett a természeteseket részesíted előnyben, mint például a pamutot vagy a gyapjút, amelyek kevésbé hajlamosak a statikusságra. 

5. Rendszeres tisztítás és karbantartás

Ne feledd rendszeresen tisztítani és karbantartani a mosó- és szárítógépet, hogy optimális állapotban maradjon. A tisztább mosógép hatékonyabban működik, és kevesebb problémát okoz a ruhák tisztításával és a statikusságával kapcsolatban is.

Mit tehetsz, ha ráz vagy tapad a ruha?

Nem sok kellemetlenebb dolog van annál, amikor rohannál, de a kiválasztott ruhadarab ráz és kellemetlenül tapad. Szerencsére van néhány gyorssegély erre az esetre is!

1. Be a frigóba!

Ha van egy kis időd indulásig, akkor tedd a mélyhűtőbe a kérdéses holmit legalább negyed órára. Ez segít, hogy kis nedvességet magába gyűjtve csökkenjen a statikusság.

2. Némi víz

Jó ötlet az is, ha némi vizet fröcskölsz (kifinomultabbak használhatnak spriccelőt is) az anyagra, és enyhén nedves kézzel átsimítod a ruhát.

3. Öblítő és víz

Haladók összekeverhetnek egy spriccelős flakonban 1:4 arányban textilöblítőt és vizet, ami szintén segít az anyag nedvesítésében és a statikusság enyhítésében.

+1 Amik nem váltak be (nekem)

  • Elég gyakori tipp, hogy összetekert alufóliából hajtogatott labdákat tegyünk a mosáshoz/szárításhoz, mert az segít megelőzni a elektrosztatikusságot – én ezt ki sem próbáltam. Túlságosan féltem a mosógépet és a ruhákat is hozzá. De ennek ellenére lehet, hogy neked tökéletesen fog működni, mindenesetre én nem buzdítok senkit sem erre.
  • Állítólag a fém biztosítótű vagy egy bross is segít abban, hogy a felesleges elektromosság elvezetődjön, és a ruha ne tapadjon a bőrünkre – nekem ez valahogy nem működött egyszer sem. Mint ahogy az sem, hogy egy fém vállfával „simogassuk” végig az anyagot.
  • A lakás párásítását is sokan javasolják, ezt viszont kihagytam, mert nálunk semmi szükség extra nedvességre a levegőben, így erről nem igazán tudok nyilatkozni, legfeljebb annyit, hogy az alapból párás levegő nem segített.

Kiemelt kép: Canva