mosás, idős nők

Így spórolunk mi: kipróbáltuk a filléres házi mosógélt

Azt mondják, hogy a felnőtté válás legbiztosabb jele, ha olyasmik miatt kezdünk el lelkesedni, amikkel régebben ki lehetett volna kergetni a világból. Na nálam ilyen volt mindenfajta házimunka, és bármi olyasmi, ami tervezést és számolgatást igényelt volna. Régebben is igyekeztem takarékoskodni, de mivel az tervezést igényel, azért nem lehetett túlzott tudatossággal vádolni. De változnak a körülmények, meg én is, és egy napon arra ébredtem, hogy márpedig én főzni fogok – mégpedig mosószert!

Az elmúlt hónapokban – nem kell bemutatni senkinek a helyzetet, legalábbis aki szokott bevásárolni – minden egyre drágább lett. Mivel a fűtési szezon csak most jön, sokan nem is tudják, hogy mennyire fog emelkedni a rezsijük. Így nem csoda, ha egyre többen keressük azokat a módszereket, amikkel valahogy meg tudjuk fogni a költségeket. 

Nálam ez úgy megy, hogy beléptem egy csomó Facebook-csoportba, ami azt ígéri, hogy mindenféle hasznos tippeket kapunk erre, és ezekben egyre többször jött velem szembe a házilag készített mosógél jelensége. Amikor már sokadjára láttam, elhatároztam, hogy én is kipróbálom, hiszen ha beválik – és sok kommentelő szerint tényleg jó – akkor nagyon olcsón lesz több liternyi szerünk a ruhák tisztításához. Ráadásul elviekben ez környezetbarátabb megoldás is, és ha már csak a zéró csomagolást, a felesleges műanyagok elhagyását vesszük, már az is sokat számít. 

Mosni muszáj – sőt egy csomó olyan dolgot is ki kellene, amikre amúgy nem szoktunk gondolni –, így tényleg nem kellett sokat várnom, hogy eljöjjön a pillanat, amikor tényleg bele is vágok. (Persze akadnak olyan holmik is, amiket viszont jobb, ha nem teszünk a gépbe.)

Mivel nekem volt itthon mosószappanom (a márkáját nem írom, de a rózsaszín csomagolású), azt nem kellett vennem, de elvileg csak ízlés és pénztárca kérdése, hogy ki melyiket preferálja. Ezeknek az ára manapság nagyjából 400 és 1000 forint mozog, és gyakorlatilag bármilyen üzletben elérhetőek. Ezen kívül csak víz kell, és – néhány recept szerint – szódabikarbóna és/vagy mosószóda. Nekem ez utóbbi kettő nem volt, úgyhogy ezeket kihagytam – éljen a teljes spórolás!

Egyszerű mosógél házilag

Hozzávalók kb. 3,5 literhez:

  • kb. 70 g mosószappan 
  • 3,5 liter víz

Elkészítése:

  • Levágtam a mosószappanom körülbelül egyharmadát (nekem ez 70 helyett pontosan 62 gramm lett).

A szerző fotója

  • Ezt lereszeltem a legnagyobb fazekamba (ami 3,5 literes).

A szerző fotója

  • Felöntöttem vízzel és elkavartam, majd lassú tűzön felforraltam, hogy felolvadjon az összes reszelék, és hagytam kb. 5 percig, hogy forrjon.

A szerző fotója

  • Megvártam, amíg kihűl a folyadék, átkevertem, és átöntöttem egy befőttesüvegbe. (Ha tennénk bele mosószódát vagy szódabikarbónát, azt ennél a lépésnél, még az átöntés előtt tegyük meg, majd kavarjuk alaposan el.)

A szerző fotója

  • Az így kapott tejszerűen fehér gél a kihűlés után egyre sűrűbbé válik, így használat előtt rázzuk fel, és ha kell, akkor hígíthatjuk még vízzel. Adagolása ugyanaz, mint a hagyományos, bolti verziójának: 5 kiló szennyeshez nagyjából egy-másfél deci mennyiséget adjunk (persze ez szintén függ az állagtól, érdemes kísérletezni). 

A fehér mosáshoz adhatunk pluszban egy csapott evőkanálnyi oxigénes fehérítőt is, vagy extra szódabikarbónát, ami segíti a foltok eltüntetését, de önmagában ez a gél is elegendő a nem túl szennyezett és színes holmikhoz.

Így készítsünk házilag öblítőt

Öblítőként használhatjuk a megszokott boltit is, de készíthetünk házilag is: az egyik változat szerint keverjünk össze 250 gramm citromsavat és 5 deci vizet addig, amíg fel nem oldódik teljesen, és kész is. Ebből elég nagyjából fél deci egy mosáshoz.

A másik változat is hasonlóan egyszerű: keverjünk össze fél deci vizet és fél deci ecetet, és már használhatjuk is. Nem kell aggódni: a tiszta ruhák nem lesznek ecetszagúak! De ha mindenképpen ragaszkodunk hozzá, akkor illatosításra mindkét esetben használhatunk mosóparfümöt vagy illóolajakat (pl. levendulásat), amelyeket ráérünk közvetlenül a mosás előtt hozzáadagolni. 

Nekem egyébként teljesen bevált a házi gél (én most bolti öblítőt használtam mellé): nem tapasztaltam olyasmit, hogy mondjuk a mosógép falára vagy a ruhákba tapadt volna a gél, hanem mondhatni átlagos eredményt kaptam (erről azonban már nem készítettem képet, hiszen az nem annyira látszik). Így ha jól számolom, akkor egy mosás ára nagyjából negyed annyiba kerül, mint korábban, szóval egy darabig biztosan használni fogom az elkészült mosószert. Mindenesetre ezt mindenki saját felelősségére tegye, mert állítólag mégis le tud ülepedni a mosógép műanyag és gumi alkatrészeiben, és károsíthatja azt. Úgy pedig máris nem annyira gazdaságos a házi mosószer…

Kiemelt kép: Getty Images