Ezzel a trükkel növelhető meg a háztartási berendezéseink élettartama

Semmi sem tart örökké, de azért igenis sokat tehetünk, hogy a háztartási eszközeink a lehető legtovább szolgálják a kényelmünket.

„A háztartási berendezések élettartama függ a beszerelés minőségétől, a karbantartástól, a helyiség klímájától és a használat intenzitásától” – áll az amerikai National Association of Home Builders (Házépítők Országos Szövetsége) és a Bank of America közös tanulmányában, amely azt vette sorra, hogy otthonunk nélkülözhetetlen eszközei átlagosan hány éven át szolgálnak minket. Az átfogó kutatás a mosogatógéptől a mosógépig, a bojlertől a hűtőszerkényig vizsgálta a háztartási gépek várható élettartamát, mi pedig most tippeket adunk arra, hogy sikerüljön meghaladni ezeket az átlagokat.

Mosogatógép: 9 év

A mosogatógépek átlagosan kilenc évig szolgálnak minket, ám az élettartamuk akár 13 évre is növelhető, ha odafigyelünk a karbantartásukra. Ha egy mosogatógép nem működik rendesen, azért gyakran egy elhasználódott belső tömítés felelős, amelyet ha nem cserélünk, számos problémát okozhat (például vízszivárgást). A lehető legtöbb ételmaradékot távolítsuk el az edényekről, mielőtt betesszük őket a mosogatógépbe, tartsuk tisztán a szórókarokat és a szűrőket, hogy megfelelően üzemelhessen. Illetve próbáljuk meg megállni, hogy túlpakoljuk az edénytartó kosarakat, ezzel elkerülhetjük gép túlterhelését.  

Mikrohullámú sütő: 9 év

Fotó: Getty Images

Percy Spencer amerikai mérnök véletlenül találta fel a mikrohullámú sütőt a negyvenes években, találmánya pedig azóta is rengeteg háztartásban könnyíti meg a mindennapokat. Mint minden más háztartási eszköz esetében, a mikrónk élettartama is elsősorban azzal növelhető, ha rendszeresen tisztítjuk. Fontos, hogy kizárólag olyan tányért, edényt tegyük bele, amely mikrózható, és soha ne járassuk a gépet üresen, mert akkor nincs mi elnyelje a mikrohullámokat.

Mosógép: 10 év

Ami a mikrohullámú sütő esetében tilos, az a mosógép élettartamának növelése érdekében kifejezetten ajánlott: a tisztító mosás vagy üres mosás (újabb mosógépeken van ún. drum clean funkció vagy öntisztító program is) kilencven fokon történik, és célja a letapadt mosószer-, öblítőmaradványok eltávolítása, ezt érdemes néhány havonta megejteni. Sose tömjük túl a mosógép dobját, ahogy a mosószer-adagolóba is csak annyi mosószer és öblítő kerüljön, amennyi ajánlott, a felesleg ugyanis nem oldódik fel, csak lerakódik, ez pedig hosszú távon duguláshoz vezethet.

Hűtőszekrény: 13 év

Fotó: Getty Images

A Freon találmányának hála közel száz éve léteznek háztartási használatra készülő hűtőszekrények, amelyek nélkül – pláne ebben a tikkasztó hőségben – el sem tudnánk képzelni az életünket. Ám ha nem vigyázunk a hűtőnkre, előfordulhat, hogy nem hűt eléggé – ilyenkor először azt kell ellenőriznünk, hogy nem sérültek-e meg a tömítései vagy nincs-e túlpakolva. A hűtőszekrény takarításakor ne csak a belső polcokra koncentráljunk, hanem – a jobb teljesítmény érdekében – tisztítsuk meg a kondenzátorokat is. Sose tegyünk meleg vagy forró ételt a hűtőbe, és ne hagyjuk nyitva az ajtaját, mert ezekkel túlerőltetjük a gépet.

Bojler: 13 év (elektromos) és 21 év (gáz)

A bojlerek több százezer forintba kerülhetnek, már csak ezért is fontos az élettartamuk kitolására törekednünk. A rendszeresen (évente) és szakszerűen elvégzett karbantartással időben észlelhetjük az esetleges problémákat, és rögtön meg is oldhatjuk őket. Ha azt vesszük észre, hogy nem fűt rendesen a bojler, meglehet, hogy vízkő okozza a gondot. Házi praktikák bevetése helyett azonban ilyenkor is érdemes szakembert hívni.

Kiemelt kép: Getty Images