öregítő hajformák

Öregítő fazonok 40 felett: frizurák, amiket érdemes kerülni

Egy jól megválasztott frizurával akár éveket is lefaraghatunk valódi korunkból, de ugyanígy nem árt óvatosnak lenni egyes vágási technikákkal, melyekkel viszont épp az ellenkező hatást érhetjük el. Függetlenül attól, hogy megjelentek-e már az első ősz hajszálaink, az alábbi hajformák öregíthetnek külső megjelenésünkön, ezért érdemes lehet legközelebb más fazont kérni fodrászunktól még akkor is, ha ez idáig ragaszkodtunk a jól bevált, ám talán előnytelen viselethez.
  • A rossz szín mellett bizonyos fazonok, például a túlzott tupírozás is öregít. 
  • 40 év felett különösen nem mindegy, milyen frizurát választunk magunknak. 
  • Ezek a hajformák a szakértők szerint kortól függetlenül mindenkit öregítenek. 

Ahogy bőrünk, úgy hajunk is már első pillantásra rengeteg információt elárul életkorunkról és általános egészségi állapotunkról, ám a jó hír az, hogy nem a genetika az egyetlen, ami mindezt meghatározhatja. Szerencsére van pár fiatalító szépségápolási trükk a tarsolyunkban, így mi is sokféleképp befolyásolhatjuk megjelenésünket. Amennyiben szeretnénk. Hiszen a legfontosabb, hogy mi magunk érezzük jól magunkat a bőrünkben, és lehetőleg próbáljuk meg nem magunkra venni a múlandó szépségideálok nyomasztását.

Egy jó fazon, és éveket letagadhatunk

A megfelelő fazon rengeteget frissíthet külsőnkön, és még csak nem is kell merész színekkel vagy különleges hajviseletekkel kísérleteznünk. Elég egy stílusos és praktikus vágási technika, mely arcformánkhoz is tökéletesen passzol, és a rohanó hétköznapok során sem kell túlgondolnunk a hajformázást olyan népszerű módszerekkel, melyekről elsőre nem gondolnánk, de sajnos igencsak öregítenek.

Ilyenek például a túl sötét festékárnyalatok, a merev loknik, a hosszúra hagyott, elvékonyodó szálak, a tupírozás, a vasalás,

a hátra simított frizura, a rossz választék, de az is öregíthet megjelenésünkön, ha már évek óta nem változtattunk a beváltnak vélt fazonon.

A fiatalság kulcsa a hajszínben lakozik?

A fiatalos megjelenés szakértők szerint elsősorban a hajszínnél kezdődik, vagyis kortól függetlenül alaposan meg kell fontolnunk, milyen hajszínek állnak jól tónusainkhoz – vannak ugyanis öregítő hajszínek. 40 felett ez még fontosabbá válik, de ha követjük a szakértők tanácsát, akkor az idő előrehaladtával világosabb barna és szőkésebb árnyalatokat választunk, mert a lágyabb, természetesebb színek fiatalosabbá teszik megjelenésünket.

Ám a hajszín még nem minden, egy-egy rosszul megválasztott fazonnal akkor is öregíthetjük magunkat, ha egyébként még a negyedik X-et sem értük el. Így például az alábbi fazonokat inkább kerüljük hajvágáskor, mert viselésükkel sokkal öregebbnek látszunk majd valódi korunknál.

Lássuk, mely fazonokra igaz ez!

1. Tömött frufru és állig érő bob 

Anna Wintour, az amerikai Vogue magazin szerkesztője évek óta ugyanezzel a frizurával mutatkozik, pedig számára sem ez a legelőnyösebb (Fotó: Noam Galai/GC Images/Getty Images)

A Curl Cult szalon alapítója, Ghanima Abdullah haj- és szépségspecialista szerint amennyiben fiatalosabb megjelenést szeretnénk elérni, kerüljük a tömött frufruval vegyített állig érő bob frizurát. Ez a fazon ugyanis rosszul keretezi az arcot, a szemkörnyéki ráncokra és a nyak mélyedéseire tereli a figyelmet, ezáltal jobban ki is hangsúlyozza az öregedés látható jeleit, nem beszélve arról, hogy az arcot is puffadtabbnak mutatja. 

A tömött típusú frufrut párosítsuk inkább kulcscsontig érő hajhosszal, vagy kérjünk fodrászunktól vékonyabb kialakítású, úgynevezett függöny frufrut, ami szintén eltakarja a homlokráncokat, de karcsúsítja az arcformát. 

2. A Kate Gosselin forma, vagyis a Karen-frizura

öregítő hajformák

A késő esti Saturday Night Live komédiaműsorban még Taylor Swift is kifigurázta a műsorvezető jellegzetes megjelenését (Fotó: The US Sun; Youtube)

Mindannyiunkkal szembejött már az utcán az úgynevezett Karen-frizura (a Karen név az elmúlt években pejoratív jelentésátvitelen ment keresztül, és az amerikai szlengben az általában gyorsan dühbe guruló, gyakran rasszista, mindenkit kiosztó, mindent jobban tudó, hatalmas igazságérzettel bíró, középkorú fehér nő szinonímája lett), melyet Kate Gosselin amerikai televíziós személyiség tett ikonikussá.

Ám ne tévesszen meg bennünket a mellékelt kép, ennek a fazonnak számtalan verziója van, melyek mindegyikénél egy a lényeg: a hosszabbra hagyott, elöl lelógó tincsek és a felnyírt, rétegzett hátulsó rész, melyet tupírozva vagy egyszerűen kifésülve is gyakran láthatunk. 

A szakértők fordított bobvágásként utalnak erre a rendkívüli módon öregítő fazonra, melynek durva, szögletes vonalai a figyelmet az arc alulsó részeire irányítják. Az esetek többségében a hozzá választott, feltűnő melír csak még tovább rontja az egyébként is előnytelen összképet. 

3. A középhosszú vágás kiemeli a nyakráncokat

öregítő hajformák

Cate Blanchett színésznő ma már hosszabb bob frizurával mutatkozik, de korábban ő is a rövidebb forma hibájába esett (Fotó: Visual China Group/ Getty Images)

A ’90-es éveket idéző, túlságosan tépett vágások mellett a középhosszú fazonokkal is mellélőhetünk, ha nem figyelünk oda kellőképpen hajvágáskor.Egy középhosszúságú bob esetén a tekintet mindig a nyakra terelődik, pont oda, ahová a haj hullik. Sokak számára 40 év feletti pedig ez épp az a terület, ahol a finom vonalak és ráncok a lehető legjobban megmutatkoznak.

Hajvágáskor ezért mindig gondoljunk arra, hogy hajvégünk oda essen, ahová a figyelmet terelni szeretnénk, vagyis középhosszú fazonnál a kulcscsontig hagyjunk hajunk hosszából. 

4. Óvatosan a pixie frizurával !

öregítő hajformák

A harmonikusabb összhatás érdekében Jamie Lee Curtis esetében is előnyösebb volna egy hosszabb oldalfrufru (Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic/Getty Images)

A pixie vágás nagyszerű módja lehet, ha vékonyszálú vagy ritkuló hajunkat szeretnénk mutatós fazonra igazítani, ám erre a formára különösen igaz, hogyha nem megfelelően vágják, csak még jobban öregít az összhatáson. Az ilyen stílusú vágások ugyanis kiemelik a vékonyodó szálakat és az arccsont, a koponya kiálló részeit, melynek következtében kisebbnek, csontosabbnak tűnhet a fejünk. 

Amennyiben pixie jellegű formát szeretnénk, válasszuk a hosszabb kialakítású fazont, és kerüljük a drasztikusan rövid bevágásokat, hogy elfedjük a kevésbé sűrű részeket. A legjobb frufru ezesetben az oldalsó, mellyel elrejtjük a magasodó homlokot, a ritkulásra hajlamos területeket, miközben kihangsúlyozzuk arcunk előnyös formáját, lágyítjuk vonalainkat. 

5. Nem mindig jó az egyhossz 

öregítő hajformák

A neves divattervező, Vera Wang híres fiatalos külsejéről, de még ő sem tud lemondani egyhangú, hosszú frizurájáról (Fotó: Taylor Hill/FilmMagic/Getty Images)

Az életkor előrehaladtával hajunk természetes módon veszít volumenéből, az elvékonyodó, sérült hajjal pedig a legrosszabb, amit tehetünk, ha mindehol ugyanazon hosszúságúra hagyjuk nőni. A hosszú, egyenes hajforma elnyújtja vonásainkat, nyúzottá teszi arcunkat, ha pedig mindig ugyanott hagyjuk a választékot, az eredmény még lapos is lesz.

Amennyiben ragaszkodunk hosszabb frizuránkhoz, a szakértő tanácsa szerint adjunk neki textúrát, harmonikus rétegeket, melyekhez kérjünk fodrászunktól hosszabb oldalsó frufrut és arcunkat keretező rövidebb szálakat. A lehető legjobb választás a váll fölé érő réteges bob, mellyel fiatalos, friss megjelenést adhatunk frizuránknak és elterelhetjük a figyelmet az öregedés látható jeleiről. Egyébként pedig attól még, hogy megszoktad, könnyen lehet, hogy nem is a hosszú haj áll neked a legjobban. Egy igen egyszerű teszttel ki is derítheted, hogy a hosszú vagy esetleg egy rövid fazon állna-e jól igazán.

Kiemelt kép: Getty Images

Hajunk típusa is meghatározza, mi áll nekünk a legjobban. Mutatjuk, melyek azok a hajviseletek, amik biztosan jól mutatnak, bármilyen is legyen a hajad textúrája.