Bár arcunk fiatalosságát alapvetően bőrápolási rutinunk, genetikánk és életmódszokásaink határozzák meg, megfelelő sminkkel is sokat tehetünk azért, hogy megjelenésünk minél tovább megőrizze hamvasságát.
  • Egy megfelelő smink éveket fiatalíthat azon, aki igényli. 
  • Nem mindegy, hogy milyen termékeket használunk a frissebb megjelenésért, és az sem, hogy hogyan.
  • Összegyűjtöttük azokat a fiatalító termékeket és tippeket, amelyek garantáltan működnek.

Megmondom őszintén, bár sokáig külön büszke voltam rá, hogy hidegen hagynak a kencék, ma már igénylem, hogy legyen egy olyan mini sminkrutinom, ami után jobb kedvvel indulok el otthonról. És nem azért, mert mindenáron fiatalabbnak szeretnék kinézni a koromnál. Sokkal inkább azért, mert nem szeretnék egy rövidebbre sikerült éjszaka, stresszes időszak, vagy 2 pohár bor hatására se sokkal idősebbnek kinézni annál, amennyi vagyok.

35 és 40 környékén is egyik pillanatról a másikra vettem észre arcomon az idő múlását. Egyik nap még sima és rózsaszín volt a bőröm, a következőben már szürke, fakó. Egyik héten még nyoma sem volt a sötét foltoknak, a nyaralásról viszont a homlokom felét beterítő árnnyal jöttem vissza, ami azóta is csak tél végére halványul el. Egyik hónapban még semmiféle táska nem volt a szemem alatt, a következőben pedig konkrét kufferekkel ébredtem.

Bár tudom, hogy mindez valójában apró változások sorából állt össze, mégis olyan élmény volt, mintha ukmukfukk nyújtotta volna be a számlát a korom. Mit lehet tenni? A tudatosabb bőrápolás már egész jól megy, és a napi 3 liter víz is kezd rutin lenni. Azt viszont, hogy hogyan tehetem sminkkel is fiatalosabbá az arcom, egyelőre még csak tanulom. Ehhez hozok 7, általam már letesztelt tippet.

Fiatalító szemhéjfestés

Csábosak a különféle csillogó, ragyogó szeméjpúderek és highlighterek, és egy fiatal, makulátlan bőrön nagyon jól is állnak. Amikor viszont az ember bőre már érett, itt-ott ráncok is barázdálják, a túl fényes sminktermékek nem előnyösek. Sajnos éppen ezekre az – egyébként teljesen természetes és nem is feltétlenül zavaró – bőrhibákra irányítják a figyelmet. Az első számú szabály: keresd a matt hatású szemhéjpúdert. Fényeset pedig inkább a belső szemzugba és a szemöldök alá érdemes felvinni. Nemrég külön cikket dedikáltunk a fiatalító szemhéjfestésnek, amelyben minden csínját-bínját megírtuk annak, hogyan is csinálják ezt a profik 50 felett.

fiatalito szemhejfestek smink

A fiatalabb tekintet érdekében válasszunk világosabb színeket, a csillogást pedig csak néhány ponton alkalmazzuk (Fotó: pr)

1. Avon Soul Energy szemfestékpaletta (#Tűz), 2199 Ft (avononline.avon.hu) 2. Essence The Nude Edition szemhéjpaletta, 1800 Ft (notino.hu) 3. Marionnaud My Glamorous Sminkpaletta (8 púderes szemhéjfesték, bronzosító, pirosító és highlighter, szatén rúzs), 10 400 Ft (marionnaud.hu)

A füstös szemfestés titokzatos és szexi, a dolog buktatója viszont, hogy az ehhez szükséges sötét árnyalatok akkor is maszatot csinálnak, ha minimálisan peregtek csak le. Ettől elhanyagolt benyomást keltenek, ráadásul megülnek a legapróbb ráncokban is, aminek soha nincs jó vége. Válassz inkább világosabb és lágyabb árnyalatokat, és fekete helyett inkább barna, illetve szürke szemceruzákat, így nyílt marad a tekinteted, és fiatalosabb lesz a megjelenésed.

Fiatalító fixálás

A különféle sminkfixáló termékek nagyon jó szolgálatot tesznek, ha sminkünknek egész nap tartania kell, mert nincs időnk igazítani rajta. Nagyon nem mindegy viszont, hogy milyen formulát választunk ehhez. A fixáló púderekkel inkább bánjunk óvatosan, mert könnyű túlzásba vinni őket, ha pedig több kerül belőlük az arcunkra, a felesleg megül a legapróbb kis barázdában is, óriás ároknak mutatva azt. (Ne feledjük, a matt termékek csak szemhéjpúder esetén javasoltak.) Fiatalosabb lesz a megjelenésünk, ha fixáló permettel rögzítjük, amit kell, mert a végeredmény így kevésbé lesz maszkszerű. 

Fiatalító alapozás

Bár csábító lehet – főleg egy olyan reggelen, amikor az ember nemhogy anyukájára, de saját nagymamájára emlékeztet –, hogy mindent vastagon felhordott alapozóval fedjünk el, szakértők szerint ezzel csak olajat öntünk a tűzre, mert kiemeljük arcunk apró tökéletlenségeit, miközben teljesen élettelenné is tesszük azt. Inkább

hidratáljunk alaposan, mielőtt alapozót vinnénk fel, így ellen tudunk állni a kísértésnek, hogy literszám hordjuk fel azt.

Ráadásul a hidratált bőrön bármilyen sminktermék jobban mutat. Azokra a részekre, amelyek ráncosak, ne is vigyünk fel alapozót, vagy maximum csak egy leheletnyit. Ha jobban elmélyednél a fiatalító alapozásban, ezt a cikket neked írtuk!

fiatalito alapozook

Nem mindegy, hogy érett bőrre milyen típusú alapozót viszünk fel (Fotó: pr)

1. Avon Luxe alapozó SPF 20, 4499 Ft 2. La Roche Posay Toleriane korrekciós alapozó, építhető fedéssel, bőrpír ellen, 9699 Ft 3. Yves Rocher Zéro Défaut nyom nélküli hidratáló alapozó kamillavízzel, 7990 Ft (yves-rocher.hu) 4. Shiseido Revitalessence Skin Glow SPF30 ragyogásfokozó alapozó fermentált kefírrel és niacinamiddal, 27 990 Ft (marionnaud.hu) 5. L’Oréal Paris, True Match Nude Plumping Tinted Serum feltöltő hatású színezett szérum, 5380 Ft (notino.hu)

Fiatalító kontúr

Az életkor előrehaladtával ajkunk feszessége, teltsége is csökken, amitől egyből idősebbnek tűnünk. Bár a valóságban valószínűleg nem olyan penge a szánk vonala, amilyennek negyven körül a tükörben kezdjük el látni, nem árt, ha tudunk némi plusz teltséget is adni neki. Ha nem gondolkodunk feltöltésben, a szájkontúrceruza jó szolgálatot tehet, arra kell csak figyelni,

a ceruza árnyalata a lehető legközelebb álljon az ajkunk színéhez.

Ha megtaláltad a számodra megfelelő ajakceruza-árnyalatot, előbb rajzold meg ajkaid vonalát ajkad peremének legszélére helyezve a ceruzát, majd satírozd át az egész ajkat a ceruzával, végül vigyél fel rúzst vagy fényt az ajkakra. Dúsabb, fiatalosabb lesz a hatás.

Fiatalító szemöldök

A telt és karakteresre kialakított szemöldök ma nagy divat (és többnyire fiatalosabb, mint az elfogyó, vagy indokolatlanul vékonyra szedett verzió), 40 felett mégis óvatosan kell eljárni az ívek meghúzásakor, mert könnyen kelthetünk természetellenes benyomást. Kerüljük a túl sötét színeket és a mértani tökéletességű íveket (ez utóbbi amúgy sem divatos már, most a bozontos dívik), alkalmazzunk inkább olyan speciális ecsetet, amivel a szemöldök szálaira emlékeztető vonalkákat húzhatunk.

Gondoljuk meg kétszer is a szemöldöktetoválást, és inkább keressük az olyan szemöldökigazítási módszereket, amik eredménye visszafordítható.

Fiatalító pirosító

A pirosító a fiatalító smink ékköve, hiszen egy jól eltalált szín a megfelelő helyre felvíve élénkséget, fiatalos bájt és frissességet kölcsönöz. Fontos azonban, hogy itt se essünk túlzásba! Kerüljük a túl élénk árnyalatokat, mert ezek nagyon elütnek majd bőrünk többi részétől, így nemcsak természetellenes hatást keltenek, de a sápasztás miatt kifejezetten öregítenek is majd. A pirosító felviteléhez mosolyogjunk, majd az így kiemelkedő orcára tegyük a festéket, onnan pedig hátrafelé irányuló mozdulatokkal simítsuk tovább. Ez a módszer segít nagyobb teltséget és életteli ragyogást adni az orcáknak.

Fiatalító rúzs

Tény, hogy a végzet asszonya típusú sminkhez elengedhetetlen egy drámai hatású rúzs, viszont ha nem szeretnénk öregíteni magunkat, érdemes kerülni a bordós, csokoládés árnyalatokat, mivel ezek az öregedő bőrön kissé durvának tűnhetnek. A világosabb színek, mint a rózsaszín, a korall és néhány nude szín teltebbé és fiatalosabbá teheti az ajkakat. Keresd azokat, amelyek hidratáló összetevőket tartalmaznak!

Szeretnéd a homokórát megállítani? Ebben a cikkünkben fiatalító frizurákról írtunk.

Kiemelt kép: Getty Images