Smink 40 felett színezett fényvédők

Smink 40 felett: ez az egy bőrvédő és szépítő lépés kihagyhatatlan

Ha ezt a terméket beiktatjuk az elején, ragyogó alapot kapunk tőle.

A legnagyobb bajom általában a Youtube-TikTok-Instagram varázsháromszög sminktutoriáljaival az, hogy az alap, amire a sminket a blogger/influenszer felviszi, többnyire makulátlan. Ragyogó, tiszta, egyenletes tónusú bőr, legfeljebb némi enyhe bőrpír a száj és orrcimpák körül, alig észrevehető, sőt olyan franciásan sikkes karika a szemek alatt. Így persze könnyű. Vagyis hát, könnyebb. Ugyan amióta megtaláltam a kedvenc antioxidáns hatóanyagú termékeimet, és alkalmazom is őket fegyelmezetten, javult és szépült a bőröm állapota, de hát mégis csak 41 éves az az arcbőr, és nem olyan tökéletesen sima, „üres” vászon, mint volt 20 évvel korábban.

De nem is várom el tőle, hogy olyan legyen, szeretem a vonásaimat, minden változást, mert ezt látom nap mint nap a tükörben, ez az én arcom, amiben magamra és az életemre ismerek. De költészetet félretéve, azért egy-egy (állítólag korral járó) álmatlan éjszaka után örülnék, ha valamilyen varázsradírral letörölhetném a szürkeséget a festékre váró „vászonról”. Aztán kiderült, hogy van ilyen. Ha nem is tökéletes, de közelít hozzá.

Smink 40 felett – nyári melegben

A számomra legjobb megoldásra véletlenül, és elég hosszas kísérletezés után bukkantam rá, ehhez azonban az kellett, hogy elkezdjem komolyan venni a fényvédelmet. És ahhoz pedig, hogy azt komolyan vegyem, az kellett, hogy saját bőrömön lássam a nap károsító hatásait – megjelentek ugyanis életem első pigmentfoltjai a szemem alatti részen. Azóta, hogy azokat nagyítós tükörrel felfedeztem, áprilistól novemberig nem megyek utcára fényvédő nélkül, ami részemről nagy teljesítmény, mert a napvédők jelentős részét nem bírja a bőröm: vagy nagyon kiszárítják, vagy kivörösödök tőle, vagy – a legsúlyosabb esetben – kipattogzik. Arra eleinte gondolni sem mertem, hogy alapozóval is terheljem. A nagyon látványos foltokra, karikákra ment némi korrektor, de amúgy maradt a fényvédelem és a szürkeség. Egészen addig, amíg ki nem próbáltam az első színezett fényvédőt. És egyszer csak… szintet lépett a nyári sminkrutinom.

A színezett fényvédők legnagyobb előnyei

És hogy miért jobb egy színezett fényvédő, mint a sima fényvédő+alapozó kombináció? Több okból is. Kezdjük a legnyilvánvalóbbal: egy lépésbe és egy termékbe sűrítenek kettőt. Másodjára pedig: a fényvédelemben az a jó, ha a termék minél szélesebb spektrumon véd, és a színezett termékek ebben kimagasló teljesítményt nyújtanak. Míg az ásványi vagy fizikai fényvédőkről ismert, hogy a cink-oxid és a titán-dioxid jelenlétének köszönhetően hajlamosak krétafehér színt kölcsönözni az arcunknak, a színezett fényvédők ezeket a széles spektrumú ásványi UV-szűrőket pigmentekkel vegyítik. Ezek együttesen látható, bőrszerű árnyalatot hoznak létre, amelyek visszaverik a látható fényt, és tökéletesen illeszkednek a bőrünkhöz, így egyenletes bőrfelszínt biztosítanak a fokozott fényvédelem mellett.

A színezett fényvédők gyakran fizikai és kémiai védelmet is nyújtanak, így többoldalúan gondoskodnak a biztonságunkról.

Smink 40 felett – Hogyan találjuk meg a tökéletes
fényvédős alapot?

Ha a fizikai fényvédelem mellett tesszük le a voksunkat, a fent részletezett okok miatt egyértelműen a színezett fajta a jó választás. Mivel a fényvisszaverő ásványi anyagok alapvetően szárítják a bőrt, olyan terméket keressünk, amely hidratáló, lipidrétegvédő összetevőkben gazdag, mégis könnyű, géles állagú, és nem nehezedik a bőrre. De a vegyes védelemmel bíró színezett fényvédőkre is ugyanez vonatkozik.

Színezett fényvédő, CC krém SPF-fel, BB krém SPF-fel, primer SPF-fel – melyik a jobb, és miben különböznek?

Bár én eddig színezett fényvédelemről írtam, a termékek, amelyek a fenti szerepek betöltésében kimagaslóak, és amelyek annyira megkönnyítették a 40 feletti sminkrutinomat, több név alatt futnak. És így némileg különböznek is egymástól. A fényvédelemmel ellátott CC és BB krémek valamivel erősebb fedést adnak az egyszerű színezett fényvédőnél. Ráadásul ezek összetétele is komplexebb, jobban meg vannak pakolva bőrvédő és -tápláló hatóanyagokkal, és jellemzően az áruk is húzósabb. A fényvédős primer, azaz sminkalap nem minden esetben színezett, viszont így is kiegyenlíti a bőrtónust, és remekül lehet rá sminkelni. Ráadásul a smink is tartósabb lesz tőle. A színezett fényvédők közül azok húznak a leginkább látható réteget a bőrre, amelyek csupán ásványi védelemmel rendelkeznek – ezeknél érdemes figyelni a határok, szélek szép eldolgozására. Én ezek fölé fel szoktam vinni egy leheletnyi, tényleg csak pöttyintésnyi púdert, mert tartósabb lesz így felettük a smink. A színezett fényvédők és társaik között vannak olyanok is, amelyek matt finist adnak, én ezeket nem próbáltam – én inkább ragyogáspárti vagyok.

És mi legyen novembertől áprilisig?

Bevallom, amióta én ezeket a színezett csodákat megtaláltam, télen is őket használom, jellemzően ilyenkor a gyengébb, SPF30-as védelemmel bírókat. És nem a téli napfénytől való rettegésem vezérel, hanem mert sokkal jobban szeretem ezeket a termékeket, mint az alapozókat. Alapozót kizárólag esti rendezvényekre választok: ha komolyabb a smink, jobban működik vászonként egy minőségi alapozó. De a nappali „no makeup makeup” sminkhez sokkal jobban megfelelnek ezek a könnyű, bőrvédő és tápláló termékek.

Íme, a kedvenceim, leemelve a sminkszekrényem polcairól:

smink 40 felett termékajánló

Image Skincare Prevention+ Sun Serum Tinted SPF30 színezett fényvédő szérum, 24 500 Ft (imageskincare.hu); Narüko regeneráló BB krém nárcisszal, ásványi fényvédelemmel, SPF50, 6990 Ft (szepsegcenter.hu); almost 1.618 színezett nafényvédő arckrém SPF30, 7990 Ft (almost1618.com); ZO Skin Health Sunscreen+Primer SPF30 (zoskinhealth.hu, professzionális szalonokban elérhető); IT Cosmetics CC Nude Glow SPF40 fényvédős CC krém, 19 290 Ft (douglas.hu); Kiehl’s Ultra Light Daily UV Defence SPF50 enyhe, áttetsző színezéssel, 19 900 Ft (notino.hu)

Kiemelt kép: Canva