A megfelelő frizura kiválasztása nemcsak stílus kérdése, hanem a hajtípus figyelembevételét is igényli.

Bármilyen is a hajad, mindig jobban teszed, ha azzal dolgozol, amid van, és abból akarod kihozni a legtöbbet, mint ha olyan frizurát választasz, aminek elkészítése túlságosan is sok erőfeszítést igényel, a végeredmény pedig közel sem lesz olyan vonzó, mint szeretnéd. Minden hajtípusnak megvannak a sajátos jellemzői és igényei, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha tökéletes frizurát szeretnél.

A megfelelő frizura kiválasztása segíthet abban, hogy magabiztosabbnak érezd magad minden nap, és mások felé is ezt sugározd – a rosszul megválasztott haj azonban akár idősebbnek is mutathat a korodnál.

Ha jól érzed magad a bőrödben és elégedett vagy a megjelenéseddel, az növeli az önbizalmadat.

Ezért fontos, hogy mindig figyelembe vegyük hajtípusunkat is, amikor frizurát választunk. Egy jó fodrász segíthet a legmegfelelőbb stílus kiválasztásában, ami harmonizál a hajad jellegzetességeivel és személyes stílusoddal, így biztos, hogy sikerül a legtöbbet kihozni magadból. Persze nem árt az sem, ha már kész ötletekkel mész hozzá. Éppen ezért összegyűjtöttük, hogy melyek azok a hajviseletek, amik biztosan remekül mutatnak rajtad, bármilyen is legyen a hajad textúrája.

1. Hullámos, kócosodásra hajlamos hajtípus

legjobb frizura hajtípus

A hullámos vagy sprőd hajtípus számára a legjobb a beach wave frizura (Fotó: Canva / nőklapja.hu)

Ha kicsit szöszös, gubancokra hajlamos hajad van, akkor nagy valószínűséggel kicsit hullámos is az alapod.  Sokan ilyenkor azonnal a hajegyenesítőhöz nyúlnak, pedig nem is tehetnél rosszabbat a hajadnak ennél. A legjobb frizuraválasztás a számodra a most ismét reneszánszát élő „bundesliga-frizura”, és a beach wave, azaz a tengerparti hullámos haj. Szerencsére ez minden hajhosszból megvalósítható, bár a félhosszú, hosszú hajból mutat a legjobban.

Elkészítése borzasztóan egyszerű: mindössze egy tengeri sót tartalmazó hajformázóra van szükséged hozzá, amit törölközőszáraz hajra kell felvinni. Ezután hagyhatod megszáradni a levegőn a frizurádat, de hajszárítót is bevethetsz. Utóbbi esetben az ujjaiddal fésült a tincseket, illetve markolj rá a hajadra, és nyomkodd felfele – így sokkal látványosabbak lesznek a hullámok is. Ha extrán hullámos hajat szeretnél, akkor pedig hajsütővasat, vagy a sokkal kíméletesebb hőmentes hajcsavarókat vagy éppen fonatokat is bevethetsz (mint ahogy a linken található videón is látszik).

2. Vékonyszálú, ritkás hajtípus

legjobb frizura hajtípus

A vékony szálú hajból az egyforma hosszúságú bob a legelőnyösebb (Fotó: Canva / nőklapja.hu)

Sokan utálják a vékonyszálú hajukat, mert túlságosan hamar lelapul és semmilyen formázás nem marad meg benne. Pedig ebből is ki lehet hozni olyan frizurát, ami kifejezetten jól mutat! Ha neked is ilyen típusú a hajad, akkor kerüld az arcodba lógó, rövidebb tincseket és a frufrut, na meg persze a rétegeket. Helyette a legjobb választás egy rövidebb, egyforma hosszúságú frizura (mint amilyen a klasszikus bob), amitől sokkal dúsabb hatású lesz a hajad.

3. Szögegyenes hajtípus

legjobb frizura hajtípus

Szögegyenes hajból készül a legelegánsabb és legkifinomultabb frizura (Fotó: Canva / nőklapja.hu)

Ha teljesen egyenes a hajad, akkor biztos rengetegszer szeretted volna besütni, és valószínűleg többször vágattál bele rétegeket, hogy ezzel csempéssz egy kis mozgást a frizurádba. Ezzel viszont nem érsz el mást, mint csalódást, hiszen ebből a típusú hajból ezek a frizurák nem mutatnak túl jól.

De nem kell elkeseredni: a hosszú, sima hajviseletet neked találták ki! Ez elegáns és kifinomult, amivel mindig úgy nézhetsz ki, mintha most jöttél volna egy fotózásról. Nagyon jól mutat hosszú hajból, de akár a különböző hosszúságú bobokkal is kísérletezhetsz, nem beszélve a határozott frufrukról, amik csak ebből a szinte mozdulatlan hajtípusból néznek ki jól.

4. Nagyon dús, vastagszálú hajtípus

legjobb frizura hajtípus

A vastagszálú, dús hajtípus legjobb barátja a ritkító hajvágás, ami lágy hullámokat varázsol a hajba (Fotó: Canva / nőklapja.hu)

Sokak szemében a te hajtípusod a legirigyeltebb, hiszen ki ne szeretne a tiédhez hasonló végtelen mennyiségű loboncot?! Tudjuk pontosan: te nem szeretnél, hiszen ismered, hogy milyen hátulütői vannak a túl sok, túl vastag hajzuhatagnak. Először is óvakodj a rövid, pixie hajvágástól, mivel a te hajtípusod hajlamos összevissza állni, amit csak erőnek erejével (és rengeteg hajformázóval) lehet megszelídíteni.

Ugyanígy a bob frizura sem a te legjobb barátod, bármennyire is divatos, hiszen az egyforma hosszúságú hajvégek miatt túlságosan is pufi lehet a hatás. A számodra nem is egy konkrét fizura, hanem inkább a hajvágási technika az, ami fontos, hogy olyan hajviseletet kapj, ami kihangsúlyozza az adottságaidat, anélkül, hogy torzonborz legyen a végeredmény. A kulcs a ritkítás: a vékonyító vágásnak köszönhetően sokkal lágyabb esést kap a haj, és sokkal jobban formázható lesz. 

Kattints ide 2024 legmenőbb frizuráiért, amelyek mindenkinek jól állnak!

Kiemelt kép: Canva