40 felett nagyon nem mindegy, milyen árnyalatot kérünk a fodrásztól: néhány hajszín kifejezetten öregít ugyanis.
  • Nemcsak az öregedés természetes, de az is, hogy az idő nyomot hagy hajunkon. 
  • Fontos, hogy olyan hajviseletet válasszunk, amivel igazán jól érezzük magunkat. 
  • Ha hajfestés mellett döntünk, érdemes megfontolt döntést hozni. 

Hajunk az egyik legőszintébb tükre korunknak, 40 felett ugyanis évről-évre egyre jobban mutatja az ember valódi korát. Elkezd ritkulni, sárgulva őszülni, törni – hogy csak néhányat említsünk a kedvezőtlen hatások közül. Szerencsére sokat tehetünk azért, hogy lassítsuk a folyamatokat, vagy legalábbis ne tegyünk megjelenésünkre plusz éveket egy-egy öregítő hajszín alkalmazásával.

Szó sincs fiataloskodásról, vagy az örök ifjúság kergetéséről: a legtöbben a korunknak megfelelő, mégis igényes megjelentést keressük. Egy ápolt, rugalmas ősz haj (feltéve, hogy gazdája tudja viselni) egy érett nő éke lehet, ezért messze nem kötelező festetni. Vannak azonban olyan árnyalatok, amik szinte senkinek nem állnak jól egy bizonyos életkor felett, ezért nem is érdemes kísérletezni velük.

1. Öregítő hajszín: Amikor túl sötét

Nem véletlenül fogott el már húszas éveim végén az érzés: a fekete haj, ami majdnem tíz évig hófehérkés bájt kölcsönzött nekem, egyre inkább a gonosz boszorkához tesz hasonlatossá… Ha ugyanis túl sötétre festi a haját az ember, azzal szinte drámai keretet ad az arcának, amivel kiemeli még a legapróbb ráncait is, és kellemetlen, komor árnyékot vet az ábrázatára.

Különösen kiütközik a dolog, ha a festék alatt őszülsz, vagy ha egyébként jóval világosabb a hajad, mint amilyenre festetsz, mert így már a legkisebb lenövés is elhanyagolt benyomást kelt, és még idősebbnek mutat.

Válassz inkább eredeti hajszínednél egy-két árnyalattal világosabb, meleg tónust,

amely csökkenti a sötét színek által keltett durva kontrasztot!

2. Öregítő hajszín: Amikor túl hamvas

Klasszul néznek ki a hűvös színárnyalatok, de az életkor előrehaladtával egyre inkább sápasztanak, fakónak mutatják a bőrt, ráadásul nem igazán előnyösek a már nem rugalmassága és fénye teljében lévő haj számára sem. Ha nem ragyogóan dús és egészséges a hajad, egy hamvas árnyalattól még megviseltebbnek tűnhet, ez pedig tovább fokozhatja az egyébként is öregítő hajszín hatását.

oregito-hajszin

Nem öregítő hajszín az az ősz, amelyikben nincs rezes árnyalat. (Fotó: Getty Images)

A túlzottan hamvasított árnyalatok helyett válassz olyat, ami egy kicsit melegebb, mert ez kellemesen keretezi majd az arcodat!

3. Öregítő hajszín: A fiataloskodó

Tény, hogy majdnem minden jobb, mint negyvenes-ötvenes nőként nagyanyáink rövid, fejtetőn bodorított frizuráját viselni. Mégsem érdemes negyven felett nagyon trendi frizurát, szivárványszínű árnyalatokat, esetleg felül világos, alul sötét festést kérni a fodrásznál.

A természetellenes, vad színek sokkal jobban állnak a fiatalabb korosztálynak (de még nekik sem mindig), idősebb viselőiket rendkívüli módon öregítik.

Ahogy smink vagy ruha esetén is: a fiataloskodás mindig (mindig!) az ellenkező hatást váltja ki.

4. Öregítő hajszín: A túl rezes 

Lágyítják a vonásokat a meleg árnyalatok, a túlságosan forrókat viszont érdemes meghagyni azoknak, akinek még bármi jól áll. A túl sok vöröses-narancsos alaptónus a hajat fakónak és sérültnek mutatja, ezek pedig az öregedő haj tipikus jelei. A vörös tónusok egyúttal a bőrt is furcsa árnyalatúvá teszik, mert túl nagy kontrasztot eredményeznek a bőr és a haj között.

Érdemes ügyelni, hogy az ember ne csak az égő vöröstől váljon meg, de legyen résen és vegye észre azt is, mikor a megszokott festéken kezd el átütni a vöröses árnyalat! Ahogy egyre több ősz hajszálunk lesz, ez egyre többször és gyorsabban történik majd meg, így fontos, hogy időről-időre ellenőrizzük természetes fénynél, hogy épp hogyan is állunk.

5. Öregítő hajszín: Amikor túl világos 

Öregítő hajszín lehet a túlságosan világos árnyalatú is, az ilyen haj ugyanis természetellenes hatást kelt. Nagyon fontos arra ügyelni, hogy az arcbőr színe és a haj között maradjon némi (ne óriási) kontraszt, mert ellenkező esetben a haj fakónak és csapzottnak tűnhet, ami éveket pakolhat viselője megjelenésére. Ezért természetes hajszínednél ne festess 2-3 árnyalattal világosabbra, és tartsd észben azt is, hogy a különféle világosító eljárások nagyon roncsolják a hajat, ami még idősebbnek mutatja azt és viselőjét is!

Egyáltalán nem törvényszerű, hogy az embert negyven felett öregítse a haja! Ha megfelelő szerekkel ápolod, és ha a neked legjobban álló (akár ősz) árnyalatot választod, valamint sikerül egy jó fazont is találni mellé, hajad bármely életkorban megjelenésed koronája lehet!

Otthoni hajfestés? Ezt a 7 hibát mindenképp kerüld el!

Kiemelt kép: Getty Images